Türkiye ABD ürünlerine uygulanan ek vergiyi kaldırdı

Türkiye, ABD menşeli otomobil, kozmetik ve alkollü içeceklere uygulanan yüzde 100 ek vergiyi kaldırdı. Aynı saatlerde AB dışından otomobil ithalatına yeni vergiler getirildi. Kararlar Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında alındı.

Türkiye ABD ürünlerine uygulanan ek vergiyi kaldırdı
Türkiye ABD ürünlerine uygulanan ek vergiyi kaldırdı

Türkiye, 2018’den bu yana süren ABD menşeli ürünlere ek vergi uygulamasını sonlandırdı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan kararla binek otomobil, kozmetik, cilt bakım ürünleri, yaprak tütün ve alkollü içeceklere uygulanan yüzde 100 ek vergi kaldırıldı. Karar, Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 80’inci Genel Kurulu için ABD’nin New York kentine gittiği saatlerde yürürlüğe girdi.

Ek vergi uygulaması, Donald Trump’ın ilk başkanlık döneminde yaşanan Andrew Brunson krizi sırasında başlatılmıştı. 2018 yazında Türkiye’de tutuklu bulunan ABD’li papaz nedeniyle Washington ile yaşanan gerilimde Ankara karşı tedbir almıştı. Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren düzenleme bu tarihten itibaren uygulanıyordu.

DTÖ çerçevesinde müzakereler sonuçlandı

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD’nin 2018’de çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı ilave vergilere karşı DTÖ kuralları çerçevesinde tedbir alındığını belirtti. Bakanlık, “ABD ile yürütülen ve olumlu ilerleyen müzakereler ve Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması kapsamındaki danışmalar neticesinde ek mali yükümlülükler sona erdirildi” dedi.

Süreç aynı zamanda iki ülke arasında DTÖ’de farklı panellerde ve müzakerelerde değerlendiriliyordu. Panel raporları ve istişareler çerçevesinde varılan mutabakat kararın alınmasında etkili oldu.

AB dışı ülkelere otomobil vergisi getirildi

Türkiye aynı saatlerde AB dışından yapılacak otomobil ithalatına yeni ek vergiler getirdi. Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması bulunan ülkeler dışındaki ülkelerden ithal edilecek binek otomobillere farklı oranlarda vergi uygulanacak.

Konvansiyonel ve hibrit otomobiller için yüzde 25 veya en az 6 bin dolar, plug-in hibrit otomobiller için yüzde 30 veya en az 7 bin dolar, elektrikli otomobiller için yüzde 30 veya en az 8 bin 500 dolar ek vergi uygulanacak.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

“Yerli üretim korunması amaçlandı”

Ticaret Bakanlığı otomobil ithalatına getirilen ek vergilerin gerekçesini açıkladı, “Son dönemde dünya ticaretinde artış gösteren ticaret savaşları ve artan korumacılık eğilimleri dikkate alınarak otomotiv sektörünün korunması ihtiyacı ortaya çıktı” denildi.

Bakanlık, artan ithalat baskısı karşısında yerli üretimin pazardaki payını ve sektörün istihdamını korumak amacıyla düzenleme yapıldığını belirtti. Karar iki ay sonra yürürlüğe girecek ve geçiş süreci tanınacak.

Düzenleme tüm kurumlarla istişareler ve koordinasyon yapıldıktan sonra alındı. Sektör ve tüketici faydası birlikte dikkate alınarak yeni mali yükümlülükler belirlendi.