Öcalan’ın çağrısı beklenirken: Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?

Devlet Bahçeli’nin girişimiyle başlayan Kürt sorununda yeni çözüm tartışmaları Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla yeni bir aşamaya girecek. Sürece dair siyasi partilerin yaklaşımları oldukça farklılık gösteriyor. İşte TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin süreçle ilgili tutumları ve açıklamaları.

AK Parti: “Terörden arındırılmış Türkiye hedefi”

Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı AK Parti, süreci “terörsüz Türkiye” hedefi çerçevesinde değerlendiriyor. MHP’nin aksine daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 28 Ocak’ta İmralı görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, “Bundan sonra beklenen terör örgütünün tasfiye edilmesiyle ilgili çağrının ortaya çıkması” ifadelerini kullandı. Fakat Çelik’in bu açıklaması gerçeklikle örtüşmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 29 Ocak’ta süreçle ilgili yaptığı açıklamada, “40 yıllık terör belasını bitireceğiz, terörsüz Türkiye hedefine ulaşacağız” dedi. Öcalan’la diyaloğun ilerletilmesi sinyalini veren Erdoğan, Devlet Bahçeli’nin süreçle ilgili açıklamalarını “çok kıymetli” bulduğunu belirtti.

MHP: Sürecin mimarı konumunda

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim 2024’te TBMM’de DEM Partili vekillerle tokalaşarak süreci başlatan siyasetçi olarak görülüyor. Bahçeli 22 Ekim’de yaptığı çıkışta, “İmralı’dan terörün bitirildiği açıklaması gelirse, PKK lideri Meclis’te konuşabilir” dedi.

Bahçeli 29 Ocak’ta ise “Beklenen çağrı bir an önce yapılmalı” açıklamasıyla süreci hızlandırdı ve “Ortada yeni bir çözüm süreci yoktur” diyerek bunun bir “terörü tasfiye süreci” olduğunun altını çizdi.

Bahçeli, DEM Parti heyetini kapıda karşıladı.
Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?

CHP: Temkinli yaklaşım

Ana muhalefet partisi CHP’nin tutumu daha temkinli. Sürecin ilk günlerinde “Biz şehit annelerinin durduğu yerde duruyoruz” diyen Özgür Özel daha sonra bu tavrını yumuşattı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti heyetinin ziyaretini kabul etti. Özel sürecin TBMM çatısı altında ve şeffaf yürütülmesini talep etti. Ancak süreçle ilgili aktif bir pozisyon almaktan şimdiye kadar uzak durdu.

CHP’li Murat Bakan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Terörün bitmesi, akan kanın durması elbette toplumsal bir beklentidir. Ancak bu sürecin şeffaf ve Meclis’in bilgisi dahilinde yürütülmesi gerekir” diyerek sürecin yöntemiyle ilgili eleştiriler getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise, “Barış sürecine karşı değiliz ancak böyle kritik bir konu kapalı kapılar ardında değil, TBMM çatısı altında tartışılmalı” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti heyetini TBMM’deki makamında kabul etti. CHP lideri Özel’e Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen eşlik etti.
Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?

DEM Parti: Diyalog ve demokratikleşme vurgusu

Sürecin kilit aktörlerinden DEM Parti, İmralı heyeti aracılığıyla aktif rol oynuyor. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Türkiye temel meselelerini konuşup çözüm yolları üretmek için toplumsal barışa ihtiyaç duyuyor” diyerek sürecin önemine vurgu yapıyor.

Bakırhan ayrıca, “İktidar da hazırsa Türkiye tarihinin en acı dolu sayfasını kapatabiliriz” açıklamasında bulundu.

DEM Parti’nin 14 Şubat’ta yaptığı açıklamada ise dört temel nokta öne çıktı: Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, demokratik yeni bir toplumsal sözleşme yapılması, tüm kimliklerin eşit haklara sahip olması ve Türkiye’nin Ortadoğu’da savaş yerine diyalog politikası izlemesi.

DEM Parti heyeti

İYİ Parti: “Bu bir teslimiyet sürecidir”

İYİ Parti, süreçle ilgili en sert muhalefeti yürüten parti konumunda. Parti İmralı heyetine randevu vermedi. Partinin eski sözcüsü Kürşad Zorlu, “İYİ Parti olarak bu sözde çözüm sürecini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu bir çözüm değil, teslimiyet sürecidir” açıklamasında bulundu. Kürşad Zorlu daha sonra AKP’ye transfer oldu.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti heyetinin ziyaret talepleri konusunda şunları söyledi: “Bu süreci ‘ihanet’ olarak görüyoruz ve TBMM’de temsil edilen partiler içinde DEM Parti’ye randevu vermeyen tek parti biziz.”

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu

DEVA Partisi: Diyalog Şartı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, DEM Parti heyetiyle 30 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin temel meseleleri demokratik siyaset içinde çözülmelidir. Her türlü şiddet ve terör bu çözümün önündeki en büyük engeldir” dedi.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin ise, “Silahların tamamen bırakılması ve terörün sonlandırılması kaydıyla diyalogdan yanayız” ifadelerini kullandı.

Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?
Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?

Yeniden Refah Partisi: Şartlı destek

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, DEM Parti heyetini kabul etti. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Kan dökülmesinin durdurulması ve toplumsal barışın sağlanması için terörün tamamen bitirilmesi temel şartıyla bu süreci destekliyoruz” dedi.

Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?
Hangi siyasi parti İmralı sürecine dair ne dedi?

Saadet Partisi: Milli birlik vurgusu

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, DEM Parti heyetiyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “Milli birlik ve bütünlüğümüzü korumak kaydıyla, kimsenin kanının dökülmediği bir Türkiye için atılacak adımları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi: Demokratik zeminde çözüm

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEM Parti heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından, “Terörün sonlandırılması ve Türkiye’nin demokratik standartlarının yükseltilmesi için diyalog önemlidir. Ancak bunun demokratik, şeffaf ve TBMM’nin bilgisi dahilinde yürütülmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP): Kuşkulu destek

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, süreçle ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü elbette önemlidir. Ancak iktidarın bu süreci iç politikadaki sıkışmışlığından kurtulmak için kullanıyor olma ihtimalini göz ardı edemeyiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.