Bazı vakıf üniversitelerinde lisansüstü eğitim programları için istenen ücretler 980 bin TL’ye kadar yükseldi. Türk Psikologlar Derneği, Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimi için istenen fahiş ücretlere karşı bir açıklama yayımladı. Dernek Başkanı Cem Şafak Çukur, yasal boşluk olduğu için herkesin psikolog olmaya çalıştığını vurgulayarak Yükseköğretim Kurumu’nu (YÖK) ve yetkilileri önlem almasını istedi.
2024-2025 eğitim-öğretim yılında yüksek lisans ve doktora yapmanın maliyeti geçen yıla göre büyük oranda arttı. Özellikle Klinik Psikoloji alanında eğitim almak isteyen adaylar için açılan vakıf üniversitelerdeki programlardaki eğitim ücretleri dikkat çekiyor. Bunlardan biri de İstanbul’da bulunan Nişantaşı Üniversitesi. Kurumun internet sitesinde yer alan bilgiye göre tezli Klinik Psikoloji yüksek lisans programının eğitim ücreti 980 bin TL. Üniversitenin verdiği yüzde 15’lik bursla programın ücreti 833 bin TL’ye düşüyor. Geçen yıl ise aynı üniversitenin aynı programının ücreti 550 bin TL’ydi.
Üniversitelerdeki fiyat artışı öğrencileri olumsuz etkilerken, Türk Psikologları Derneği de X hesabından konuyla ilgili paylaşım yaptı:
“Ücretler eğitim kazanımlarıyla karşılaştırıldığında ücretlerde bir dengenin söz konusu olmadığı, diğer bölümlere kıyasla ciddi bir adaletsizlik olduğu, bu fahiş ücretlerin de meslektaşlarımızı sömürmek amacıyla belirlendiği anlaşılmaktadır. Meslek yasamızın yürürlüğe girmesi durumunda bu problemin de ortadan kalkacağını meslektaşlarımıza bildirmek isteriz. Türk Psikologları Derneği fahiş ücretli klinik psikoloji yüksek lisans programlarına meslektaşlarımızın başvurmasını önermemektedir.”
Son zamanlarda meslektaşlarımızın gündeminde olan Vakıf Üniversitelerinin Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programlarının ücretleri derneğimiz tarafından incelenmektedir.
— Türk Psikologlar Derneği (@TPDBilgi) June 1, 2024
(1) pic.twitter.com/VwN0uLXg9X
Dernek başkanı ihmalleri anlattı
Türk Psikologları Derneği Başkanı Cem Şafak Çukur konuyla ilgili Medyascope’a konuştu. Çukur, Türkiye’de üniversitelerdeki lisans programlarından her yıl 10 bin psikoloğun mezun olduğunu söyledi. Çok fazla lisans programı olduğunu vurgulayan Çukur, yüksek lisans programlarının sayısının ise az olduğunu dile getirdi.
Bu nedenle programlara fazla talep olduğuna dikkat çeken Çukur, alanda çalışabilmek için klinik psikolog olmak gerektiğini anlattı, “Burada bir sömürü var. Devlet de lisansüstü programlar var ama kontenjanlar düşük. Devlettekiler daha bilimsel gitmek istiyor ve daha az öğrenci alıyor. Para getirdiği için vakıf üniversiteleri buraya yöneliyor” dedi ve vakıf üniversitelerindeki yüksek kontenjanlara dikkat çekti.
Üniversiteler yatay geçiş gibi farklı yollar deneyerek öğrencileri alıyor
YÖK’e başvurduklarını dile getiren Çukur, eskiden kontenjanların daha çok olduğunu, şu an azaltıldığını ama soruna çözüm bulunamadığını söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Vakıf üniversitelerinin farklı bir yolla eğitim vermeye devam ettiğini belirten Çukur, “Vakıf üniversiteleri yandal alanlarında, diğer alanlarda, örneğin Sosyoloji, İletişim gibi alanlarda öğrenciyi yüksek lisansa alıyor sonra yatay geçişle Klinik Psikoloji programına geçiriyor. Böyle bir uygulama da var” diye konuştu.
“İnsanlar kısa yoldan psikolog olmak için başvuruyor”
Diğer yüksek lisans programlarına göre fiyatın çok yüksek olduğunu savunan Çukur, yasal boşluk olmasının bu duruma neden olduğunu anlattı. Başka lisans programları okuyan, alanı psikoloji olmayan kişilerin de Klinik Psikoloji eğitimi alarak hizmet verebilmesinin de artışta etkisi olduğunu dile getirdi.
“Yasal düzenleme olmadığı için bu durum ortaya çıkıyor” diyen Çukur, taleplerini şöyle özetledi:
“Önce insanlar Psikoloji lisansı bitirsin, önce bunu yapmaları gerekiyor. Sonra uzmanlık alanında Klinik Psikoloji, Sağlık Psikoloji gibi uzmanlık alanında çalışsınlar. Boşluk olduğu için herkes psikolog olmaya çalışıyor. Farklı yollarla bu hizmeti vermeye çalışıyorlar. Meslek yasamız olmadığı için, bazıları lokantacılar odasından, hamamcılar kurumu üyesi oluyor. Talebimiz meslek ve ruh sağlığı yasasının çıkması. Bunlar olmadığı için alan çok boş. Bazı insanlar ‘Bu ücretleri vererek kısa yoldan psikolog olurum’ diyor. YÖK bu konuda çok pasif kalıyor. Denetlemesi gerekiyor bu ücretleri.”