Fransa’da eşi tarafından uyuşturulup onlarca kişinin tecavüzüne maruz kalan 72 yaşındaki Gisèle Pelicot, mahkemede yaptığı çarpıcı konuşmayla tecavüz kültürüne meydan okudu. “Cesur değilim, kararlıyım. Toplumu değiştirmek için mücadele ediyorum” diyen Pelicot, gizlilik hakkından vazgeçerek davayı kamuoyuna açtı.
“Tek amacım bu toplumu dönüştürmek”
Fransa’yı sarsan toplu tecavüz davasında mağdur Gisele Pelicot konuştu. Mağdur kadın, “Pelicot yaptı, biz de yapabiliriz” diye düşünen bir çok kadın olduğunu hatırlattı. “Tecavüze uğradığınızda utanç var ama bu utanç bizim değil, onların utancı olmalı” diyen Gisèle Pelicot, diğer tecavüz mağdurlarına da cesaret verdi.
Pelicot, insanların kendisine “çok cesursun” dediklerini aktardı. Mağdur kadın “Bu cesaret değil, toplumu değiştirme iradesi ve kararlılığı” diye konuştu.
50 yıllık eşiyle yüzleşme
Mağdur kadın, 71 yaşındaki eski eşi Dominique Pelicot’la yüzleşti. Gisèle, “Bana nasıl bu kadar ihanet edebildin? Yatak odama bu yabancıları nasıl soktun?” diye sordu. Gisele sözlerini “yüzüne bile bakmak istemiyorum” diyerek sürdürdü.
Gisèle, 50 yıl birlikte yaşadığı eski kocasına “Eğer şiddet uygulayan bir canavar olsaydı 50 yıl onunla kalmazdım” dedi. Tüm çiftler gibi tartışmalarının olduğunu vurgulayan Gisele, “Hastalık, iş, para gibi birçok zorluğun üstesinden geldik. Bir erkeğin bunu yapabileceğini asla hayal edemezdim” dedi.
Savunmalara sert yanıt: “Tecavüz, tecavüzdür”
Sanıkların eşleri ve kız arkadaşlarının “tecavüz edebilecek biri değildi” şeklindeki ifadelerine tepki gösteren Gisele Pelicot, “Toplumda tecavüz kültürü konusunda ilerleme kaydetmeliyiz. İnsanlar tecavüzün tanımını öğrenmeli. Benim için onlar tecavüzcü, tecavüzcü olarak kalacaklar. Tecavüz tecavüzdür” diye konuştu.
Aile yapısını anlattı
Genç yaşta annesini kaybetmesine rağmen sevgi dolu bir ailede büyüdüğünü anlatan Gisèle, “Dominique tam tersiydi, zorba bir babası vardı. Maaşının tamamını ailesine veriyordu. Aramızdaki fark buydu – içinde çok öfke ve sitem vardı” dedi. Dominique’in annesinin kocası yüzünden mutsuz olduğunu, masada prens gibi hizmet edilmesi gerektiğini aktardı.
“Sorumluluk hissetmiyorum”
Gisèle Pelicot yaşananlardan kendini sorumlu hissedip hissetmediği sorusuna net yanıt verdi. Mağdur kadın “Elbette bugün hiçbir şey için sorumluluk hissetmiyorum” dedi. Gisele “Bugün her şeyden önce bir mağdurum” diye devam etti.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Bazı sanıkların “nazikçe okşadık, bu tecavüz sayılmaz” şeklindeki savunmalarına “Bilinci kapalı bir kadını kirletmişler” diyerek tepki gösterdi.
Kızının tanıklığı
Kızı Caroline’in soruşturma sırasında anlattığı “Bir gece babamın annemi boğazından tutup yerden kaldırdığını ve öldürmekle tehdit ettiğini gördüm” şeklindeki ifadesi üzerine konuşan Gisèle, olayın evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkmasıyla ilgili olduğunu doğruladı. “Kızım 8 yaşındaydı, yalan söylemiyor ama banyoda babasının bana doğru geldiği bir sahne gördü. Yakamdan tutup sarstı, doğru” diye konuştu.
Video kaydı ortaya çıktı
Mahkemede gösterilen bir video kaydında “Dur, dur, acıyor” dediği ve sesinin “normal olmadığı” anlar olduğu belirtilen Gisèle’e bunun rızaya dayalı olup olmadığı soruldu. “Bu bir tecavüzdü, elbette bir tecavüzdü” yanıtını verdi.
Kaynak: The Guardian