Türkiye’nin katılmak için başvuru yaptığı BRICS hakkında ne biliyoruz?

G20’ye rakip olduğu iddialarıyla sık sık gündeme gelen BRICS, bu sefer de Türkiye’nin katılımı ile gündemdeki yerini koruyor. Bloomberg’ün özel haberine göre küresel nüfuzunu artırmak ve müttefiklik ilişkilerine yenilerini eklemek isteyen Türkiye, birliğe resmen üyelik başvurusu yaptı. Ankara’nın ilgilendiği bu topluluğun amacı ne? Neden kuruldu? Neden önemli? Üyeleri kimler? Gerçekten G20’ye alternatif olabilir mi? BRICS hakkında merak edilenleri derledik.

Bloomberg’den Fırat Kozok ve Selcan Hacaoğlu’nun özel haberine göre Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden oluşan BRICS’e üye olmak için resmî başvurusunu yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Türkiye, birkaç ay önce BRICS’e katılmak için başvuruda bulundu.

Kaynaklar, Türkiye’nin attığı bu adımın hem Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler hem de diğer NATO ülkeleri ile yaşanılan anlaşmazlıklar sonucu BRICS’e ilginin arttığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yorum yapmadı.

BRICS’in genişleme kararı, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde yapılacak zirvede ele alınacak. Malezya, Tayland ve Azerbaycan da BRICS’e katılmayı düşünen ülkelerden.

BRICS nedir?

2006 yılında BrezilyaRusyaHindistan ve Çin tarafından oluşturulan bu grup, dünya ekonomisinde giderek artan etkileri ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirme çabasıyla ortaya çıktı. Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi. Grubun amacı, ekonomik kalkınma, siyasi işbirliği ve uluslararası arenada ortak çıkarların savunulması.

Grup, adını, ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor.

Grup, Güney Afrika ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde genişleme kararı aldı. MısırEtiyopyaİranSuudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak’ta BRICS’e katıldı.

Grubun 10 üyeye çıkması, isminin de ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar, grubun yeni adının BRICS+ olacağını düşünüyor.

BRICS neden önemli?

Gruba üye ülkeler arasında Çin ve Rusya gibi büyük güçler var.

BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini ve dünya gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) büyük bir bölümünü temsil ediyor.

Ekonomilerin toplam büyüklüğü ise 28,5 trilyon dolar. Bu, dünya ekonomisinin yüzde 28’i demek.

BRICS ülkeleri, 2014’te Yeni Kalkınma Bankası’nı (New Development Bank – NDB) kurdular. Bankanın amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projelerini finanse etmek.

Öte yandan BRICS ülkeleri, dünyadaki ham petrolün yüzde 45’ini üretiyor.

G20’ye rakip olabilir mi?

Her ikisi de ekonomi odaklı yapılar olan BRICS ve G20, sık sık birbirleriyle karşılaştırıyor ve birbirlerine rakip oldukları belirtiliyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu G20 (Group of Twenty), ekonomik işbirliği ve uluslararası finansal istikrarı teşvik etmek amacıyla 1999 yılında kuruldu. Ancak şunu unutmamak gerekir. Zaten BRICS’in kurucuları, G20’ye de üye.

Türkiye, BRICS’e katılırsa ne olur?

Uzmanlara göre Türkiye’nin BRICS’e göz kırpmasının sebebi, Batı’daki örgütlere kıyasla BRICS’in katı kuralcı olmaması.

Batılı uzmanların birçoğu, Rusya’nın BRICS’ı “başka bir amaç” doğrultusunda kullandığını savunuyor. NATO üyesi Türkiye’nin BRICS’e katılımı ve Rusya ile kurduğu yakınlık, zaten iplerin gerildiği Batı ile ilişkilerde başka bir sorun yaratabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.