Meclis yasama yılını bitirmeden AKP, vergi ve yargı paketi, sokak hayvanları düzenlemesi ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi teklifleri kanunlaştırmak istiyor. CHP’li kurmaylar ise pek çok yönden tartışmalı bu tekliflere, Meclis’i yaz aylarında da çalıştırmaya devam ederek direneceklerinin altını çiziyor. Peki Meclis’in gündeminde ne var, CHP neye itiraz ediyor?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına haftasonu da ara vermeden devam edecek. AKP Grubu’nun önerisinin Genel Kurul’da kabul edilmesiyle TBMM 1 Ağustos Perşembe gününe kadar ara vermeden çalışacak.
AKP, Meclis gündeminde bulunan teklifleri tamamlayarak kanunlaştırmak isterken muhalefet altı günde, pek çok yönden tartışmalı sekiz kanunun geçirilmesine itiraz ediyor. CHP’li kurmaylar, gerekirse Meclis’i tatile sokmayacaklarını, ağustos ve eylül aylarında da bu tekliflere karşı çalışabileceklerini vurguluyor.
Meclis gündeminde neler var?
AKP milletvekillerinin çalışmalarını Meclis gündemine göre düzenlemesini isteyen çağrıda AKP Grubu’nun teklifleri hangi sırayla gündeme getirmek istediği de paylaşıldı.
Meclis’te 23 Temmuz Salı günü (dün) vergi paketi görüşmelerine başlandı ve teklifin ilk bölümü kabul edildi. İktidar 53 maddelik vergi paketinin Genel Kurul görüşmelerini bugün tamamlamak istiyor.
25 Temmuz Perşembe günü, kadınların kendi soyadlarını tek başına kullanamaması düzenlemesiyle tartışılan ve kamuyunda 9. Yargı Paketi olarak kanun teklifinin görüşülmesi planlanıyor. AKP, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri 20 saatten uzun süren 38 maddelik teklife bir gün ayırmayı planlıyor.
Milli Eğitim Akademisi kurulmasını öngörmesiyle tepki çeken Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifinin 22 maddelik birinci bölümü Genel Kurul’da kabul edilmiş, Meclis’in teklif üzerine mesaisini yeni yasama yılında, Ekim ayı itibariyle devam edeceği gündeme gelmişti. Ancak AKP, öğretmenlerin protestolarıyla karşılanan teklifin görüşmelerine 26-27 Temmuz’da devam ederek tamamlamak niyetinde.
28-31 Temmuz tarihleri içinse, ticarete ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi ile Somali’ye asker gönderme tezkeresi ve “diğer bitecek tekliflerin” görüşüleceği belirtiliyor. Az sayıda madde içeren ve kısa sürede biteceği düşünülen tekliflere dört gün ayrılan, adı geçmeyen sokak hayvanlarına ilişkin teklifin de bu tarihlerde Genel Kurul gündemine alınacağı tahmin ediliyor.
Erdoğan sokak hayvanlarıyla ilgili teklif için “Taviz yok” dedi
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında da sokak hayvanlarıyla ilgili teklifin Meclis tatile girmeden yasalaşmasını istediklerini vurguladı.
“Taviz yok” diyerek teklifte herhangi bir değişiklik yapmayacaklarının da altını çizen Erdoğan “Bu meseleyi Meclis tatile girmeden Genel Kurul’da görüşerek, taşkınlıklara prim vermeden teklifi yasalaştırarak sokakları güvenli hale getireceğiz” diye konuştu.
CHP neye itiraz ediyor?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iktidarın “yangından mal kaçırırcasına” yasama yılı bitmeden peş peşe önemli kanun teklifleri sunmasına tepki gösteriyor. CHP’li kurmaylar, Meclis gündemindeki tekliflerde itiraz ettikleri noktalarda iktidar geri adım atmazsa direnç göstereceklerini, Meclis’in tatile girmeyebileceğini ve çalışmaya devam edebileceklerini vurguluyor. Sokak hayvanlarının öldürülmesini içeren teklifin ise geri çekilmesi isteniyor.
Hangi kanunda ne değişmeli?
En düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılması, yurtdışı çıkış harcının 500 lira olması, küresel şirketlere kurumlar vergisi, gelirlerin takibi, çeşitli yaptırımlar ve vergi istisnalarına yönelik düzenlemeyi içeren vergi paketinde CHP, bazı maddelerde değişiklik öneriyor.
CHP, sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’ini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık ve ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylık veya ücretleriyle birlikte aylık 707 gösterge rakamının, memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödeneceği maddesi örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğu için itiraz ediyor.
CHP yargı paketinde avukatlıkla ilgili 3., kamulaştırmayla ilgili 14., kadının soyadıyla ilgili 15. maddelerinin yanı sıra TMSF’nin kayyum olarak atanmasıyla ilgili düzenlemelerin tekliften çıkarılmasını istiyor. Öte yandan, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyisimlerini kullanmalarını engelleyecek maddenin tekliften çıkarılması konusunda iktidarla anlaşmaya varıldığı da ifade ediliyor.
Önceki hafta Meclis Başkanlığı’a sunulan e-ticaret düzenlemeleri içeren teklifte, uluslararası iki büyük şirkete ayrıcalık tanıdığına dikkat çeken CHP’li kurmaylar, teklifi bu haliyle Genel Kurul’da kabul etmeyeceklerinin de altını çiziyor.
Görüşmeleri yarım bırakılan Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve ilgili komisyon görüşmeleri saatler süren, “ötanazi”nin adı çıkarılsa dahi sahipsiz sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açacak teklifin ise tamamıyla geri çekilmesi gerektiği konusunda ana muhalefet partisi ısrarlarına devam ediyor.