Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinde evsizlere yardım eden bir kuruluş, halk tarafından bağışlanan ve ölümcül dozda metamfetamin içeren şekerlemeleri farkında olmadan dağıttı. Polis, 400 kadar kişinin şekerden etkilenmiş olabileceği bu olayla ilgili cezai soruşturma başlattı.
Auckland City Mission adlı yardım kuruluşu, 14 Ağustos çarşamba günü yaptığı açıklamada, son altı hafta içinde dağıttıkları gıda paketlerinde metamfetamin içeren şekerlemeler olduğunu öğrendiklerini bildirdi. Kuruluşun Genel Müdürü Helen Robinson, “Bunu söylemek yetersiz kalır ama gerçekten yıkılmış durumdayız,” diyerek durumun vahametini ifade etti.
Ölümcül dozda uyuşturucu içeren şekerlemeler
Yeni Zelanda Uyuşturucu Vakfı‘nın yaptığı testlerde, her bir şekerlemenin yaklaşık 3 gram metamfetamin içerdiği ortaya çıktı. Bu miktar, normal bir dozun 300 katına kadar çıkabiliyor ve potansiyel olarak ölümcül olabilir. Vakıf sözcüsü Ben Birks Ang, bu miktarın sokak değerinin şekerleme başına bin Yeni Zelanda Doları (yaklaşık 608 ABD Doları) olduğunu belirtti.
Polis, şekerlemelerin uluslararası bir uyuşturucu kaçakçılığı operasyonunun yan ürünü olduğuna inanıyor. Dedektif Müfettiş Glenn Baldwin, “Bu meseleyi son derece ciddiye alıyoruz,” diyerek, halka ellerindeki şüpheli şekerlemeleri yetkililere teslim etme çağrısında bulundu.
Olay nasıl ortaya çıktı?
Olay, 13 Ağustos salı günü bir gıda bankası müşterisinin “tuhaf tatlı” bir şekerleme hakkında rapor vermesiyle ortaya çıktı. Kuruluş çalışanları kalan şekerlemelerin bazılarını tattıktan sonra hemen yetkililere başvurdu. Robinson, şekerlemelerin “keskin ve iğrenç” bir tadı olduğunu ve personel üzerinde “garip bir etki” yarattığını söyledi.
Şu ana kadar en az sekiz aile kontamine olmuş şekerlemeleri tükettiğini bildirdi. Üç kişi – bir çocuk, bir genç ve bir yardım kuruluşu çalışanı – tıbbi yardım istedi, ancak hepsi taburcu edildi. Şekeri tüketen çoğu kişinin kötü tat nedeniyle devam edemeyip attığı bildirildi. Bu durum daha büyük bir etkinin önüne geçti.
Auckland City Mission, ticari olarak üretilmiş ve kapalı ambalajlarda olan gıda bağışlarını kabul ediyor. Robinson, Malezyalı marka Rinda‘nın etiketini taşıyan ananas aromalı şekerlemelerin “bağışlandığında öyle göründüğünü” söyledi. Rinda Food Industries, ürünlerinin “kötüye kullanılmış olabileceğini” öğrendiklerini ve yetkililerle işbirliği yapacaklarını belirten yazılı bir açıklama yaptı.