29 Ocak’ta Suriye Devlet Başkanı ilan edilen Ahmed eş-Şara (Ebu Muhammed el-Golani), Gazze’den yeni Suriye ordusuna, yapılacak reformalardan yaptırımlara kadar bir çok konuda açıklama yaptı. Eş-Şara eski ordu ve güvenlik birimlerinin dağıtılmasının ardından, yeni kurulan orduya binlerce gönüllünün katıldığını açıkladı.
Suriye’de Devlet Başkanı ilan edilen Ahmed eş-Şara, İngiliz “The Rest is Politics” adlı bir podcast yayınına katıldı. Şara, Trump’ın Filistinlileri Gazze’den çıkarma planının başarısız olacağını vurguladı. Golan kökenli bir aileden geldiğini belirten Suriye lideri, hiçbir gücün insanları topraklarından süremeyeceğini ifade etti. Gazze’de son bir buçuk yıldır devam eden savaşta halkın tüm acılara rağmen direnerek topraklarını terk etmeyi reddettiğini anlattı.
Şara, Trump’ın Meksikalıları ABD’den çıkarma girişimiyle Gazze politikası arasında parallellik kurdu. Suriye Devlet Başkanı, 80 yılı aşkın süredir devam eden Filistin-İsrail çatışmasında zorla yerinden etme politikalarının her zaman başarısız olduğunu hatırlattı. 2000’li yılların başında yaşanan İntifada dönemindeki şiddet olaylarına da değinen Şara, bu tür politikaların ne aklen ne ahlaken ne de siyasi açıdan doğru olmadığını vurguladı.
Suriye’de yeni ordu düzeni nasıl oluşuyor?
Suriye’de 29 Ocak’taki toplantıda güvenlik birimleri ve eski ordu lağvedilmişti. Geçici olarak devlet başkanı ilan edilen Ahmed eş-Şara, zorunlu askerlik sistemini kaldırdı.
Ahmed eş-Şara, ordudaki reform sürecine ilişkin yeni detaylar paylaştı. Ülkeden zorunlu askerlik yüzünden ayrılan eski subaylar, yeni dönemde kademeli olarak görevlerine dönmeye başladı. Savunma Bakanlığı, silahlı grupların ulusal orduya katılımı için bir entegrasyon programı hazırladı. Yeni yönetim, parçalı yapıdaki askeri grupları tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Reform kapsamında zorunlu askerlik sisteminin kaldırılması, birçok firari askerin ülkeye dönüş kararı almasında etkili oldu.
Yeni Suriye Ordusu gönüllü katılımla oluşturuluyor. Silahlı gruplar dağıtıldı. Eski askerlerin durumunu düzenlemek için merkezler açıldı. Gönüllü askerlik sistemine geçiş süreci başladı.
Eski ordunun durumu
Suriye ordusu, 2011’deki çatışmalar öncesi 300 bin askeri personele sahipti. İç savaş sırasında bu sayının yarısı kayıp verildi. Askerler çatışmalarda öldü, kaçtı veya ordudan ayrıldı. İran ve Rusya, eski rejim güçlerine askeri destek sağladı. Bu destek sayesinde geniş alanlar kontrol altına alınmıştı. Şimdi ise lağvedilen ordunun yerine sıfırdan bir ordu kuruluyor.
“Yaptırımlar kaldırılmasını istiyoruz”
Şara, Batı’nın uyguladığı yaptırımların kaldırılmasını talep etti. Eş-Şara, Şam’a gelen ziyaretçilerin yaptırımların sonlandırılması konusunda ortak görüşe vardığını bildirdi.
Eş-Şara’ya göre ülke güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Ekonomik kalkınma istikrar için gerekli görüyor. Ekonomik büyüme olmadan güvenlik sorunlarının çözülemeyeceği belirtiyor.
“Eş-Şara Arap Zirvesi’ne katılacak”
Mısır’ın başkenti Kahire’de 27 Şubat’ta Gazze gündemiyle acil Arap Zirvesi düzenlenecek. New Arab’a göre Ahmed eş-Şara’nın da zirveye katılması bekleniyor. Zirve, ABD Başkanı Trump’ın Gazze sakinlerini başka ülkelere transfer etme planına karşı bölge ülkelerinin tepkisini ele alacak. Mısır Dışişleri Bakanlığı, toplantının Filistin meselesindeki tehlikeli gelişmeleri görüşeceğini duyurdu. Diplomatik kaynaklar, zirve kapsamında Şara ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi arasında ikili görüşme yapılabileceğini bildirdi. Kahire yönetimi, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmek için Arap ülkelerini bir araya getiriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.