Vakıf üniversiteleri 2025-2026 akademik yılında ücretleri yüzde 39 ile 81 arasında artırdı. Tıp fakültelerinde eğitim bedeli 1 milyon 480 bin liraya kadar yükselirken, mühendislik ve hukuk fakültelerinde de 1 milyon lira barajı aşıldı.
Vakıf üniversiteleri yeni akademik yıl için eğitim ücretlerini belirleyerek ailelere büyük mali yük getirdi. 2025-2026 öğretim yılında ücret artışları yüzde 39 ile yüzde 81 arasında değişiyor. En yüksek zamlar tıp ve diş hekimliği fakültelerinde yaşandı.
Tıp fakültelerinde ücretler 1 milyon 500 bin liraya kadar yükseldi. Başkent Üniversitesi bu alanda öncü konumda bulunuyor. Üniversite tıp ve diş hekimliği fakültelerinde geçen yıl 820 bin lira olan ücreti yüzde 80’in üzerinde artışla 1 milyon 480 bin liraya çıkardı.
Bilkent ve TOBB ETÜ’den yüzde 50’yi aşan zam
Bilkent Üniversitesi tüm bölümlerde tek ücret politikası uyguluyor. Geçen yıl 620 bin lira olan yıllık eğitim bedeli bu yıl yüzde 53 artışla 950 bin liraya yükseldi. Üniversite bu artışı tüm lisans programlarına uyguladı.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tıp fakültesinde yüzde 55 zam uyguladı. 840 bin lira olan ücret 1 milyon 302 bin liraya çıkarıldı. Üniversitenin diğer lisans programlarında da benzer artış yaşandı. Bu bölümlerde eğitim ücretleri 600 bin liradan 930 bin liraya yükseltildi.
Özel üniversiteler arasında yarış başladı
Acıbadem Üniversitesi tıp fakültesinde de ciddi oranda zam uygulandı. Geçen yıl yüzde 50 burslu haliyle 750 bin lira olan ücret bu yıl 1 milyon 175 bin liraya çıkarıldı. Eczacılık bölümü ücreti ise 975 bin lira olarak belirlendi.
İzmir Tınaztepe Üniversitesi de tıp ve diş hekimliği ücretlerini 1 milyon lirayı aşacak şekilde düzenledi. Lokman Hekim Üniversitesi ise sağlık bilimleri alanında yüzde 45,8 zam uyguladı. Tıp fakültesi ücreti 600 bin liradan 874 bin 800 liraya yükseldi.
Hukuk ve mühendislik fakülteleri
Hukuk fakültelerinde en yüksek artış Antalya Bilim Üniversitesi’nde gerçekleşti. 380 bin lira olan ücret yüzde 81 artışla 688 bin 800 liraya yükseldi. Bu artış vakıf üniversiteleri arasında en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Başkent Üniversitesi psikoloji, mühendislik ve hukuk bölümlerinde yüzde 60’ı aşan zamlar uyguladı. Bu bölümlerde eğitim bedeli 970 bin ile 990 bin lira arasına taşındı. Çankaya Üniversitesi ise tüm bölümlerde tek tip artışa gitti.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Mühendislik alanında 1 milyon lira barajı aşıldı
Çankaya Üniversitesi 2025-2026 akademik yılında radikal bir karar aldı. Tüm bölümlerde eğitim ücretini yüzde 69 artışla 585 bin liradan 990 bin liraya çıkardı. Bu uygulama bölüm ayrımı yapmadan gerçekleştirildi.
TED Üniversitesi farklı bölümlerde farklı artış oranları uyguladı. İngilizce öğretmenliği bölümünde yüzde 52’lik zamla ücret 540 bin liradan 820 bin liraya yükseldi. Psikoloji ve mühendislik bölümleri 600 bin liradan 920 bin liraya çıkarıldı.
Ufuk Üniversitesi’nden dengeli artış
Ufuk Üniversitesi diğer kurumlara göre daha ılımlı bir politika izledi. Eğitim, fen-edebiyat ve hukuk fakültelerinde ücretler yüzde 39 artırılarak 540 bin liradan 750 bin liraya ulaştı. Meslek yüksekokulu programlarında da benzer oran uygulandı.
MEF Üniversitesi bazı mühendislik bölümlerinde yüzde 79 artış gerçekleştirdi. Bu artışla birlikte ücretler 1 milyon lira barajını aştı. Mühendislik eğitimi alan öğrenciler artık tıp fakültesi seviyesine yakın ücret ödeyecek.
Vakıf üniversitelerindeki bu artışlar ailelerin bütçelerini zorlayacak boyutta gerçekleşti. Yüksek ücretler nedeniyle birçok aile eğitim planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir.