İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırıları sürüyor. Gazze’de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den beri devam eden İsrail saldırıları sonucunda 40 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülenlerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlılar.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in saldırıları sonucu en az 40 bin 5 Filistinli hayatını kaybetti. Bu, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 1,7’sine denk geliyor. Uydu görüntüleri analizi, Gazze’deki binaların yaklaşık yüzde 60’ının savaşın başlangıcından bu yana hasar gördüğünü veya yıkıldığını gösteriyor.
İsrail, Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sayılara şüphe ile yaklaşıyor.
Ancak uzmanlar, İsrail’in saldırıları sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısının daha yüksek olduğunu söylüyor.
Ateşkes ilan edilecek mi?
Bir yandan da gözler, Katar’ın başkenti Doha’da başlayan ateşkes görüşmelerinde.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Üst düzey Hamas yetkilisi, Doha’daki görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.
BBC’ye konuşan Hamas yetkilisi, Filistinli silahlı grubun halihazırda üzerinde anlaşılan teklifin uygulanması için bir yol haritası talep ettiğini belirterek, “İsrail’in sırf savaşı sürdürebilmek için düzenlemiş olmak adına düzenlediği müzakerelere katılmayacağız” dedi.
Görüşmelerin Hamas olmadan da gerçekleşmesi bekleniyor. Arabulucu ülkeler – ABD, Mısır ve Katar – kalan sorunları çözecek bir plan oluşturmak için bir araya gelebileceklerini söylüyor.