Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş/Kızılbük GYO tarafından yürütülen otel ve devremülk projesinde çalışan işçilerin yaşadığı sorunlar gündemde. Mahkeme kararlarına ve Marmaris Belediyesi’nin ruhsat iptallerine rağmen devam eden projede, işçilerin ağır çalışma koşulları ve iş güvenliği ihmalleri dikkat çekiyor.
İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Yunus Özgür, Gündem Fethiye’ye yaptığı açıklamada, şantiyede işçi sağlığı ve güvenliği açısından ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Özgür, “Üyelerimizden bize gelen görüntüler, iş güvenliği önlemlerinin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koyuyordu. İşçiler üzerinde yoğun bir üretim baskısı var, bu da kazalara davetiye çıkarıyor” dedi.
Sendika, projede çalışan bir işçinin iş kazası geçirdiğini ve 10 gün önce yoğun bakımda kaldığını duyurdu. Bir buçuk ay önce başka bir işçinin kafasına taş isabet etmesi sonucu dört gün boyunca yoğun bakımda kaldığı fakat buna rağmen, iş kazalarının ardından gerekli önlemlerin alınmadığı vurgulandı.
İş güvenliği uzmanları tarafından incelenen şantiyede tespit edilen ihlaller arasında uyarı levhalarının eksikliği, işçi giriş çıkış noktalarındaki koruma önlemlerinin yetersizliği ve emniyet şeritlerinin kullanılmaması yer alıyor.
Sendika yetkilileri, işçilerin yalnızca düşük ücretlerle değil, aynı zamanda çalışma saatleri ve sosyal haklar konusunda da ciddi ihlallerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Sinpaş şantiyesindeki işçilerin, resmi tatillerde çalışmadıkları takdirde ücretlerinden kesinti yapıldığı ifade ediliyor. Çalışanların haftalık çalışma saatlerinin 45 saati aşarak 48 saate çıktığı belirtilirken, pazar günleri çalışmayan işçilerin ücretlerinin kesildiği de vurgulanıyor.
Özgür, “İşçiler itiraz ettiklerinde kapı gösteriliyor. Memleketlerine dönmek isteseler yol parası ve işsizlik kaygısı nedeniyle bu eziyeti çekmeyi tercih ediyorlar. Bu durum, işçilerin sömürüye karşı bir araya gelmesini de zorlaştırıyor” dedi.
İnşaat ve ekolojik mücadele birlikte ele alınmalı
Sendika, işçilerin yalnızca ekonomik hakları değil, aynı zamanda çevresel duyarlılık konusunda da bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özgür, işçilerin çalıştıkları alanlardaki doğa tahribatını birebir gördüğünü ve buna karşı duyarlılık geliştirmeye başladıklarını ifade etti:
“İşçi sınıfının genelinde doğayla kurulan ilişkide ideolojik ve kültürel bir dönüşüm gerekiyor. Kapitalist yıkım politikaları ile işçilerin ve toplumun geleceği arasındaki bağın daha iyi kavranması gerekiyor. Bizim sendikal anlayışımız da bunu temel alıyor.”
Sinpaş şantiyesindeki işçilerin kötü çalışma koşullarının yalnızca bireysel bir sorun olmadığını vurgulayan sendika yetkilileri, inşaat işkolunda yaygın olan sömürü düzeninin, ekolojik tahribatla iç içe geçtiğini ve bu iki mücadele alanının ortaklaştırılması gerektiğini belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.