Bangladeş alev alev: Protestolarda 95 kişi öldü, başbakan direniyor

Bangladeş’te hükümet karşıtı protestolar bütün ülkeye yayıldı. Prothom Alo gazetesine göre bir günde 95 kişi hayatını kaybetti. Kamu istihdamında kota sisteminin kaldırılması için başlayan protestolar Başbakan Şeyh Hasina’ya istifa çağrılarıyla devam ediyor. Hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti, internet erişimini kesti.

Bangladeş’te hükümet karşıtı protestolar yeniden alevlendi ve ülke genelinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Prothom Alo gazetesine göre, en az 95 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı. Channel 24 ise ölü sayısının en az 85 olduğunu bildirdi. Reuters haber ajansı, bu can kaybının Bangladeş’in yakın tarihindeki en yüksek günlük ölüm sayısı olduğunu belirtti.

Kamuda kota sistemi kalktı fakat öğrencilerin başlattığı protestolar sürüyor

Bangladeş’te kamu personelinin %30’u yasal bir kotayla bağımsızlık savaşı gazilerine ve yakınlarına ayrılıyordu. Olaylar, haziran ayında öğrencilerin devlet işlerinde kota sisteminin kaldırılmasını ve daha fazla istihdam istemeleriyle başlamıştı. Tepkiler sonucu Bangladeş Yüksek Mahkemesi, gaziler ve yakınları için kotayı %30’dan %5’e düşürmüştü. Ancak protestocular haziran ayındaki şiddet olaylarının hesabının verilmesini talep etmeye devam ediyor. Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasının talep edildiği Bangladeş’te haziran ve temmuz ayları boyunca süren gösterilerde 200’den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Protestolarda başbakanın istifası isteniyor, ordu teyakkuzda

Hükümet, durumu kontrol altına almak için bir dizi önlem aldı. Ordu, başkent Dakka ve diğer bölgelerde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan etti. Mobil internet erişimi kesildi, Facebook ve Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamalarına erişim engellendi.

Başbakan Hasina, protestocuları suçlayarak artık öğrenci değil suçlu olduklarını ve halkın onlara “demir yumrukla” müdahale etmesi gerektiğini söyledi. İktidar partisi Awami Birliği, protestoların ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi ve yasaklı Jamaat-e-İslami partisi tarafından yönlendirildiğini iddia etti.

Gösterilerde şiddet olayları yaşandı. TV görüntüleri, protestocuların kesici aletler ve sopalarla dolaştığını, araçları ateşe verdiğini ve iktidar partisinin ofislerine saldırdığını gösterdi. Polis, kalabalığa gerçek mermi, plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Jamuna TV, Chattogram, Bogura, Magura, Rangpur, Kishoreganj ve Sirajganj gibi en az bir düzine bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi. Dakka’nın Uttara semtinde polis, ana yolu kapatan yüzlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Hükümet, son haftalarda en az 11.000 kişiyi tutukladı. Ülke genelinde okullar ve üniversiteler kapatıldı, bir noktada “görüldüğü yerde vurma” emri verildi.

Başbakan Hasina, Cumartesi günü öğrenci liderleriyle görüşme teklif etti, ancak bir koordinatör bu teklifi reddederek Hasina’nın derhal istifasını talep etti.

Protestolar, Ocak ayında muhalefet tarafından boykot edilen bir seçimle dördüncü kez üst üste iktidara gelen Hasina için büyük bir meydan okuma haline geldi. Hasina, ülkeyi 15 yıldan uzun süredir yönetiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.