Fatih Altaylı’nın koltuğu boş kaldı: Ekibi tutuklama kararını eleştirdi

Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalındaki yayını gerekçe gösterilerek nöbetçi sulh ceza hakimliğince “Cumhurbaşkanını tehdit” iddiasıyla tutuklandı. Ekibi, tutuklama kararını eleştirerek programlara devam edeceklerini duyurdu.

Fatih Altaylı'nın koltuğu boş kaldı: Ekibi tutuklama kararını eleştirdi
Fatih Altaylı’nın koltuğu boş kaldı: Ekibi tutuklama kararını eleştirdi

Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yaptığı yayın gerekçe gösterilerek tutuklandı. Nöbetçi sulh ceza hakimliği, Altaylı hakkında “cumhurbaşkanını tehdit” iddiasıyla tutuklama kararı verdi.

Tutuklama sonrasında Altaylı’nın YouTube kanalında haftaiçi her sabah yayımlanan “Fatih Altaylı yorumluyor” programı bugün ekibi tarafından çekildi. Programda Altaylı’nın boş koltuğu ekrana yansıtıldı. Kendisine eşlik eden Emre Acar, tutuklama kararına yönelik eleştirilerini dile getirdi.

“Fatih Altaylı Yorumlayamıyor” başlığıyla yayımlanan videoda Acar, Altaylı’nın tutuklanmasına gerekçe yapılan sözlerinin çarpıtıldığını belirtti, savcılık ve sulh ceza hakimliğinin iddialar ile delilleri dikkate almadan tutuklama kararı verdiğini savundu.

“Dimdik ayakta olmaya devam edeceğiz”

Acar, ekip adına yaptığı açıklamada kararlılıklarını vurguladı, “Herkesin bilmesini isteriz ki Fatih Altaylı’nın ekibi olarak dimdik ayakta olmaya devam edeceğiz” dedi.

Ekibin sinmeyeceğini, yılmayacağını belirten Acar, doğru bildiklerini destekleyenleriyle paylaşmaya devam edeceklerini söyledi, hukuki yollarla tüm haklarını arayacaklarını da sözlerine ekledi.

Fatih Altaylı
Fatih Altaylı’nın koltuğu boş kaldı: Ekibi tutuklama kararını eleştirdi

“Avukat savunmaları değerlendirilmedi”

Acar, avukatların yaptığı savunmaların ve gösterdikleri delillerin değerlendirilmediğini iddia etti. TCK 310/2 maddesinin doğrudan suç maddesi gibi değerlendirilmesinin hatalı olduğunu savundu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Bu durumun Anayasa’nın 38. maddesi, TCK’nın 2. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 7. maddesine aykırı olduğunu belirtti. Maddede tanımlanmamış bir fiile ceza verilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Belirsiz cezalandırma uyarısı

Acar, herhangi bir eylemin cumhurbaşkanına karşıysa suç olması durumunun belirsiz cezalandırma yaratacağını vurguladı. Ayrıca Acar, bu uygulamanın öngörülemez ve keyfi olacağını belirtti, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını da sözlerine ekledi.

Acar, Cumhurbaşkanlığı makamının demokratik toplumlarda en yüksek düzeyde eleştiriye açık makam olduğunu hatırlattı, bu durumu vurgulamanın önemli olduğunu belirtti.