Yapay zekâ destekli akıllı cihazlar artık hayatımızın her alanında. Evimizi süpürüyorlar, yemeklerimizi yapıyorlar, yazılarımızı yazıyorlar. Peki ne kadar güvenilirler?
Yapay zekâ destekli cihazlar, evlerimizde ve ofislerimizde hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak internete bağlı olarak çalışan bu cihazlar bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Çünkü bazı teknolojik aletler hacklenmeye oldukça müsait. Peki bu cihazlara yüzde 100 güvenmeli miyiz?
Tüketici grubu Which?’e göre AirFryer’lar, robot süpürgeler ve diğer teknolojik cihazlar, kişisel verilerimizi topluyor ve bizi “takip ediyor”.
- Airfryer bilmecesi çöz çözebilirsen! | Yararlı mı, zararlı mı?
- Herkesi şefe dönüştüren teknoloji: Air Fryer almalı mı, almamalı mı?
Which?, İngiliz mutfaklarının vazgeçilmezi haline gelen üç AirFryer’ı test etti. AirFryer kullananlar bilecektir: Bazı AirFryer’lar akıllı telefona yüklenen bir uygulama sayesinde biz eve gelmeden önce yemek bile pişirmeye başlıyor. O uygulamadan istediğimiz yemeği seçiyoruz, o da pişirmeye başlıyor.
Which?, Xiaomi ve Aigostar marka fritözü kullananların verilerinin Çin’deki sunuculara gönderildiğini tespit etti.
Kuruluş aynı zamanda akıllı saatleri de inceledi ve benzer ihlalleri akıllı saatlerde de gözlemledi.
Akıllı cihazlarda güvenlik endişesi: Ne yapmalıyız?
İngiltere’de iletişim, ağ oluşturma ve veri koruma alanlarında yasaları uygulamakla görevli bir kurum olan Bilgi Komiserliği (ICO), testlerin “sadece veri koruma beklentilerini değil, tüketici beklentilerini de karşılamadığını” söyledi. ICO, akıllı cihazlar üreticileri için yeni bir kılavuz hazırlıyor. Bu kılavuz 2025’in bahar aylarında yayımlanacak. Kılavuzda akıllı cihazları kullananları korumak için ne yapılması gerektiğine dair bilgiler de yer alacak.
Which? dergisinin editörü Harry Rose, yapay zekâ destekli ürünlerin şeffaf olmadan veri topladıklarını iddia etti.
Xiomi, konu hakkında Which?’e verdiği yanıtta, kullanıcıların gizliliğine saygı gösterdiklerini vurguladı ve “Kişisel bilgileri üçüncü taraflara satmıyoruz” dedi. Yorum için Aigostar’a da başvuruldu ancak yanıt alınmadı.
Sadece AirFryer’lar ya da robot süpürgeler değil, akıllı televizyonlarımız, kameralı kapı zilleri ve evde kullandığımız pek çok teknolojik alet internete bağlı olarak çalışıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.