Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Kanser Günü Çalıştayı: “Türkiye’de yılda 230 bin kişi kansere yakalanıyor”  

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği (TKASK), bugün (3 Şubat) “Dünya Kanser Günü” kapsamında bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda koronavirüs salgınının, kanserin erken tanı-tedavilerinde aksamalara neden olduğu belirtilirken dünya çapında başlayacak üç yıllık kampanyanın detayları açıklandı. TKASK Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, derneğin kanser konusunda birçok ilke imza attığını belirterek, “Kansere erişimde dünya genelinde eşitsizlikler var” dedi. 

Yapılan çalıştay ve üç yıllık kampanya sürecine ilişkin bilgi veren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği (TKASK) Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, derneğin kanser konusunda birçok ilke imza attığını belirterek, “Dünya Kanser Günü’nün amacı bütün dünyaya aynı gün tek ses çıkarmak. 2005 yılından itibaren birkaç yılda kampanya konuları değişiyor. Daha önce ‘sigaranı söndür yüzümü güldür’, ‘çocuğum önemlidir’ gibi farklı kampanyalar yapıldı” dedi.

“Kanser tedavisine erişimde eşitsizlikler var”

Kanser tedavisine erişim noktasında dünyanın farklı ülkelerinde hatta zengin ülkelerde bile eşitsizlik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kutluk, “Bütün insanların tedavi ve erken tanıya erişebilmesi için kampanyalar yürütülüyor. Biz de bu kampanyada bütün dünyayla aynı gün 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde bu sloganla mesajımızı veriyoruz. İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerini, Ankara’da bir AVM’yi turuncu-mavi kampanya renkleriyle ışıklandırarak dünyaya ‘kanser bakımından daha iyiye’ mesajını veriyoruz” diye konuştu.

“Tütün mücadelesini daha iyi bir noktaya getirirsek akciğer kanserini Türkiye’den silmek neredeyse mümkün”

Kutluk, yapılan taramalar sayesinde, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine erken tanı koyulabildiğini belirterek, “Dünyada gerekli önlemler alınabilirse kanser kaynaklı 10 milyon ölümün üç ila beş milyonunu kısa ve orta vadede önlemek mümkün gözüküyor” dedi. Türkiye’deki kanser vakaları hakkında bilgi veren Kutluk, tütün mücadelesinde daha iyi bir noktaya gelinirse akciğer kanserini silmenin mümkün olabileceğini belirtti: 

“Dünyada her yıl 20 milyon kişi kansere yakalanıyor. Kansere yakalanan 20 milyon kişiden 10 milyonu hayatını kaybederken 10 milyonu iyileşiyor. Erken tanı, tedavi ve korunma gibi yöntemlerle ölüm sayıları azaltılabilir. Türkiye’de de yılda 230 bin civarında kanser vakası görülüyor. Bunun 100 binden fazlası kaybediliyor. Türkiye’de 35 bin akciğer kanseri, 22 bin meme kanseri, 17-18 bin civarında kalınbağırsak kanseri, 17 bin civarında prostat kanseri vakası var.” 

“Koronavirüs salgını nedeniyle kanser taramalarında büyük düşüş yaşandı” 

Salgın öncesinde Türkiye’de kanser tarama sayısının yedi milyona çıktığını ve bu sayının 2020 yılında üç milyona düştüğünü aktaran Kutluk, “Bu durum bütün dünyada böyle. Birçok ülkede salgın döneminde aksayan tanı ve tarama hizmetleri nedeniyle pandemi sonrasında kansere bağlı ölümlerde, kanser türüne göre yüzde 5 ile 10 arasında artış olacağı öngörülüyor” diye konuştu. 

Kansere karşı alınması gereken önlemler hakkında da Kutluk, şu bilgileri paylaştı: “Beslenmenize dikkat edin, fiziksel olarak hareket edin. Tütün kullanmayın, alkole dikkat edin. Kanser taramalarını kadınlarımızın meme kanseri, rahim kanseri, hem kadın hem erkeklerimizin sindirim sistemi yani kalınbağırsak kanseri için taramalarını aksatmamaları gerekiyor. Çocuk-büyük demeden kontrollerinizi aksatmayın. Kansere karşı çaresiz değiliz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.