Egzersiz kanserin tekrarını önlüyor. Küresel bir araştırmanın sonuçlarına göre egzersiz yapmak, kanser hastalarının ölüm riskini üçte bir oranında azaltabiliyor, tümörlerin yeniden oluşmasını engelleyebiliyor ve hatta ilaçlardan daha etkili olabiliyor. İşte New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmanın detayları.
On yıllardır doktorlar, kanser riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesini öneriyordu. Ancak, tanı konulduktan sonra bu yaşam tarzının etkisine dair yeterli kanıt bulunmuyordu ve egzersizin hasta rutinlerine dahil edilmesi yeterince desteklenmiyordu.
Şimdi ise ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Fransa, Kanada ve İsrail’den hastaların yer aldığı, dünyada bir ilk olan bir klinik çalışma tedavi sonrasında yapılandırılmış bir egzersiz programının, ölüm riskini, hastalığın tekrarlama ihtimalini veya yeni bir kanserin gelişmesini dramatik biçimde azaltabileceğini ortaya koydu.
Sonuçlar, dünyanın en büyük kanser konferansı olan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (Asco) yıllık toplantısında Chicago’da sunuldu ve New England Journal of Medicine’da yayımlandı.
Araştırma: Egzersiz kanserin tekrarını önlüyor
Dünyaca ünlü bir kanser doktoruna göre, tıbbi tarihte ilk kez egzersizin, kanserin tekrarlamasını ve ölümünü önlemede hâlihazırda reçete edilen birçok ilaçtan daha etkili olduğuna dair açık kanıt sunulmuş oldu. Çalışmaya katılmayan ancak Asco’nun baş tıbbi yetkilisi olan Dr. Julie Gralow, bu bulguların “kanıt düzeyinin en yüksek seviyede” olduğunu ve “tedavi sırasında ve sonrasında fiziksel aktivitenin teşvik edilmesinin önemine dair büyük bir anlayış değişimi” yaratacağını söyledi.
Yapılandırılmış bir egzersiz programına, kişisel antrenör veya sağlık koçu eşliğinde başlayan hastalar, sadece sağlık tavsiyesi verilen hastalara kıyasla %37 daha düşük ölüm riski ve %28 daha düşük tekrar eden ya da yeni kanser gelişimi riski taşıdı.
Gralow, egzersizin kanser hastalarının sonuçları üzerindeki etkisi hakkında şunları söyledi:
“Bu sunuma ‘İlaç Kadar Etkili’ adını vermiştik. Ama ben ‘İlaçtan Daha Etkili’ diye yeniden adlandırırdım, çünkü egzersizin tüm yan etkileri yok. “28% daha düşük tekrarlama riski, 37% daha düşük ölüm riski – bu oranlarda fayda sağlayan birçok ilaç onay alıyor. Oysa bu ilaçlar pahalı ve toksik. Ben mesleğe başladığımda, yani 30 yıl önce, hâlâ hastalara ‘kendinizi çok yormayın’ dediğimiz bir dönemdi. Artık bu anlayışı tersine çevirdik. Şimdi diyorum ki: Egzersiz, ilaçtan daha iyi.”
Araştırma nasıl yapıldı?
Çalışma kapsamında 2009-2023 yılları arasında 889 kolon kanseri hastası kayıt altına alındı. Katılımcıların çoğu (%90’ı), 3. evre kanserdi. Rastgele şekilde iki gruba ayrıldılar: 445 kişi yapılandırılmış bir egzersiz programına alındı; 444 kişi yalnızca sağlıklı yaşam broşürü aldı.
Egzersiz grubundakiler, ayda iki kez kişisel antrenörle birebir koçluk ve egzersiz seanslarına katıldı, daha sonra bu seanslar ayda bire indirildi. Program üç yıl sürdü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Katılımcılar haftada üç-dört kez 45-60 dakikalık yürüyüşe eşdeğer egzersiz hedeflerine ulaşmaları için yönlendirildi. Ancak nasıl aktif olacaklarını kendileri seçtiler – bazıları kano yaptı, bazıları kayak gibi farklı aktiviteler seçti.
Beş yıl sonunda, egzersiz grubundaki hastalarda tekrarlayan ya da yeni gelişen kanser riski diğer gruba göre %28 daha düşüktü. Sekiz yıl sonunda ölüm riski %37 daha düşüktü.
İşte çalışmanın baş yazarı olan Dr. Christopher Booth’un (Queen’s Üniversitesi, Kanada) anlattıkları:
“Ameliyat ve kemoterapiyi tamamlayan yüksek riskli evre 2 ve evre 3 kolon kanseri hastalarının yaklaşık %30’unda hastalık yeniden gelişiyor. Hastaların en sık sorduğu soru şu: ‘Sonuçlarımı iyileştirmek için başka ne yapabilirim?’ Artık net bir cevabımız var: Kişisel antrenör eşliğinde uygulanan bir egzersiz programı, yeni ya da tekrarlayan kanser riskini azaltır, sizi daha iyi hissettirir ve daha uzun yaşamanızı sağlar.”
Bu değerlendirme de Cancer Research UK baş klinisyeni Prof. Charles Swanton’dan:
“Bu dikkat çekici çalışma, egzersizin insanların sağlığını nasıl dönüştürebileceğini ve tedavi sonrası kanserden kurtulma şansını nasıl artırabileceğini ortaya koyuyor. Bir ilaç olmayan bu müdahale, hastalar için olağanüstü faydalar sunuyor. “Bazı hastalar için fiziksel aktivite, iyileşme sürecinin yönünü değiştirebilecek kadar büyük bir fark yaratabiliyor. Bulgular, cerrahiden sonra yapılandırılmış bir egzersiz programının önerilmesi gerektiğini gösteriyor. Ama egzersizin herkes için en iyi seçenek olmayabileceğini de unutmamak gerek. Kanser hastaları yeni bir fiziksel aktiviteye başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı.”
Chicago’daki onkologlar, bu bulguların küresel tıbbi uygulamalarda değişiklik yaratacağını, tedavi sonrası doktorların hastalarıyla egzersiz programları hakkında konuşmaları gerektiğini vurguladı.
Her ne kadar bu çalışma yalnızca kolon kanseri hastalarını kapsasa da, Dr. Gralow sonuçların diğer kanser türleri için de geçerli olabileceğini söyledi. Booth ise diğer kanser türleri için de benzer çalışmalar yapılması gerektiğini, ancak eldeki verilerin egzersiz grubunda meme ve prostat kanseri oranlarının da daha düşük olduğunu gösterdiğini belirtti.
Yale Üniversitesi’nden Dr. Pamela Kunz, “Egzersiz bir müdahale olarak tartışmasız uygulanmalı ve yaygınlaştırılmalı” dedi.
NHS İngiltere’nin ulusal tıbbi direktörü Prof. Sir Stephen Powis ise şu açıklamayı yaptı:
“Tedavi sonrası bireye özel egzersizin hayat değiştirici olabileceğine dair bu bulgular gerçekten heyecan verici. Egzersiz, vücudun tedavi sonrası kanseri önleme yeteneğini büyük ölçüde artırabilir ve daha fazla hayatın kurtulmasına katkı sağlayabilir. Daha aktif olmak; sağlıklı kiloyu korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihabı azaltmak ve ruh halini iyileştirmek açısından büyük fayda sağlar – ve artık biliyoruz ki egzersiz, kanserden kurtulma ihtimalini gerçekten artırabilir.”