ABD ordusundan emekli binlerce gazi, başkent Washington DC’de bir araya geldi. Ülke genelinde eyalet başkentlerine yayılan eylemlerde Donald Trump yönetiminin gaziler için hizmet kesintileri protesto edildi.
ABD’de gaziler neden sokaklara çıktı?
ABD ordusundan emekli gaziler, temel olarak üç konuya karşı tepkilerini gösteriyor. Birincisi, Trump yönetiminin Sosyal Güvenlik sisteminde yapmayı planladığı kesintiler. İkincisi, gazilerin federal kurumlardaki işlerinin kaybedilmesi. Üçüncüsü ise gazilere sunulan sağlık hizmetlerindeki azalmalar.
ABD’de gazilere özel bir bakanlık bulunuyor: Veterans Affairs (VA) Bakanlığı.
Bu bakanlık, eski askerlere sağlık hizmetleri ve başka destekler sunuyor. Trump yönetimi, bu bakanlıktan yaklaşık 80 bin çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Bu durum, zaten yetersiz olan hizmetlerin daha da kötüleşeceği endişesini yaratıyor.
Washington’daki ana protesto
En büyük protesto 14 Mart’ta Washington D.C.’deki National Mall parkında düzenlendi. “NowDC” adı verilen yürüyüşü “Fourteenth Now” isimli bir kuruluş organize etti.
Yaklaşık 3 bin kişi bu protestoya katıldı.
Protestolar sırasında eski bir donanma askeri olan Michael Embrich konuştu. Embrich “İki milyarder, Trump ve Musk, VA’yı yok ediyor. Gazi çalışanları işten çıkarıyor. Savaş kahramanlarını iflas ettirirken onların fedakârlıkları üzerinden para kazanıyorlar” dedi.
“Ahmak değilim, 92 yaşında gururlu bir Donanma gazisiyim”
Don Carter, protestoya katılan 92 yaşında bir Kore Savaşı gazisi. Oğluyla birlikte Illinois eyaletinden Washington’a 11 saatlik bir araba yolculuğu yaparak geldi. ABD basınına konuşan Carter, hayatında ilk kez bir politik protestoya katıldığını söyledi. Elinde “Ben bir ahmak değilim. Ben bir kaybeden değilim. Ben 92 yaşında gururlu bir donanma gazisiyim” yazan bir pankart taşıyordu.
Rebecca Logan ise eski bir Hava Kuvvetleri çavuşu. 38 yaşında ve yüzde 100 engellilik raporuna sahip. 2005-2011 yılları arasında Irak ile Kazakistan’a gönderildi. Görevleri sırasında maruz kaldığı zararlı maddelere bağlı olarak sinir sistemi hastalığına yakalandı. Logan, “Trump gazilere olan taahhüdünü terk ediyor ve bizim aldığımız destekleri ve hizmetleri gereksiz görüyor” diyerek endişelerini dile getirdi.
Eyalet başkentlerindeki protestolar
Washington’daki ana protestonun yanı sıra, ABD’nin pek çok eyaletinde de benzer gösteriler düzenlendi. Örneğin Mississippi eyaletinin başkenti Jackson’da düzenlenen protestoda Emekli Ordu Yarbay John Anderson şunları söyledi: “Gazilere yönelik herhangi bir hizmeti ortadan kaldırmak tamamen yanlış. Aslında ihtiyacımız olan şey, ek hizmetler eklemektir, çünkü zaten ihtiyacımız olan hizmetlere sahip değiliz.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Colorado eyaletinin başkenti Denver’da da protestolar düzenlendi. Protestoya katılan Armand Peloquin 20 yıl Deniz Piyadelerinde görev yaptı ve iki kez savaşta bulundu. Camp Lejune askeri üssünde konuşlandırıldığı sırada, üsteki zehirli suya maruz kaldı. 2015 yılında lösemi teşhisi konuldu. Peloquin, “Asker olarak yaptığımız sözleşmede, imza attığımızda, askerde başımıza ne gelirse hükümetin bize bakacağı sözü verildi” dedi. Peloquin “Yüzde yüz askeri maluliyet maaşım var ve bunu kaybedersem evimi kaybederim” diye ekledi.
Eylemlere farklı gruplar da katıldı: “Bu parti meselesi değil”
Protestolara sadece gaziler değil, onların aileleri ve destekçileri de katıldı. Colorado’daki protestoya katılan Margot Wilson, bir gazinin aile üyesi olarak, “Bu politik değil, bu Cumhuriyetçi veya Demokrat meselesi değil. Bu insanlar, dürüstlük ve bize ve dünyaya yardım etmek, hizmet etmek ve korumak için yaptıklarına saygı duymakla ilgili” dedi.
Vietnam Savaşı gazisi ve transgender birey olan Carol Smith de protestoya katılanlar arasındaydı. Smith, “Şu anda trans askerlerimiz hizmetten atılmakla tehdit ediliyor ve bazı durumlarda bu çoktan başladı. Bu insanlar doktor, savaş pilotu, helikopter pilotu, piyadeler ve denizciler” diyerek endişelerini dile getirdi.
VA verilerine göre, transların ABD ordusundaki oranı, genel nüfus oranına göre 2 kat daha fazla. Ancak Trump, trans askerlerin ordudan çıkarılmasına yönelik bir kararname imzaladı.
Trump yönetiminin tepkisi
Trump yönetimi protestolara yanıt verdi. Trump’ın danışmanlarından Alina Habba, 4 Mart’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi, gazileri çok önemsiyoruz. Bu, başkanın her zaman önemsediği bir şey, mavi giyenler, bu ülkeye hizmet eden herkes. Ama aynı zamanda, vergi mükelleflerinin paralarını gerçekten çalışan insanlara ödemek için kullanma konusunda mali bir sorumluluğumuz var. Bu, gazilerimizi unuttuğumuz anlamına gelmiyor. Onlara doğru şekilde bakacağız, ancak belki de şu anda bir işe uygun değiller ya da işe gelmeye istekli değiller” dedi.
Bu açıklama, gaziler ve destekçileri arasında daha fazla öfkeye neden oldu.