Suriye Türkmen Meclisi, Suriye Ulusal Diyalog Konferansı’ndan dışlandığını söyledi. Meclis, konferansın sonuçları Türkmenlerin beklentilerini karşılamazsa, alınacak kararlara çekince koyacaklarını açıkladı.

Suriye Türkmen Meclisi, Ulusal Diyalog Konferansı’na davet edilmediği için tepki gösterdi. Meclis, X’ten yaptığı açıklamada, devrimin ilk gününden beri Suriyelilerin yanında durduklarını söyledi. Esad rejiminin devrilmesinden sonra da Şam’daki yeni yönetimi desteklediklerini hatırlattı.
Türkmen Meclisi Başkanı Faysal Cuma, El Cezire‘ye demeç verdi. Cuma, Şam yönetimiyle Türkmenlerin tek temsilcisi olarak konferansa katılma konusunda anlaştıklarını söyledi. Ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti. Onun yerine bazı Türkmen kişilere bireysel davetler gönderildiğini aktardı. Bu dışlanmanın nedenleri için ikna edici bir açıklama yapılmadığını vurguladı.
Türkmenlerin talepleri ve endişeleri neler?
Meclis, Ahmed eş-Şara liderliğindeki ulusal uzlaşı çabalarına olumlu yaklaşırken, tüm ulusal bileşenlerin diyalog sürecine katılması gerektiğini savunuyor. Siyasi grupların dışlanmasının ülkedeki siyasi gelişmelere olumsuz etkileri olacağı konusunda uyarıda bulundu. Şam’daki yönetimle görüşmelerde konferansa davet edileceklerine dair söz verilmesi Türkmen toplumunda umut yaratmıştı. Ancak davet edilmemeleri büyük hayal kırıklığına dönüştü. Meclis, “Türkmen kamuoyunda kabul edilemez bir rahatsızlık oluştu” diyerek, konferans sonuçları Türkmenlerin beklentilerini karşılamazsa çekince koyacaklarını belirtti.
Türkmen Meclisi nasıl bir Suriye istiyor?
Türkmen Meclisi, yeni bir Suriye’nin inşasında siyasi güçler ve ulusal bileşenler arasında gerçek bir ortaklık oluşturulması gerektiğini savunuyor. “Suriye tek bir renkten ibaret değildir” diyen meclis, dışlama ve ayrımcılık olmadan, tüm bileşenleriyle yeni bir ülke kurulmasını talep ediyor. Demokrasi ilkelerine bağlı kalınmasını ve tüm grupların sürecin içinde olmasını demokrasinin gereği olarak görüyor. Türkmen Meclisi, Şara liderliğindeki yeni yönetime destek verirken, kapsayıcı ve çoğulcu bir yapı talep ediyor.
Suriye Türkmen Meclisi’nin Ulusal Diyalog Buluşması Hakkındaki Bildirisi
1- Suriye Türkmen Meclisi, devrimin ilk gününden itibaren devrik rejim karşısında Suriyeli kardeşlerinin yanında duran ve bu uğurda şehitler veren ve büyük fedakarlıklarda bulunan Suriye Türkmenlerinin tek meşru temsilcisi ve Türkmenlerin yegâne siyasi çatısıdır. Suriye Türkmen Meclisi, devrim yıllarında Suriye halkının Esed rejiminden kurtulma mücadelesine destek vermiş olup, Esed rejiminin çöküşünün ardından da devrime olan desteğini sürdürerek Suriyelilerin yanında durmuş ve Şam’daki yeni siyasi yönetimi desteklemiştir. Ayrıca, Başkan Ahmed Sara liderliğindeki yeni siyasi yönetimin ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik yürüttüğü siyasi çabalara desteğini ilan etmiştir.
2- Suriye Türkmen Meclisi, tüm vatandaşların katkılarıyla geleceğin Suriye’sini inşa etmek amacıyla gerçekleştirilen ulusal uzlaşı çabalarına tamamen olumlu bir yaklaşım sergilemiş olup, diyalog konferansına Suriye’nin tüm ulusal bileşenlerinin katılmasının gerekliliğini vurgulamıştır. Ayrıca, siyasi kurumların ve bileşenlerin dışlanmasının risklerine dikkat çekmiş ve bunun ülkenin siyasi gelişmelerine olumsuz yansımaları olabileceğini belirtmiştir.
3- Şam’daki yönetimle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, Suriye Türkmen Meclisi’nin Ulusal Diyalog Konferansı’na katılım sağlayacağına dair verilen sözler, Türkmenlerin ülke yönetiminde ortaklık ruhunun güçlendirilmesi açısından önemli olması sebebiyle Suriye’deki Türkmen kamuoyunu umutlandırmıştır. Ancak, Suriye Türkmen Meclisi’nin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin konferansa davet edilmemesi bizi şaşkınlığa uğratmıştır.
4- Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda, Suriye Türkmen Meclisi olarak Suriye’nin yeni yönetiminin yürüttüğü siyasi süreci desteklediğimizi vurguluyoruz. Ancak, Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi’nin izlediği dışlayıcı yaklaşımı ve Türkmen bileşenini temsil eden Suriye Türkmen Meclisi’ni yok saymasını reddediyoruz. Bu tutum, Türkmen kamuoyunda kabul edilemez bir rahatsızlık oluşturmuş olup, konferansın çıktılarının Türkmenlerin beklentilerini karşılamaması ve haklarını güvence altına almaması durumunda, bu sonuçlara yönelik çekincelerimizi koruyacağımızı ifade ediyoruz.
5- Yeni bir Suriye inşa etmek, siyasi güçler ve ulusal bileşenler arasında ortaklık fikrinin güçlendirilmesini ve demokrasi ilkelerine bağlı kalmayı gerektirir. Zira Suriye tek bir renkten ibaret değildir ve tüm bileşenlerin sürecin içinde olması uluslararası dışlanmak kabul edilemez.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Dışlanma ve ayrımcılık olmaksızın, tüm bileşenleriyle var olan yeni bir Suriye inşa etme.
Suriye Türkmen Meclisi’nin Ulusal Diyalog Buluşması Hakkındaki Bildirisi
— Suriye Türkmen Meclisi (@STmeclisi) February 24, 2025
بيان المجلس التركماني السوري حول ملتقى الحوار الوطني السوري#SuriyeTürkmenMeclisi#Türkmen#المجلس_التركماني_السوري#تركمان_سوريا pic.twitter.com/ezkl5knVOz