İstanbul merkezli hızlı teslimat şirketi Getir Türkiye’nin görevine son verilen CEO’su Batuhan Gültakan’ın görevine geri döndü.
Getir’in yeniden yapılanma sürecinde ortaklar ve kurucular arasındaki çekişmeler ve gerilim sürüyor. Geçtiğimiz hafta görevine son verilen CEO Batuhan Gültakan şirkete geri döndü. Reuters’ın aktardığına göre Getir’in yönetim kurulu tamamen değişti ve Gültakan şirkete döndü.
GetirFinans CEO’su Yiğit Çağlayan yeni yönetim kurulu üyesi oldu. Geçen hafta görevden alınan Gültakan ise CEO olarak eski görevine devam edecek.
Getir’in en büyük hissedarı olan Abu Dabi Devlet Yatırım Fonu Mubadala’dan gelen açıklamada, “Getir’in 2025 stratejisini hayata geçirmesi ve Yönetim Kurulu tarafından onaylanan bütçeyi gerçekleştirmesi için gerekli kaynaklara sahip olmasını sağlamaya kararlıdır. Bu yeni dönemde tüm paydaşlarla çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” denildi.
Ne oldu?
Getir Türkiye’nin 2022’den beri CEO’su olan Batuhan Gültakan’ın görevine 30 Ocak Perşembe günü son verilmişti. Gültakan, “Geçen hafta Getir kurucusu Nazım Salur’un oğullarından oluşan Türkiye yönetim kurulu görevime -bir gerekçe olmadan- son verdi” dedi.
Bir zamanlar 10 milyar dolardan fazla değeri olan Getir, taleplerin azalmasıyla eski değerini kaybetti. Haziran ayında 250 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını duyuran Getir, yeniden yapılanmaya giderek, ikiye bölünme kararı almıştı.
Getir’de neler oluyor?
Bundan sonra şirket, her biri farklı pazarlara odaklanan iki ayrı grup olarak faaliyet gösterecekti. İlk grup Getir’in Türkiye’deki online market ve yemek teslimatı hizmeti işine odaklanacak, ikinci grup ise Getir’in e-ticaret, finans, mobilite ve ABD’deki FreshDirect’in de olduğu diğer faaliyetlerini yürütecekti.
Şirketin en büyük hissedarı olan Mubadala’nın hazırladığı, kurucu ortaklar aleyhine olacak şirketi yeniden yapılandırma planını genel kurulda geçen ay kabul edildi. Getir’in kurucusu Nazım Salur başta olmak üzere birçok ortak bu karara karşı çıktı. Yeni planı “yasadışı darbe” olarak nitelendiren Salur, Amsterdam Temyiz Mahkemesi’nin İşletme Odası’na başvurdu. Salur, Türkiye ve İngiltere’de de hukuki işlem başlatacaklarını duyurdu.
Hollanda gazetesi FD, Amsterdam mahkemesinin kurucuların itirazını reddettiğini duyurdu.
Nisan ayında Getir, Türkiye’deki çalışmalarına daha iyi odaklanmak için gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturan İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD pazarlarından çekilmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.