DEM Parti-AKP görüşmesi başladı. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile grup başkanvekilleri, AKP grubunu ziyaret etti. Görüşme, PKK’nın fesih kararının ardından başlayan siyasi parti turu kapsamında yapıldı.
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli’den oluşan heyet, AKP grubunu ziyaret ediyor. Görüşme saat 16.40’da Meclis’te başladı.
AKP heyetinde Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkanvekili Efkan Ala, parti sözcüsü Ömer Çelik ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin yer aldı. DEM Parti heyetinin Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile de görüşmesi bekleniyor.
“Süreç öngörüldüğü şekilde sürüyor”
Güler, görüşmenin ardından açıklama yaparak, “İlerleyen günlerde daha detaylı açıklamalarımız olacak. Her konu başlığındaki önerilerimizi paylaştık” dedi. Efkan Âlâ ise sürecin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü belirterek, “Aksama yok. Herkesin iyi niyetle katkıda bulunmasını sağlamak lazım” dedi.
DEM Parti’den açıklama
Görüşmenin ardından DEM Parti’den de açıklama yapıldı. İnfaz paketi ve hasta tutuklulara ilişkin düzenlemelerin gündeme getirildiği belirtildi:
“Görüşmede, Türkiye ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin kapsamlı bir fikir alışverişi yapıldı. Bu çerçevede, Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ndan sonra yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin demokratikleşme süreci, DEM Parti İmralı Heyetinin Sayın Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşme ve PKK’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı kongre kararları ile sonrasındaki gelişmeler ele alındı. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için atılması gereken adımlar ve Meclis’in üstleneceği rolün de konuşulduğu görüşmede, kurulacak komisyona dair karşılıklı değerlendirmeler yapıldı. Görüşmede, özellikle infaz paketi, hasta tutsaklara ilişkin düzenlemeler ve bu düzenlemelerin bayram öncesi yasalaşması konusundaki toplumun ve partimizin beklentileri net bir şekilde ifade edildi.”
PKK’nın fesih kararı sonrası ziyaretler başladı
DEM Parti, PKK’nın kongresinde aldığı fesih kararının ardından yeniden siyasi parti ziyaretleri turuna başlamıştı. Bu tur kapsamında DEM Parti heyeti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, CHP, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi ve MHP’yi ziyaret etti.
İlk görüşme 6 Ocak’ta gerçekleşmişti
DEM Parti İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Ahmet Türk, ilk olarak 6 Ocak’ta AKP ile görüşmüştü. Bu görüşmede AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Genel Başkanvekili Efkan Ala ve Ömer Çelik yer almıştı.
Abdullah Öcalan’ın silah bırakma ve örgütü feshetme çağrısından sonra ise DEM Parti heyeti 17 Mart’ta AKP Meclis Grup Başkanlığı’nı ikinci kez ziyaret etmişti. Bu görüşmede DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder bulunmuştu.
DEM Parti en son MHP ile görüştü
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları Oluç, 27 Mayıs saat 11.30’da Meclis’te MHP grubunu ziyaret etti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Görüşme heyetinin içinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ve TBMM Başkanvekili Celal Adan yer aldı.
DEM Parti heyetinde ise Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan ve Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sezai Temelli yer aldı.
Bahçeli DEM Parti heyetini kapıda karşıladı. Görüşme 40 dakika sürdü.
DEM Parti’den görüşme sonrası yapılan açıklama şöyle:
“Türkiye ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunulan görüşme, son derece yapıcı bir atmosferde gerçekleşti. Görüşmede ayrıca, Barış ve Demokratik Toplum Çağrısından sonra yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin demokratikleşme süreci, DEM Parti İmralı Heyetinin Sayın Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşme ve PKK’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı kongre kararları ele alındı. Sürecin ilerlemesi için atılması gereken adımlar, Meclis’in üstleneceği rol, yeni yargı paketi, Meclis’te kurulması beklenen komisyon ve anayasa gibi konular ele alındı. Bahçeli’nin de çağrısını yaptığı TBMM bünyesinde tam yetkili bir komisyonun oluşturulmasının ve siyasi partilerin bu sürece aktif şekilde dahil olmasını sağlayacak bir yöntem benimsenmesinin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.”