CHP’den TBMM Başkanı Kurtulmuş’a Can Atalay ziyareti: “Olayın vahametinin farkında, kararını bekliyoruz”

CHP Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır ile Murat Emir, Can Atalay için TBMM’nin olağanüstü toplanması talebiyle ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü. Görüşmenin ardından konuşan Başarır, Kurtulmuş’un “Toplayacağız ya da toplamayacağız” demediğini, durumu değerlendireceğini söyledi. Başarır ayrıca Kurtulmuş için “Olayın vahametinin farkında, kararını bekliyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır ile Murat Emir, Can Atalay için TBMM’nin olağanüstü toplanması talebiyle ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü
CHP Heyeti, Can Atalay için TBMM’nin olağanüstü toplanması talebiyle ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Murat Emir, saat 15:00’te TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü. Başarır ve Emir, Genel Kurul’un 10 Eylül Salı günü Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanması taleplerini iletti. 50 dakikalık görüşmenin ardından Başarır, Meclis’te yaptığı basın açıklamasında dilekçelerini verdiklerini ve bu konuyla ilgili isteklerini belirttiklerini söyledi. 

“Yüksek mahkemeler arasında yaşanan bu krizin çözümüyle ilgili bir araştırma önergesi de verdik”

Başarır, Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin nezaket içerisinde olduğunu vurgulayarak, “İçtüzük 7. maddeye göre, takdir hakkı vermeyecek şekilde, 120 milletvekili imza vermişse Meclis’in olağanüstü toplanması gerektiğini kendilerine belirttik” dedi.

16 Ağustos’ta Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanan Genel Kurul ile CHP’nin 10 Eylül için olağanüstü toplanma talebi arasındaki farkları Kurtulmuş’a aktardıklarını vurgulayan Başarır, “Aynı zamanda biz yüksek mahkemeler arasında yaşanan bu krizin çözümüyle ilgili bir araştırma önergesi de verdik. Bunların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kendilerine ilettik” diye konuştu.

“Meclis’in Türkiye’deki tüm sorunları çözebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirttik”

Başarır, Can Atalay konusunun TBMM’nin itibarını ciddi anlamda zedelediğini, Meclis’in bunu hak etmediğine dikkat çektiklerini belirterek görüşmeye dair şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’nin üç tane net kararı var. Bu karara yerel mahkemenin ya da Yargıtay’ın direnmesinin hem yargıya hem yasamaya ciddi anlamda zarar verdiğini söyledik. Bunları bir kez daha konuşalım. Anayasa Mahkemesi kararının Meclis’te okunması, haklarının iade edilmesi gerektiğini söyledik. AYM kararı Meclis’te okundu. Ancak buna rağmen yerel mahkemenin ya da Yargıtay’ın, yasamanın bu kararına direnç göstermesi halinde çok farklı şeylerin konuşulacağını tartıştık. Ortada Anayasal bir kriz var. O sebeple Meclis’in Türkiye’deki tüm sorunları çözebilecek kapasiteye, anayasal duruşa sahip olduğunu belirttik. Değerlendireceğini söyledi. Biz umutluyuz.” 

https://twitter.com/medyascope/status/1831693859962667082

Son kararı Kurtulmuş verecek

Kurtulmuş’un kararını beklediklerine değinen Başarır, “Kesin bir şekilde ‘Katılacağım ya da Genel Kurul toplanacak/ toplanmayacak’ diye bir ifade kullanmadı. ‘Değerlendireceğim’ dedi. Kendisi de zaten olayın vahametinin farkında. Umarım doğru bir karar verecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.