Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, protestolardan sorumlu tuttuğu mesajlaşma uygulaması Telegram’ı yasakladı

İran, protestolardan sorumlu tuttuğu mesajlaşma uygulaması Telegram’ı yasakladı.

Nisan başında İran dini lideri Ali Hamaney, devlet dairelerinin Telegram uygulamasını yasaklatmıştı.

1 Mayıs itibariyle ise 40 milyon iranlı tarafından kullanılan uygulama, ülke genelinde İran Yüksek Mahkemesi’nce yasaklandı. Gerekçe ise Telegram’ın “ulusal güvenliğe tehdit” oluşturması. 

İran’da geçtiğimiz yıl düzenlenen ve ekonomik sıkıntıların protesto edildiği eylemlerde göstericilerin iletişim için başvurduğu uygulamalar arasında Telegram da yer alıyordu. Uygulamaya erişim o dönemde de askıya alınmış, protestolar sırasında devlet yetkilileri uygulamayı “huzursuzluğa, silahlı direnişe ve sosyal kalkışmaya yol açmakla“ suçlamıştı.

Rusya’nın da geçtiğimiz aylarda yasakladı Telegram’ı, 15 milyon ip adresin tek seferde bloklanması büyük protestolara yol açmıştı. Telegram’ın logosu olan kağıttan uçaklar görülüyor
Rusya’nın da geçtiğimiz aylarda yasakladı Telegram’ı, 15 milyon ip adresin tek seferde bloklanması büyük protestolara yol açmıştı. Telegram’ın logosu olan kağıttan uçaklar görülüyor

İran’da devlet ‘Soruş’ gibi yerli mesajlaşma uygulamalarının halka yayılması için çaba sarfediyor. Soruş, Telegram ile pek çok ortak özelliğe sahip olsa da, İran vatandaşları tarafından devlet kontrolünde olması sebebiyle tercih edilmiyor.

Yerli uygulama Soruş ve politik emojileri

RESİM 2

Bir grup emojinin ellerinde “Amerika’ya ölüm”, “Siyonizme ölüm”, “Kudüs kırmızı çizgimizdir” yazılı dövizler var. Ayrıca Hamaney’in posterini ‘memnuniyetle’ tutan kara çarşaflı kadın emojisi de yer alıyor.

Telegram’ın yasaklanması ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dini lider Ali Hamaney arasındaki otorite mücadelesi

Ülkenin ılımlı Cumhurbaşkanı Ruhani ise kendi Telegram hesabını kapatmış olmasına rağmen, diğer üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmede yasağa karşı olduğunu açıklamıştı. Daha çok demokrasi ve özgürlük sloganlarıyla genç halkın oylarını alan Ruhani seçim vaatlerini gerçekleştirmekte zorlanıyor ve seçmeninin tepkisini çekiyor.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ‘insanların seçim özgürlüğünden yana’ olduğunu ve farklı sosyal ağların aynı anda kullanılabileceğini ifade ederek, “hükümet interneti, insanların bilgiye erişimini ve aralarındaki iletişimi koruyacak” demişti.

Ruhani’ni kabinesinin en genç bakanı Muhammed Cevad Zarif ise “teknolojiyi durdurmaya çalışmanın anlamsız olduğunu“ söyledi.

İranlı protestocular yaratıcıkta sınır tanımıyor

Rsim 3

Son protestoların ardından yaklaşık 5 bin kişinin tutuklanması ve iletişim yollarının kapatılması aktivistleri yeni çağrı yolları bulmaya itiyor. Yeni yöntemlerinde banknotların üzerinden mesajlarını yazıp, kullanıma sokmadan önce twitter üzerinden paylaşıyorlar.  

Telegram Mesajlaşma Uygulaması

Gizlilik, hız ve limitsiz kullanım gibi konularda mesajlaşma platformlarına yeni bir bakış açısı getiren Telegram, işlev olarak Whatsapp’ın neredeyse aynısı sadece Secret Chat seçeneğiyle kullanıcılar aktif olduğunda konuşmalar şifrelenip yollanıyor, telefona kaydedilmiyor ve dışardan hacklenmesi imkansız sayılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.