Sosyal haberleşme uygulaması Telegram’ın CEO’su Pavel Durov (39), Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden iner inmez gözaltına alındı. Peki Pavel Durov kimdir? Pavel Durov ne ile suçlanıyor?
Telegram’ın CEO’su Pavel Durov (39), Paris’in kuzeyindeki Le Bourget Havalimanı’nda Fransız polisi tarafından gözaltına alındı.
Durov’un gözaltı süresi bu sabah itibarıyla uzatıldı. Durov’un 96 saate kadar gözaltında tutulabileceği belirtildi.
Ne ile suçlanıyor?
Durov hakkında Telegram ile bağlantılı suçlarla ilgili olarak yakalama emri çıkarıldığı belirtildi.
Fransız basınında yer alan haberlere göre Telegram, uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı işlenen suçlar ve dolandırıcılık için kullanılmakta ve Durov da bu suçların “ortağı halinde”.
Fransız hükümeti, daha önce tüm bakanlıklardan WhatsApp, Telegram ve Signal’i bırakıp Fransız mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını istemişti.
Geçmişte Telegram’ı yasaklayan Rusya, Durov’un gözaltı durumunu “açıklığa kavuşturmak” için adımlar attıklarını açıkladı.
Pavel Durov kimdir?
Rusya’nın Mark Zuckerberg’i olarak görülen Pavel Durov, Rusya’da doğdu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
2006 yılında sosyal ağı Vkontakte’yi kurdu. Vkontakte, Rusya’da hâlâ en popüler ağlardan biri.
Durov, 2014’te ortaklık yapısının değişmesinin ardından şirketten ayrıldı. Vkontakte’nin yüzde 52’si o yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligark Alişer Usmanov’un kontrolüne geçmişti.
Durov ve kardeşi Nikolai, 2013’te şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’ı kurdu.
Rus hükümetinin kendilerinden “muhalif toplulukları engellemesi” talebine olumlu yanıt vermeyince Durov, Rusya’dan ayrıldı ve Dubai’ye yerleşti. Kendisinin hem Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’dan çifte vatandaşlığı var.
Telegram özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde oldukça popüler.
Telegram, Durov’un kullanıcı verilerini vermeyi reddetmesinin ardından 2018 yılında Rusya’da yasaklanmıştı. Bu yasak 2021’de geri çekildi.
Amerikan iş ve ekonomi dergisi Forbes’a göre Durov’un serveti yaklaşık 15,5 milyar dolar.
Rusya’dan ayrıldığı ve şirketi için yeni bir ülke aradığı dönemde Durov, “Herhangi birinden emir almaktansa özgür olmayı tercih ederim” demişti.
Kaynak: Reuters