Patronlara kötü haber: Avustralya’da mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçme dönemi bitiyor

Avustralya’da çalışanlar derin bir nefes alabilir. Çünkü bugünden itibaren (26 Ağustos) yürürlüğe giren yeni yasa uyarınca işçiler, mesai saatleri dışında patronları tarafından aranabilirler ancak cevap vermek zorunda değiller.

Avustralya’da yürürlüğe giren ve “bağlantı kesme hakkı (right to disconnect)” olarak bilinen bu yeni yasaya göre çalışanlar, mesailerini bitirdikten sonra işverenlerinden gelen aramalara ya da mesajlara cevap vermek zorunda değil.

Yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamıyor. Çalışanlara cevap vermeme hakkı tanıyor.

Kurallara göre, işverenler ve çalışanlar anlaşmazlıkları kendi aralarında çözmeye çalışmalı. Eğer sorun çözülmezse Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girebilir. FWC daha sonra işverene mesai saatleri dışında çalışanları ile iletişim kurmayı kesmesini söyleyebilir.

Buna benzer yasalar Avrupa Birliği’ne bağlı Fransa ve İspanya gibi ülkelerde hayata geçirildi.

İşçileri temsil eden sendikalar, hükümetin attığı bu adımı memnuniyetle karşıladı.

Reuters’a konuşan reklam sektörü çalışanı Rachel Abdelnour, yasanın önemini şu sözleriyle değerlendirdi:

“Zamanımızın çoğunu telefonlarımıza, e-postalarımıza bağlı olarak geçiriyoruz. Bu yüzden bu tarz yasalar çok önemli.”

Yasa ile somut adım atılmayacağını düşünenler de var.

Finans sektöründe çalışan David Brennan, “Bu uygulamanın bizim sektörde işe yarayacağından şüpheliyim. İyi maaş alıyoruz, bizden hizmet bekleniyor ve günün 24 saati hizmet vermek zorunda olduğumuzu hissediyoruz” dedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.