İngiltere merkezli haftalık Yahudi gazetesi Jewish Chronicle’ın (JC), İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları ile ilgili uydurma olduğu iddia edilen makaleyi yayımlaması üzerine başlayan tartışmalar devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’ni (IDF) eski bir mensubu Elon Perry’nin gazetede yayımlanan bazı anılarının yalanlanması üzerine gazetenin önde gelen yazarlarından Jonathan Freedland, Hadley Freeman ve David Aaronovitch istifa etti.
Dünyanın en eski Yahudi gazetesi olan Jewish Chronicle’ın önde gelen üç yazarı, Elon Perry’nin gazetede yayımlanan uydurma anıları üzerine tepki gösterdi ve istifa etti. Jonathan Freedland X hesabından paylaştığı mesajında, 1841 yılında yayın hayatına başlayan Londra merkezli gazetenin düştüğü durumu anlattı ve “rezalet” diye yazdı. Freedland, Perry’nin anlattıklarını “uydurma” olarak nitelendirdi.
Freedland’ın ardından Hadley Freeman ve David Aaronovitch da istifa kararı aldı.
Editörden açıklama: “Aldatılmak, editörü en kötü kabusu”
Gazetenin editörü Jake Wallis Simons X hesabından yaptığı açıklamada, köşe yazarlarının neden gazeteden ayrıldığını anladığını belirterek, “Katkıları için minnettarım ve zaman içinde bazılarının geri dönebileceklerini umuyorum” dedi.
Simons, “Bir gazeteci tarafından aldatılmak her gazete editörünün en kötü kabusudur. Yapılan hataların tüm sorumluluğunu üstleniyorum ve böyle bir şeyin bir daha yaşanmamasını sağlama görevini de aynı derecede üstleneceğim.
Okuyucular daha güçlü iç prosedürlerin uygulanmakta olduğundan emin olabilirler” diye yazdı.
Perry’den tepki: “Cadı avı başlatıldı”
Elon Perry ise üç gazetecinin istifasının ve gazete ile ilişiğinin kesilmesinin ardından BBC’ye konuştu. Kendisine karşı bir “cadı avı” başlatıldığını öne süren Perry, yazıdan önce JC editörlerine kaynağını açıklayamayacağını aktardığını savundu.
JC geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Kendisinin İsrail Savunma Kuvvetlerinde görev yaptığını anlıyoruz ancak bazı iddiaları bizi tatmin etmedi. Bu nedenle hikayelerini web sitemizden kaldırdık ve Bay Perry ile her türlü ilişkimizi sonlandırdık” demişti.
Perry’nin tartışmalı yazıları
Geçtiğimiz aylarda JC için bir dizi makale yazan Perry, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatta kalan bazı İsrailli rehineleri Gazze-Mısır sınırındaki bir kara şeridi olan Philadelphi Koridoru üzerinden Gazze’den İran’a kaçırmayı planladığını iddia etmişti.