USAID’de belge imha krizi: Gizli belgeler yakılıyor mu?

USAID’de belge imha krizi: Gizli belgeler yakılıyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) çalışanlarına, gizli belgeleri ve personel dosyalarını imha etmeleri talimatı verildi. Başkent Washington’ta düzenlenen bir “imha etkinliği” kapsamında belgelerin önce parçalanması, ardından yakılması istendi.

USAID’in geçici yürütme sekreteri Erica Y. Carr tarafından gönderilen bir e-postada, çalışanlara “Önce belgeleri parçalayın, sonra yakma torbalarını kullanın” denildi. Carr, personelin belgeleri imha etmek için lobide toplanmasını istedi.

Çalışanların özellikle “GİZLİ” ibaresiyle işaretlenmiş belgeleri yok etmeleri istendi. Bu talimat, ajansın hızla tasfiye edilmesi sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın USAID’i kapatma kararı ve Elon Musk’ın kurumu tasfiye görevi, dünyanın en büyük insani yardım ağını felç etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın USAID’i kapatma kararı ve Elon Musk’ın kurumu tasfiye görevi, dünyanın en büyük insani yardım ağını felç etti.

Trump yönetimi USAID’i kapatıyor mu?

Trump yönetimi, USAID’in faaliyetlerini büyük ölçüde durdurma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ajansın fonlarının yüzde 83’ünün iptal edildiğini ve “5200 sözleşmenin feshedildiğini” duyurdu.

Elon Musk’ın liderliğinde kurulan Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE), USAID’i “etkisiz” ve “savurgan” olarak nitelendirerek ajansı hedef alıyor. Musk, USAID’in uluslararası kalkınma projelerinin “Amerikan çıkarlarına zarar verdiğini” savunarak ajansın feshedilmesi gerektiğini söyledi.

Belgeler imha edilebilir mi?

Amerikan Dış Hizmetler Derneği (AFSA), USAID çalışanlarına belgeleri yok etmeleri yönünde baskı yapıldığını belirterek, bunun hukuki sonuçları olabileceği konusunda uyardı. Dernek, federal yasaların devlet belgelerinin saklanmasını zorunlu kıldığını ve “haksız yere imha edilen belgelerin hukuki davalara konu olabileceğini” ifade etti.

Ulusal Güvenlik Danışmanları’nın yöneticisi Kel McClanahan ise ABD Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’ne şikayette bulunarak, “Belgelerin yasadışı imhası durdurulmalı” dedi.

Personel belirsizlik içinde

USAID çalışanlarının büyük kısmı idari izne çıkarıldı ve binlerce kişi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yurtdışında görev yapan birçok USAID çalışanı, merkezin kapanması nedeniyle ne yapacaklarını bilemediklerini belirtiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.