Instagram’a erişim engeli: Platformdan gelir elde edenler ne kadar zarar etti?

BTK kararıyla Instagram’a erişim engeli getirilmesi Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Medyascope’a konuşan Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Can Ertuna, platformdaki kısıtlamadan etkilenen ticari hesapları ve engellemenin ekonomik yönünün ağır bir külfet olacağını dile getirdi. Bu engelle birlikte Türkiye’de Instagram üzerinden gelir sağlayanların günlük kaybı 1,9 milyar TL civarında.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kararıyla Instagram’a erişim engeli getirildi. Milyonlarca kullanıcısı olan platforma girişte sorun yaşanmasıyla birçok insan mağdur oldu. Aynı zamanda binlerce kişinin ürün pazarladığı bir platform olan Instagram’da, reklam verenler ve küçük işletmeler ürünlerinin satışında aksaklık yaşamaya başladı.

Günlük kayıp 1,9 milyar TL

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Instagram’ın kapatılmasının e-ticarette neden olacağı kaybın 1,9 milyar TL olduğu söyledi.

CNBC-e’de bir yayına katılan Ekmekçi, “Platformlara trafik oluşturan influencer’larla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Bire bir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar” dedi.

Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısmın sosyal medyadan yapıldığını dile getiren Ekmekçi, bunun günde 930 milyon TL’ye denk geldiğini aktardı. Ekmekçi, platformlara trafik oluşturan fenomenlerle birlikte bu rakamın 1,9 milyar liralık bir hacme ulaştığını ekledi.

Dr. Uzunoğlu: “Bir pazarı öldürüyorlar”

Medyascope’a konuşan NewsLab’in kurucusu, akademisyen Dr. Sarphan Uzunoğlu, kısıtlamanın ekonomik boyutuna dikkat çekti ve “Burada tişört satanından, oyuncak satanına kadar bir sürü insan var. Bir pazarı öldürüyorlar. Dört-beş gün ciro yapamayan bir şirketin kapanabileceği bir ekonomik ortamdayız” dedi. Ciddi anlamda yapılacak bir engellemenin büyük hasar vereceğini söyleyen Uzunoğlu, tekstil ve kişisel bakım sektörlerinin reklam ayaklarının neredeyse tamamının Instagram’dan gerçekleştiğini hatırlattı:

“Ortalama bir vatandaş ‘Hay Allah’ demiştir. Ama büyük reklam ajansları ve sahipleri ‘Siz ne yapıyorsunuz? Ekonomiyi öldürdünüz’ demiştir.”

Ertuna: “Küçük esnafın dükkanını kapatmış durumdasınız”

Gazeteci ve akademisyen Can Ertuna ise Instagram’ın diğer sosyal medya platformlarından daha farklı olduğunun altını çizerek “Burada her kesimden ve her siyasi görüşten insanlar var” dedi.

Ertuna, erişim engelinin anlık olduğunu ve uzun sürmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Instagram’da büyük bir ekonomi bulunduğunu belirten Ertuna, “Instagram’da sadece fenomenler ve büyük şirketler yok. Buradan satış yapan küçük esnafı da düşünelim. Çok sayıda insan var buradan ekmek yiyen, onların da dükkanlarını bugün kapatmış durumdasınız” dedi.

Türkiye’nin e-ticaret hacmi ne kadar?

Türkiye’nin e-ticaret hacmi, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon lira oldu. E-ticaret yapan işletme sayısı 2023 sonunda 559 bin 412’ye yükseldi. En fazla harcamayı ise 29 yaşındaki tüketiciler gerçekleştirirken, en çok alışveriş mobil uygulamalardan yapıldı.

E-ticaret yoluyla en çok satılan ürünler arasında ise ayakkabı, cep telefonu, dizüstü ve masaüstü bilgisayar, airfryer, fritöz, klima, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makinesi, buzdolabı oldu. Gıda ve yemek sektöründe ise meyve, sebze, çay, demleme içecek, et, deniz ürünleri, yumurta, kahve, hamburger, kebap, pizza öne çıktı.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.