Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turunun çarşamba günü Türkiye’de yapılacağını açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin bir sonraki turuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklama, Ukrayna Devlet Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer aldı.
Zelenskiy, 23 Temmuz Çarşamba günü, barış görüşmelerinin üçüncü turunun Türkiye’de yapılacağını bildirdi:
“Bugün Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rustem Umerov ile Türkiye’de Rus tarafıyla yapılacak bir başka görüşmenin hazırlıklarını ele aldım. Umerov görüşmenin Çarşamba günü yapılmasının planlandığını bildirdi. Yarın daha fazla detaya sahip olacağız.”
Daha önceki görüşmeler
Ukrayna ile Rusya, savaşın başlangıcından bu yana yalnızca ikinci kez doğrudan barış görüşmeleri için masaya oturdu.
Son toplantı 3 Haziran’da, yine Türkiye’de yapıldı. Yaklaşık bir saat süren toplantılarda taraflar yalnızca esir ve cenaze değişimi konusunda anlaşabildi. Ukrayna’nın koşulsuz ateşkes talebi reddedildi, Moskova savaşın sona ermesi için kapsamlı tavizler istedi.
Taraflar yalnızca ağır yaralı, hasta ve 25 yaş altı esirlerin takası ile 12 bin askerin naaşının karşılıklı iadesi konusunda uzlaşabildi. Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, “Biz topyekûn, koşulsuz bir ateşkes çağrısı yaptık. Barışı başlatmanın ilk adımı bu” dedi. Ancak Rus heyeti yalnızca “bazı cephe bölgelerinde iki-üç günlük ateşkes” önerdi.
“Ateşkes ölümleri durdurmak içindir”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın sınırlı ateşkes teklifine sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi. X platformunda yaptığı paylaşımda, “Bence bu insanlar deli, çünkü ateşkesin amacı ölüleri toplamak değil, ölümleri önlemektir” ifadelerini kullandı. Zelenskiy ayrıca, Rusya’nın halen ateşkesi sadece bir “duraklama” olarak gördüğünü ve uzun vadeli barış konusunda samimi bir adım atmadığını vurguladı.
- Rusya-Ukrayna savaşına dair tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
Rusya’nın talepleri neden tepki çekti?
Görüşmelerin ardından sızan Rusya’nın teklif metni, Ukrayna açısından “kabul edilemez” olarak yorumlandı.
Rusya; Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya ve 2014’te ilhak edilen Kırım’dan tamamen çekilmesini, bu bölgelerin Rus toprağı olarak tanınmasını talep etti.
Ek olarak Ukrayna’nın tarafsız ülke statüsünü kabul etmesini, NATO’ya girmeyeceğini taahhüt etmesini, ordusunun küçültülmesini, Rusça’nın resmi dil ilan edilmesini ve “Nazizm övgüsünün” yasaklanmasını istedi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Kiev ise bu şartları “fiilî teslimiyet” olarak değerlendiriyor.
İki maddeli geçici ateşkes önerisi de sunan Rus tarafı, ya Ukrayna’nın tamamen geri çekilmesini ya da askeri sevkiyatları durdurmasını, dış destek almamasını, sıkıyönetimi kaldırarak 100 gün içinde seçim yapmasını talep etti. Ukrayna bu koşulların hiçbirini kabul etmedi.
Kaçırılan çocuklar da gündemdeydi
Ukrayna heyeti, Rusya’ya savaş sırasında zorla götürüldüğünü iddia ettiği 400 çocuğun listesini sundu. Ancak Rus tarafı yalnızca 10 çocuğun durumunu değerlendirmeye açık olduğunu belirtti.
Moskova, çocukların savaş bölgelerinden “koruma amaçlı” tahliye edildiğini öne sürüyor.
ABD ve Türkiye ne rol oynuyor?
Toplantıya ev sahipliği yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeleri “önemli bir temas” olarak nitelendirdi.
Erdoğan’ın hedefi, gelecek aşamada Putin ve Zelenskiy’i İstanbul’da yüz yüze görüştürmek.
ABD Başkanı Donald Trump da bu olasılığa açık olduğunu duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın üçlü bir zirve fikrine “olumlu baktığını” ve taraflara masaya oturmaları için baskı yaptığını söyledi. Trump sürecin ilerlememesi halinde arabuluculuğu sona erdirmeye hazır.
Trump, geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği büyük çaplı drone ve füze saldırılarını “delilik” olarak nitelendirmişti. Kremlin ise bu açıklamaya “duygusal taşkınlık” yanıtını verdi.