Hamas’tan üst düzey bir heyet, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankara’da görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Gazze’deki çatışma ve işgal altındaki Filistin’deki siyasi durum ele alındı. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu Türkiye’nin Suriye’deki rolünü değerlendirmek üzere güvenlik toplantısı düzenledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas siyasi büro üyesi Halil el-Hayye başkanlığındaki heyet ile görüştü. Hamas’ın açıklamasına göre görüşmede, İsrail’in ateşkes anlaşmasını ihlal etmesi üzerine görüşüldü. Görüşmede ayrıca Gazze’deki kanser tedavisinde uzmanlaşmış tek tesis olan Türk Dostluk Hastanesi’nin yıkılmasıda ele alındı. Hastane yıkımı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı yenilenen saldırganlığının bir parçası olarak değerlendirildi.
Hamas heyeti, kapsamlı bir ateşkes, esir değişimi ve İsrail’in Gazze’den tam çekilmesi taleplerini Ankara’ya yineledi.
Netanyahu Türkiye’nin Suriye’deki rolü için toplantı düzenliyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetleri hakkında dün bir güvenlik toplantısı düzenledi. Jerusalem Post’un İsrail’in 12. Kanalı’na dayandırdığı habere göre toplantı, bölgedeki gerilimin artması üzerine gerçekleştirildiğini duyurdu.
Bu gelişme, Hamas heyetinin Ankara ziyaretiyle aynı döneme denk geldi.
Sürgün planı
Ürdün’ün, İsrail’in Gazze’deki savaşını sona erdirmek amacıyla Hamas’ın 3 bin üyesinin bölgeden sürgün edilmesini içeren bir plan önerdi. ABD ve Filistinli kaynaklara göre, sürgün edilecekler arasında hem askeri hem de sivil liderler bulunuyor. Plan ayrıca Hamas ve diğer direniş gruplarının belirli bir takvim doğrultusunda silahsızlandırılmasını öngörüyor.
Plana göre Hamas’ın yönetimi sona erecek ve Filistin Yönetimi kontrolü ele alacak. Hamas yetkilileri ise İsrail işgali devam ettiği sürece silahsızlanmayı ve Gazze’den ayrılmayı reddettiklerini dile getiriyor.
Ateşkes müzakereleri
Taraflar ayrıca, ateşkes müzakerelerindeki ilerlemeleri, özellikle Amerikan elçisi Steve Witkoff’un önerisini ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun anlaşmanın ikinci aşamasına geçmeyi reddetmesini ele aldı. Netanyahu’nun insani yardım bölgeye ulaşmadan önce Gazze’nin geçiş noktalarını kapatma kararı da şiddetle eleştirildi. Hamas heyeti, müzakerelerde esneklik gösterdiklerini vurgularken, İsrail’in eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizdi.