Taha Akyol: “Türkiye Putinleşmeyecek”

Taha Akyol, Ekrem İmamoğlu’na yönelik soruşturmayı ve Türkiye’deki hukuk düzenini Ruşen Çakır’a değerlendirdi. Akyol, “Yargının siyasi bir organ olarak kullanıldığı kanaatindeyim” dedi. Taha Akyol videoda, Türkiye’nin Putin Rusya’sına dönüşeceğine dair şu yorumu yaptı: “Türkiye Putinleşmeyecek”

19 Mart Çarşamba günü gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Mahkeme heyeti İmamoğlu’nun yolsuzluk suçlamasından tutuklanmasına karar verdi. İmamoğlu kent uzlaşısı soruşturmasından adli kontrol olmaksızın serbest kaldı.

“Türkiye, Putin Rusyası’na dönüyor” yorumlarına karşı Akyol şöyle konuştu: “Türkiye, Putinist ya da Putinizm denilen bir modele dönüşmez. Putin yüzde 80 oy alıyor; Türkiye’de ise hiçbir siyasetçi ömrü boyunca böyle bir orana ulaşamadı. Rahmetli Adnan Menderes, 1954 seçimlerinde en yüksek oyu aldı, o da yüzde 56’ydı. Ondan sonra bu seviyeye kimse çıkamadı. Bugün Türkiye’de iktidar ile muhalefet arasındaki oy farkı bazen biri, bazen diğeri lehine değişiyor. Dolayısıyla Türkiye, Putinist bir modele oy verecek kadar tek tip bir rejime sahip değil; burada çoğulcu demokrasi fikri yerleşmiş durumda”

“CHP’nin siyasi cazibesinden değil…”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 23 Mart’ta düzenlenen ön seçimde İmamoğlu için kaç oy kullanıldığını açıkladı.

Özel, “1 milyon 653 bin üyemiz sandığa gitti. 1 milyon 750 bin üyemizin, 1 milyon 653 bini sandığa gitti. Oy kullanmaya zaman yetmedi, zarf yetmedi, pusula yetmedi. Henüz tüm sandıklar açılmamışken dayanışma sandıklarında kullanılan toplam oy 13 milyon 210 bindir. 2 bin 600’ün üzerinde sandık henüz işlenmemişken, İmamoğlu’nun aldığı oy, 14 milyon 850 binin üzerinde” dedi.

Özel’in verdiği bilgiye göre üyelerin yüzde 94’ü İmamoğlu’na oy kullandı.

Akyol, “15 milyon kişinin sandığa gitmesinin asıl nedeni, iktidarın tavrına karşı bir protesto davranışıdır. Eğer böyle bir olay yaşanmasaydı, Cumhuriyet Halk Partisi yetkilileri ‘1 milyon 700 bin üyemizden 1 milyonu sandığa giderse çok iyidir’ diyordu, değil mi? Ama 15 milyon kişi oy kullandı; hem de büyük kısmı CHP üyesi bile olmayan vatandaşlardı. Bu katılım, esas olarak CHP’nin siyasi cazibesinden değil, soruşturmaların kamuoyunda oluşturduğu ‘bu siyasi bir soruşturmadır, adaletli bir tutum değildir’ kanaatinin yayılmasıyla şekillenen bir tepkiydi” dedi.

Taha Akyol: "Türkiye Putinleşmeyecek"
Taha Akyol: “Türkiye Putinleşmeyecek”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.