Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te bulunan kafeteryanın kapatılıp yerine Espressolab açılmak istenmesi üzerine “İşgal Kafe” eylemini başlatan öğrencilere karşı kayyum rektör Naci İnci harekete geçti. Eyleme katılan öğrenciler bir bir okuldan uzaklaştırılmaya başladı.
Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’teki “Kuzey Kafeterya” güz dönemi başlamadan önce kapatıldı. Kafeteryanın yerine Espressolab açılmak istenmesi Boğaziçi’nde yeni bir direniş hareketi başlattı. Kamusal alan kalmadığını belirterek, “İşgal Kafe”yi açan ve direnişlerini burada devam ettiren öğrenciler, kayyum rektör Prof. Dr. Naci İnci tarafından okuldan uzaklaştırıldı.
Medyascope‘un edindiği bilgiye göre bir haftadır devam eden İşgal Kafe eylemine katılan yaklaşık 15-20 öğrencinin giriş kartları pasif duruma getirildi ve 3 günlüğüne okula girişi engellendi.
Öğrencilere Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez imzalı gelen mailde şöyle denildi:
10.02.2025 tarihinde Kuzey Kampüs kafeyi işgal ederek eylem yaptığınız, bu suretle diğer öğrencilerin kafenin sunduğu hizmetten faydalanmalarını engellediğiniz tespit edildiğinden hakkınızda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 54’üncü maddesi 6’ncı fıkrası f) bendi uyarınca 17-19 Şubat 2025 tarih aralığında, sınav zamanları hariç 3 (üç) gün süre ile üniversite kampüslerine girişinizin engellenmesi ve giriş kartınızın pasif duruma getirilmesi yönünde tedbir uygulanmasına karar verilmiştir.
“Öğrencileri engellediniz”
Medyascope‘a konuşan ve okula girişi engellenen bir öğrenci, derslerinin olduğunu ancak okula giremediğini belirterek, “İddiaları şu: Kafenin sunduğu imkanlardan öğrencilerin yararlanmasını engellediniz” dedi.
Görüştüğümüz öğrenciler, Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun gün içerisinde toplanacağı ve ne tür bir karar alacağını beklediklerini söyledi.
AYM ilgili maddeyi iptal etmişti
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün öğrencilerin kartlarını inaktif hale getirip uzaklaştırma vermek için cezayı dayandırdığı yönetmelik maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından 24 Şubat 2024 tarihinde iptal edildi.
İşgal Kafe nedir?
Boğaziçi Üniversitesi’nin kuzey kampüsünde bulunan kafeteryanın kapatılıp yerine Espressolab açılmak istenmesi okulda yeni bir direniş hareketi başlattı. Öğrenciler kamusal alan kalmadığını belirtip “İşgal Kafe”yi açtı.
Eyleme yüzlerce kişi katıldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Öğrenciler bu durumu şöyle anlatıyor:
“Kuzey Kafeterya’nın kapatıldığı ve yerine Espressolab’in açılacağını öğrendik. Yine kafenin açılacağı yerin önündeki, hiçbir işletmeye ait olmayan öğrenci alanının, bizden habersiz yıkıldığı ve kampüsteki başka bir işletmeye çay ve kahve yasağı getirildiği ortaya çıktı. Bu ortak alan eksikliği bardağı taşıran son damla oldu.”
Duruma tepki gösteren öğrenciler harekete geçti. 10 Şubat’ta Espressolab’e devredileceğini söyledikleri kafeye pankart asan ve kendi kahvelerini, çaylarını getirmeye başlayan öğrenciler, bir anlamda burayı “kamulaştırmış” oldu.
Yeni alana İşgal Kafe adı verildi. Konuştuğumuz öğrenciler anlatıyor:
“O gün kuzey kampüs çok kalabalıktı. Yüzlerce insan, ellerinde dövizler, sermayenin kampüslerimize girmesine karşı mücadele edeceğini ve kamusal alanın hak olduğunu duyurdu. 10 Şubat’ta yeni açılan kafeye, ‘Pahalı masalarınıza ucuz kahvelerimizle geliyoruz’ ve ‘Boğaziçi’nde sermayeye geçit yok’ pankartlarımızla, bin öğrenciyi aşkın bir eylemle girdik. İşgal Kafe adını verdiğimiz bu alanda kayyumluk bizimle taleplerimizi konuşmak için masaya oturana kadar işletmeye satış yaptırmayacağımızı, kendi çay ve kahvemizi kendimiz getirip burada dağıtacağımızı belirttik.”
Bu kafede çay ve kahve ücretsiz dağıtılıyor.
Öğrencilerin talepleri de şunlar: Alanın öğrencilere ait kalması ve kayyumun öğrencileri muhatap alması.
Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü de konuya ilişkin açıklama yaptı:
“Kuzey Kampüsümüzdeki kafe işletmesine yönelik eylemlerle ilgili son günlerde basında yer alan haberler üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.
Haberlere konu olan ve uzun yıllardır farklı bir işletmeci tarafından işletilen kafe, öğrencilerimize daha kaliteli ve uygun koşullarda hizmet sunmak amacıyla hazırlanan teknik şartları karşılayan başka bir girişimci tarafından ihale yoluyla kiralanmıştır. Söz konusu işletme, kamuoyunda yer alan iddiaların aksine herhangi bir kahve markasının iştiraki değildir.
Üniversitemizin hizmet verilen alanlar kapsamındaki temel önceliği, öğrencilerimize sağlıklı bir yeme-içme ve ders çalışma ortamı oluşturmaktır. Bu doğrultuda öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerekli düzenlemeler yapılmış ve işletme koşulları iyileştirilmiştir.
Özel teşebbüse kiralanmış alanda kimi öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen işgal eylemi, işletme hakkının engellenmesinin yanı sıra üniversitemizdeki barış ortamını da olumsuz etkilemiştir. Kampüsümüzde çoğulcu ve çeşitliliğe büyük önem veren eğitim-öğretim faaliyetlerinin korunması amacıyla, eylemlerde provokatif rolü olduğu tespit edilen bazı öğrencilere üç gün kampüse giriş kısıtlaması getirilmiş ve haklarında idari soruşturma başlatılmıştır.
Boğaziçi Üniversitesi olarak, uluslararası standartlardaki eğitim süreçlerimizin sağlıklı ve kesintisiz biçimde sürdürülmesi için titizlikle çalışıyoruz. Bu süreçleri sekteye uğratabilecek ve üniversiteye zarar verebilecek eylemler, dünya çapındaki saygın üniversiteler tarafından asla hoş görülmediği gibi kurumumuzda da kabul edilemez.”