Wall Street Journal‘in duyurduğuna göre Moskova ile Şam arasında süren müzakerelerde Rusya’nın Suriye’deki askeri üsleri ve milyarlarca dolarlık ekonomik işbirliği görüşülüyor.
The Wall Street Journal’ın yetkililere dayandırdığı haberine göre, Rusya’nın yeni Suriye yönetimiyle ilişkileri, Ahmed eş-Şara ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilk telefon görüşmesinin ardından ivme kazandı. Görüşmelerin özünde Rusya’nın Suriye’deki iki önemli askeri üssünün geleceği yer alıyor.
İlk müzakereler, Rusya’nın Hmeymim hava üssü ve Tartus deniz üssünün durumuna odaklandı. Fakat görüşmeler zamanla daha geniş ekonomik bağlantıları da içerecek şekilde genişledi. Tartus limanının askıya alınan inşaatının devamı, denizde büyük doğal gaz imtiyazları, Palmira bölgesindeki fosfat madenleri ve hidrokarbon sahaları ile Humus’ta bir gübre fabrikası inşası da görüşülen konular arasında yer alıyor.
Ekonomik destek ve müzakerelerin içeriği
Görüşmelerde Rusya’nın Suriye’ye önemli ekonomik destekler teklif ettiği belirtiliyor. Wall Street Journal’a göre geçen ay Rusya, Şam’daki Merkez Bankası’na resmi kur üzerinden 23 milyon dolar değerinde Suriye poundu teslim etti. Banknotlar, diğer ülkelerin yaptırım korkusuyla reddetmesi üzerine, nakit sıkıntısı çeken Suriye ekonomisini desteklemek amacıyla Rusya merkez bankası tarafından basıldı.
Eş-Şara daha önceki açıklamalarında Suriye ile Rusya arasında “derin stratejik çıkarlar” bulunduğunu kabul etmişti. Rusya, on yıllar boyunca Suriye ordusuna silah tedarik etti. Bunun yanı sıra elektrik santralleri, barajlar ve diğer büyük altyapı projelerini finanse etti.
Müzakereler ayrıca Moskova’nın Suriye sivillerini bombalamadaki rolü için olası bir özür dilemeyi de içeriyor.
- Rusya Suriye’deki Tartus Limanı’nı boşaltıyor — İNFOGRAFİK
- Yeni Suriye yönetimi Rus konvoyunu Tartus üssüne almadı
Esad’ın iadesi talebi ve güvenlik işbirliği
Görüşmelerde Şam yönetiminin devrik Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iadesini talep ettiği belirtildi. Ancak Rusların bunu tartışmayı reddettiği bildirildi.
Müzakereler Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ve Rusya’nın Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev’in geçen ocak ayında Şam’a gelmesiyle başladı.
Reuters’a göre Putin, geçen aralık ayında bu iki üssü Suriye halkına insani yardım dağıtım merkezi olarak kullanmayı önerdi.
Birleşmiş Milletler’deki Rusya Büyükelçisi Vasily Nebenzia ise o dönemde Rusya’nın Suriye ile ittifakının “herhangi bir rejimle bağlantılı olmadığını” söylemişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.