Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetiminin sınır dışı etmek istediği Filistinli aktivist Mahmud Halil’in 12 Mart’ta New York’ta görülen davasında karar çıkmadı. Columbia Üniversitesi öğrencisi Halil’in tutuklanması ve sürece dair neler biliyoruz?
Filistinli aktivist Mahmud Halil, Gazze’deki savaş ve ABD’nin İsrail’e verdiği destek nedeniyle öğrencisi olduğu Columbia Üniversitesi’nde düzenlenen protestoya katılmıştı. 8 Mart’ta New York’taki evinden alınarak önce New Jersey’deki bir göçmen gözaltı merkezine, ardından Louisiana’ya götürüldü.
Halil’in dün (12 Mart) New York’ta görülen davasında karar çıkmadı. Halil, duruşmaya getirilmezken avukatları mahkemede hazır bulundu. Manhattan’daki mahkeme salonunun dışında toplanan yüzlerce kişi, Halil’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Trump yönetimi, üniversitelerdeki Filistin yanlısı protestocuların Hamas’a sempati duyduğunu iddia ederek Halil’in tutuklanmasını, “gelecek birçok tutuklamanın ilki” olarak nitelendirdi.
Yeşil kartı iptal edildi
Halil’in ABD’de daimî oturum hakkı sağlayan yeşil kartı bulunuyordu. Avukatları, gözaltına alındığında yeşil kartının iptal edildiğini belirtti.
Suriye doğumlu ve Filistinli bir ailenin çocuğu olan Halil’in sekiz aylık hamile olan eşi ABD vatandaşı. Avukatları, müvekkilleriyle gözaltına alındığından beri resmi bir telefon görüşmesi yapamadıklarını belirtti. Mahkeme, savcılara Halil’in telefon erişimini sağlamaları yönünde talimat verdi.
Sınır dışı edilecek mi?
Federal Yargıç Jesse Furman, Trump yönetiminin sınır dışı etme girişimini geçici olarak durdurdu. Savcılardan davanın New Jersey ya da Louisiana’da görülmesi yönündeki taleplerinin gerekçelerini sunmalarını istedi.
Kamu yararı gerekçesiyle davadaki belgelerin kamuoyuna açılmasına karar verdi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, gözaltının Trump’ın antisemitizmi yasaklayan yürütme emri kapsamında gerçekleştiğini ve Halil’in “Hamas’la bağlantılı faaliyetlere öncülük ettiğini” iddia etti. Ancak suçlamalarla ilgili herhangi bir delil sunulmadı.
Columbia Üniversitesi’ndeki protestolar nasıl başladı?
Columbia Üniversitesi, Gazze’deki savaş sonrası ABD’de kitlesel öğrenci protestolarına ev sahipliği yapan en önemli kampüslerden biri oldu.
Halil’in tutuklanması, Trump yönetiminin ABD vatandaşı olmayan protestocuları hedef alarak muhalif sesleri susturmaya çalıştığı endişelerini artırdı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bazı Yahudi akademisyenler, “Jews say no to deportations” (Yahudiler sınır dışı edilmelere hayır diyor) pankartlarıyla Halil’e destek verirken, Action Network platformunda yayımlanan bir dilekçede 2,4 milyondan fazla kişi Halil’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Eşinden destek çağrısı
Halil’in eşi, kocasının gözaltına alınmadan önce çevrimiçi saldırılara maruz kaldığını ve güvenliği konusunda endişelendiğini söyledi.
Yasal destek için Columbia Üniversitesi’ne başvurduğu ancak üniversitenin aileyle iletişime geçmediği ifade edildi. Halil’in akıbeti, 27 Mart’ta yapılacak bir sonraki duruşmada netlik kazanacak.