Firari savcı Zekeriya Öz kimdir?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ile ilgili soruşturmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönettiğini iddia etti. Özel, operasyonu yöneten Akın Gürlek’i de Zekeriya Öz’e benzetti. Peki, firari savcı Zekeriya Öz kimdir?

Firari savcı Zekeriya Öz kimdir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Esenyurt’taki kayyum mitingde konuştu. Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu operasyonu yönettiğini öne sürdü. Özel, operasyonu yöneten Akın Gürlek’i de firari savcı Zekeriya Öz’e benzeterek, “Bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız” diye ekledi:

“Ahmet Hoca’nın tutuklanacağını dün öğle saatlerinde Erdoğan açık açık söyledi. Talimatı vermişler. Biliyorsunuz, Canan Kaftancıoğlu, Selahattin Demirtaş, Hrant Dink davasında Saray’ın talimatlarını yerine getiren biri vardı. Onun adı seyyar giyotin. Mahkeme mahkeme gezdirip adaleti katlettirmişlerdi. Onun adı adaletin celladıydı. Son görevi bakan yardımcılığıydı. Bir telefonla, ‘Bana İstanbul’da lazımsın’ emriyle koştu geldi ve dünkü operasyonu yönetti. Buradan sesleniyorum: Sayın Erdoğan’ın talimatıyla gelip de bu operasyonlara girişen Akın Gürlek, Zekeriya Öz’ü hatırlıyor musun? Sen Erdoğan’ın Zekeriya Öz’üsün.”

Peki firari savcı Zekeriya Öz kimdir, nelerle suçlanıyor?

Zekeriya Öz, Türkiye’de hukuk ve siyaset sahnesinde uzun yıllar tartışma konusu olmuş bir savcı. 1968’de doğan Öz, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla tanındı. Öz, kısa sürede Türk yargı sisteminin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu.

Ümraniye’de 12 Haziran 2007’de bir gecekonduda bulunan 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasının da başsavcılarından biri olarak görev aldı. Bu dava, Türkiye’de geniş çapta tartışmalara yol açtı ve toplumda uzun süre gündemde kaldı. Öz, Ergenekon soruşturmasıyla kamuoyunda tanınmaya başladı.

Zekeriya Öz, Ergenekon ve Balyoz davası savcısıydı

Ergenekon davası kapsamında, aralarında emekli askerler, gazeteciler, akademisyenler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de dahil olmak üzere birçok kişi gözaltına alındı ve yargılandı. Bu davaların temel amacı, “devlet içinde yasadışı yapılar oluşturmak, hükümeti devirmeye çalışmak ve halkı kışkırtmak” ile suçlanan kişilerin yargılanmasıydı.

2008’de başlayan Balyoz davası da Zekeriya Öz’ün yürüttüğü önemli davalar arasındaydı. Balyoz davasında da hükümete karşı darbe planlamakla suçlanan birçok asker, yazar ve akademisyen yargılandı. Bu iki dava, Türkiye’nin siyasi ve hukuki tarihinde büyük tartışmalara yol açtı.

Zekeriya Öz, bu davalar sürecinde geniş çapta eleştirilere maruz kaldı. Davaların yargı bağımsızlığına gölge düşürdüğü ve bazı kişilerin delil yetersizliğine rağmen suçlandığı söylendi. Öz’ün görev yaptığı dönemde, Türkiye’de hukuk ve siyaset ilişkisi sıklıkla tartışma konusu haline geldi.

2015’te meslekten ihraç edildi

Öz hakkında 2014’te yeni bir süreç başladı. 17-25 Aralık operasyonlarında, Gülen cemaatine yakın olduğu öne sürülen yargı mensupları ve polislerin, hükümete karşı operasyonlar yürüttüğü iddiaları kamuoyuna yansıdı. Bu süreçte, hükümet Fethullah Gülen cemaatine karşı açık bir mücadele başlattı.

Bu yapıya yakın olduğu düşünülen birçok isim görevden alındı veya cezalandırıldı. Bu kapsamda Öz’ün de cemaatle bağlantılı olduğu iddia edildi ve görevinden alındı. Öz hakkında soruşturma başlatıldı ve yargılanması için düğmeye basıldı. Hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldı ve halen firari olarak aranıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.