Göksel Göksu’nun konuğu DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikanın hazırladığı asgari ücret raporunda öne çıkan başlıkları ve müzakere masasında konuşulan asgari ücret senaryolarını anlattı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu’nun konuğu oldu. Çerkezoğlu, asgari ücretin belirlenmesinde sendikaların dışlanmasını eleştirerek, sürecin tüm işçi konfederasyonlarının katılımıyla gerçek bir toplu pazarlık olarak yürütülmesi gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu, asgari ücretin yalnızca bir alt sınır değil, Türkiye’de milyonlarca çalışanın ortalama geliri haline geldiğini vurguladı.
“Asgari ücret, çalışanların alım gücünü ve yaşam standartlarını belirleyen temel unsurlardan biri. Ancak mevcut ekonomik düzen, işçileri ve dar gelirli kesimleri daha da yoksullaştırıyor. Türkiye’yi asgari ücret ülkesi olmaktan kurtarmak için sendikalaşmanın ve toplu sözleşme süreçlerinin güçlendirilmesi şart” diyen Çerkezoğlu, hükümetin enflasyonu bahane ederek ücret artışlarını sınırladığını ifade etti.
Asgari ücretin alım gücünün son yıllarda dramatik şekilde azaldığını belirten Çerkezoğlu, 2024 yılında asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırını karşılayabilecek bir seviyeye çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Vergi adaleti ve ekonomik eşitsizlik
Vergi sistemindeki adaletsizliğe dikkat çeken Çerkezoğlu, dolaylı vergilerin yükünün dar gelirli kesimlerin omuzlarına yüklendiğini söyledi. “Türkiye dünyanın en adaletsiz vergi sistemine sahip. 1 kilo domates alırken en zengin de en yoksul da aynı oranda vergi ödüyor. Bu sistem değişmeden gelirde adalet sağlanamaz” dedi. Çerkezoğlu, dolaylı vergilerin oranının yüzde 70’e yaklaştığını ve bu durumun toplumsal eşitsizliği artırdığını belirtti.
DİSK, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını, vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesini ve dolaylı vergilerin düşürülmesini talep ediyor. Çerkezoğlu, “Adaletli bir gelir dağılımı için vergi sisteminin köklü bir şekilde değişmesi gerekiyor. Özellikle düşük gelirli kesimlerin üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli, daha adil bir sistem kurulmalı” diye konuştu.
Eylem takvimi açıklandı
DİSK’in taleplerini kamuoyuna duyurmak ve hükümeti adım atmaya zorlamak için kapsamlı bir eylem planı hazırladığını duyuran Çerkezoğlu, ilk büyük eylemin 19 Aralık’ta Çalışma Bakanlığı önünde gerçekleştirileceğini açıkladı. Eylem programı kapsamında iş yerlerinde bildiri dağıtımı, bölgesel toplantılar ve kitlesel oturma eylemleri de yer alıyor.
“Bu mücadele yalnızca DİSK’in değil, emeğiyle geçinen herkesin mücadelesidir. Tüm işçileri, sendikalı ya da sendikasız, bu sürece destek vermeye davet ediyoruz” diyen Çerkezoğlu, emek mücadelesinin yanına vergi adaleti ve demokrasi mücadelesini de eklediklerini ifade etti.
Remzi Çalışkan’ın tutukluluğu ve sendikal mücadele
DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan’ın tutuklanmasını da değerlendiren Çerkezoğlu, bu tutuklamanın işçi mücadelesini zayıflatmaya yönelik bir adım olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, “Remzi Çalışkan, binlerce işçinin hak mücadelesine öncülük eden bir sendika lideridir. Onun tutuklanması adil değildir ve bu sürecin takipçisi olacağız. Bu baskılar bizi yıldırmayacak, mücadelemizi büyüterek devam edeceğiz” dedi.
“Emeğin Türkiye’si için yan yana mücadele edeceğiz”
Çerkezoğlu, Türkiye’nin kaynaklarının ve emek gücünün, toplumun her kesimini insanca yaşatmaya yetecek kadar zengin olduğunu vurguladı. “Bizim hedefimiz, emeğin Türkiye’sini kurmaktır. Gelirde adalet, vergide adalet ve ülkede adalet için mücadeleyi büyüteceğiz. Ürettiğimiz değeri hakça bölüşeceğimiz, gerçek bir demokrasi inşa edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.