Ukrayna, gece boyunca Rusya’nın çeşitli bölgelerine drone ve füze saldırısı düzenledi. Rusya, 200’den fazla drone ve beş ATACMS balistik füzesini düşürdüğünü açıkladı. En az üç şehirde fabrikalar hasar gördü. Alman Savunma Bakanı Kiev’de Ukrayna’ya desteğini yineledi. İşte son 24 saatte Ukrayna-Rusya hattındaki gelişmeler.
Saratov Valisi Roman Busargin, Moskova’nın 720 kilometre güneydoğusundaki bölgeye büyük bir drone saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Volga Nehri’nin iki yakasındaki Saratov ve Engels şehirlerinde iki sanayi tesisi hasar gördü. Vali, okulların güvenlik nedeniyle uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Ukrayna geçen hafta aynı bölgede bir petrol deposunu vurmuş ve beş gün süren bir yangına neden olmuştu.
Bryansk Valisi Alexander Bogomaz da bölgelerine büyük bir füze saldırısı yapıldığını bildirdi. Reuters, Kazan şehrinde bir sanayi tesisinde yangın çıktığını duyurdu. Tataristan’ın Nizhnekamsk kentindeki büyük Taneco rafinerisinde saldırı sirenleri çaldı. Rus Havacılık Kurumu, beş şehirde – Kazan, Saratov, Penza, Ulyanovsk ve Nizhnekamsk – havalimanlarında uçuşları durdurdu.
Ukrayna ABD yapımı silahlar kullandı
Kiev yönetimi ilk kez 21 Kasım 2023’te Amerikan yapımı ATACMS ve İngiliz Storm Shadow füzelerini Rusya topraklarına karşı kullandı. Rusya buna yanıt olarak “Oreshnik” (Fındık Ağacı) adı verilen yeni bir orta menzilli hipersonik balistik füzeyi Ukrayna’ya fırlattı. Kremlin, bu tür saldırılara her zaman misilleme yapacaklarını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’ya Rus topraklarını vurma izni vermesinin savaşı küresel bir çatışmaya dönüştürebileceği uyarısında bulunmuştu.
Rusya: “Trump sahadaki gerçekleri kabul etmeye başladı”
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Trump’ın ekibinin Ukrayna’daki “gerçekleri” kabul etmeye başladığını söyledi. Trump’ın danışmanı Mike Waltz, “Rusları Ukrayna topraklarından tamamen çıkarmanın gerçekçi olmadığını” açıkladı. Rusya, Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasından sonra savaşı bitirme planını inceleyeceklerini duyurdu.
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, savaşı hızla sona erdirmek için ateşkes ve müzakereleri destekliyor. Bu durum Washington’un Ukrayna’ya uzun vadeli desteğini belirsiz hale getiriyor.
Almanya Savunma Bakanı Kiev’de
Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, 23 Şubat’taki Almanya seçimlerine ve Trump’ın 20 Ocak’taki göreve başlama tarihine sayılı günler kala Kiev’e gitti. Pistorius, “İlk ve en önemli şey, psikolojik ve siyasi olarak Ukrayna’nın yanında duracağımızı çok net bir şekilde göstermektir” dedi.
Bakan, Putin’in 20 Ocak’ta olası ateşkes görüşmeleri öncesinde mümkün olduğunca çok ilerleme kaydetmeye çalıştığını vurguladı. Pistorius, Kiev hükümetiyle daha fazla yardım konusunu görüşecek ve askeri durumu değerlendirecek. Bir gün önce Polonya’da İngiltere, Fransa ve İtalya’dan mevkidaşlarıyla görüşen Bakan, Ukrayna’da silah üretim kapasitesini artırmak ve ortak girişimler başlatmak için yapılabilecekleri de ele alacak.
“Kuzey Koreli askerler intihar etmek için eğitiliyor”
Ukrayna istihbaratına göre, Rusya’nın batısındaki Kursk bölgesinde 11 bin Kuzey Koreli asker görev yapıyor. Bu askerlerin 3 binden fazlası öldürüldü veya yaralandı. Ukrayna Özel Kuvvetleri, esir düşmemek için intihar eden Kuzey Koreli askerlerle karşılaştıklarını bildirdi. Ele geçirilen askerlerin üzerinde intihar talimatı içeren notlar bulundu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Savaşın insani ve diplomatik boyutu
Rusya’nın 2022’de başlattığı Ukrayna işgali, 1962 Küba Füze Krizi’nden bu yana Moskova ile Batı arasındaki en büyük diplomatik krize neden oldu. İki yılı aşkın süredir devam eden çatışma, bölgesel güç dengelerini ve uluslararası ilişkileri derinden etkilemeye devam ediyor.