Çin’in yapay zekâ asistanı DeepSeek’in teknoloji sektörünü ve piyasaları sarstı, yapay zekâ (AI) teknolojilerinde Amerikan üstünlüğüne dair algıyı kırdı. Birçok ülkede Çinli yapay zekâ uygulamasını yasaklamaya başladı. Peki hangi ülkeler yasak kararı aldı?
Çin’in yapay zeka (AI) uygulaması DeepSeek, ChatGPT ve diğer rakiplerini geride bırakarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Çin’de Apple cihazlarında en çok indirilen ücretsiz uygulama oldu.
- Çin’in dünyayı sarsan yapay zekâ modeli: 8 soruda DeepSeek nedir?
- Çin’in yapay zekâsı DeepSeek sansürü nasıl savunuyor?
Şirket 2023’te Liang Wenfeng tarafından Çin’in güneydoğusundaki Hangzhou kentinde kuruldu.
DeepSeek-R1’in hizmet vermeye başlamasının ardından şirket, ürününün matematik ve kodlama gibi alanlarda ChatGPT üreticisi OpenAI’nin en son modelleriyle “eşit performans” gösterdiğini açıkladı.
DeepSeek hangi ülkelerde yasaklandı?
Birçok ülke, DeepSeek’in devlet çalışanları tarafından kullanılmasını engellemeye yönelik adımlar atmaya başladı:
- Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
31 Ocak’ta NASA, DeepSeek’i sistemlerinden ve çalışanlarının cihazlarından engelledi.
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinden Demokrat Josh Gottheimer ve Cumhuriyetçi Darin LaHood, DeepSeek’in hükümete ait cihazlarda yasaklanması için yasa tasarısı hazırlandı.
- Güney Kore
Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, DeepSeek’in çalışanlarının cihazlarında geçici olarak yasaklandığını duyurdu. Hükümet, AI yazılımlarının kullanımına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılar yaptı.
- Avustralya
Avustralya hükümeti, tüm hükümet cihazlarında DeepSeek’e erişimi engelledi. Yasak kararı, ulusal güvenliği koruma amacıyla alındı.
- İtalya
İtalya Veri Koruma Kurumu, DeepSeek’in İtalyan kullanıcılarının verilerini işleme konusunda kısıtlama getirdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
- Tayvan
Tayvan da hükümet departmanlarında DeepSeek kullanımını engelledi.
Neden yasaklanıyor?
Birçok ülke, DeepSeek’i güvenlik risklerinden ötürü yasaklıyor. Hükümetler, kullanıcı verilerinin nasıl depolandığı ve işlendiği konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığı görüşünde.
DeepSeek’in gizlilik politikasına göre kullanıcıların kişisel bilgileri, sohbet geçmişi ve cihaz bilgileri toplanmakta ve bu bilgiler üçüncü taraflarla paylaşılmakta. Ayrıca, bu bilgiler şirketin web sitesinde belirtilen süreyle saklanmakta.
Bazı siber güvenlik uzmanları ise DeepSeek’in gizli kodlarında, kullanıcı verilerini Çin hükümetine gönderebilecek bir kapasite olduğunu öne sürüyor.
DeepSeek, ChatGPT ve diğer rakiplerinden nasıl farklı?
DeepSeek’in amiral gemisi ürünü DeepSeek-R1 adı verilen yapay zekâ botu, rakiplerinden çok daha ucuz.
Şirketin geçtiğimiz aylarda yayımladığı bir rapora göre DeepSeek’in son modelini eğitmek için gereken işlem güc, yalnızca 6 milyon dolara mâl oldu. Bu, OpenAI’nin GPT-4’ünü eğitmek için harcanan 100 milyon dolardan çok daha düşük.