CHP yeni çözüm süreci komisyonunda yer almak için ne şart koşuyor?

Meclis’te kurulacak komisyon için çalışmalar devam ederken, CHP’nin yeni çözüm sürecinin neresinde olduğu sorusu yanıt bekliyor. CHP’li kurmaylar sürece samimi katkı sunmak istediklerinin altını çizerken “Cumhur İttifakı’nın kurduğu oyunun figüranı olmayız” şerhini de düşüyor. Kurmaylar, CHP’nin “Demokratikleşme Komisyonu” olarak çalışmasını istediği komisyonda yer alması için koşullarını, katılımcı demokrasi, nitelikli çoğunluk, çoğulculuk ve temsil edilen partilerin etkili söz hakkına sahip olması olarak tarifliyor.

CHP’nin çözüm süreci tavrı netleşiyor: Komisyona için şartlar ne?

Yeni çözüm sürecinde yeni aşama için Meclis’te kurulacak komisyona işaret edilirken, CHP’nin nasıl tavır alacağı merak ediliyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı (MİT) İbrahim Kalın’ın sürece dair art arda ziyaretlerinin ardından önümüzdeki günlerde somut gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Özgür Özel, Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından “Biz pozisyonumuzu detaylı olarak Meclis Başkanı’yla paylaştık. O tarafın çalışmaları sonunda meselenin nereye ereceğini duyacağız. Duyduktan sonra kararımızı vereceğiz” açıklamasını yaparak çalışmaların somutlaşmasını beklediklerini de dile getirdi. 

“İktidar, süreç neticeye varsın istemiyor”

CHP, dönüm noktası 1 Ekim 2024’te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Partililer ile el sıkışması olan yeni çözüm sürecine; şeffaflık, toplumsal mutabakat ve Meclis çatısı altında yürümesi ilkelerini vurgulayarak katkı sağlamak istediğini ilan etmişti. Ancak PKK’nin kendini fesih kararı alıp temsili silah yakma törenine varan süreçte CHP’li kurmaylar, kırmızı çizgilerinin iktidar bloğu tarafından dikkate alınmadığını dile getirdi.

Kurmaylar AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçlü ittifak açıklamasını, “İktidar, süreç neticeye varsın istemiyor” diye değerlendirdi. Türkiye’nin kurucu partisinin dışarıda bırakıldığı ya da onu tatmin etmeyen bir durumda sonuç alınamayacağını belirten kurmaylar, “Bir yandan yargı eliyle darbe yaparken, belediyelere operasyon düzenlerken, gazetecileri tutuklarken; bir yandan da Abdullah Öcalan’ın ‘Demokratik Toplum ve Barış’ dediği sürecin sürdürülmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Süreci şu ana kadar güvenlik bürokrasisi yürüttü”

MİT Başkanı İbrahim Kalın‘ın ziyaretinden önce Özel’in kurmaylarıyla bir araya gelmediğini, Kalın’ı dinlediklerini belirten kurmaylar “Biz onları sorgulamaya çağırmadık. Süreç şu ana kadar parlamentonun içinde yürümedi. MİT Başkanı bilgilendirmeye geldiğine göre güvenlik bürokrasisi süreci yürüttü” değerlendirmesini yaptı. 

“Cumhur İttifakı’nın kurduğu oyunun figüranı olmayız” 

Komisyona koşulsuz katılmayacaklarının altını çizen CHP’li kurmaylar, “Bu komisyondan gerçekten demokrasi ve adalet çıkacaksa katılırız. Biz Cumhur İttifakı’nın kurduğu oyunun figüranı olmayız. Sadece Kürt sorunu değil, Türkiye’deki demokratikleşme sorununun çözümü için ilerleyecekse içinde oluruz. Süreci vasıta kılıp Anayasa’da değişiklik yapılarak Erdoğan’ı kalıcılaştırmaya çalışan bir yaklaşımın payandası olmayız” diye konuştu. 

Çözümün kapsayıcısı olmayı gerektiğini vurgulayan CHP’li kurmaylar, “Erdoğan’ın kullandığı dil, çözüm dili değil. Tüm siyasi partilerin içinde olduğu bir süreç çözümü getirir. Aslında bu süreç iktidar için samimiyet testi” dedi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

CHP’nin koşulu İmamoğlu’nun serbest kalması mi?

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun serbest kalmasının, CHP’nin koşullarından biri olup olmadığı sorusuna kurmaylar “Asla böyle bir pazarlığımız yok. Biz ilkelerde uzlaşma arıyoruz. Tutuksuz yargılama olacaksa herkes için olmalı” diye yanıt verdi.

“Komisyonda etkili temsil, katılımcı demokrasi”

CHP’li kurmaylar kurulacak komisyona üye vermek için bir adım beklemediklerini ancak komisyonun çalışma usul ve esaslarının önemli olduğunu kaydetti. Kurmaylar komisyonda kalma koşullarını nitelikli çoğunluk, çoğulculuk, komisyondaki partilerin temsili ve temsilin sonuca etkisi olması şeklinde sıralarken, “Barış, katılımcı demokrasiyle olur. Baskıyla elde ettiğiniz bir barışın kalıcı olma ihtimali yok. Süreç istediğimiz gibi yürümezse komisyonda kalacağımızın garantisi yok” dedi.

“Komisyonda yer almazsak sorumlusu CHP değil”

Diğer muhalefet partilerinin CHP’nin komisyonda yer almaması gerektiği çağrısına CHP’li kaynaklar, “Komisyonun kurulması gerektiğini söyleyen, ‘Çözüm olacaksa Meclis çatısı altında olsun’ diyen bir partiyiz. Daha baştan, sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmeden ‘Asla yer almayız’ tutumunu doğru bulmuyoruz” yanıtını verdi.

Tutumlarının ilkesel olduğunun altını çizen kurmaylar “Meclis’teki komisyon oluşmadan biz kendi ‘Demokrasi ve Adalet Komisyonu’muzu oluşturmuştuk. Peşinen ‘İçinde oluruz’ demiyoruz. İlkelerimizle uzlaşmazsa komisyonda yer almayabiliriz. Eğer CHP komisyonda yer almazsa bunun sorumlusu CHP değildir” dedi.