AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada Filistin Devleti’ni tanıyan ülkeleri tarihi bir adım attıkları için tebrik etti. Erdoğan, Gazze’de ateşkesin ilan edilmesi ve İsrail’in çekilmesi gerektiğini vurguladı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde Fransa ve Suudi Arabistan öncülüğünde düzenlenen “Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi” başlıklı Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ta konuştu. Erdoğan, “Bugün Filistin davası artık dünyaya mâl olmuştur” diyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Erdoğan, Filistin Devleti’ni tanıyan ülkeleri tebrik ederek, “Bu adımın ve izleyen dönemdeki girişimlerin iki devletli çözümün hayata geçirilmesini hızlandırmasını diliyorum” dedi. Gazze’de 65 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Erdoğan, “Elini vicdanına koyan hiç kimse yaşananları kabul edemez. Dahası, böyle bir soykırıma sessiz kalınamaz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin amacının “Filistin Devleti’nin kurulmasını imkansız hale getirmek” olduğunu savundu. Uluslararası topluma hukuki ve vicdani sorumluluklarını hatırlatan Erdoğan, “İki devletli çözüm vizyonunu öldürmek, Filistin halkını sürgün etmek ve bölgede yayılmacı emelleri hayata geçirmek isteyen bu politikalara asla izin verilemez” diye konuştu.
Mikrofon tartışması
Erdoğan’ın konuşmasının 5. dakikasında mikrofonu otomatik olarak kapandı.
Cumhurbaşkanı yaklaşık bir dakika boyunca sesinin dışarıya verilmediğini fark etmeden konuştu.
İletişim Başkanlığı, uygulamanın konferans usullerine uygun olduğunu açıkladı:
Cumhurbaşkanımızın konuşturulmaması ya da sözünün kesilmesi söz konusu değildir. Teknik düzen gereği mikrofon 5. dakikanın sonunda otomatik olarak kapanmıştır.”
Aynı durumun Endonezya Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında da yaşandığı belirtildi.
Erdoğan’ın ABD programında neler var?
Erdoğan, BM programının ardından Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin düzenlediği yemekte konuştu. Burada ABD Başkanı Donald Trump ile aralarında “bazı pürüzlerin giderilmesi yönünde karşılıklı bir irade oluştuğunu” söyledi.
Erdoğan, Fox televizyonundan Brett Baier’e verdiği röportajda ise Hamas’ı “terör örgütü olarak görmediğini” bir kez daha vurguladı.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Erdoğan’ın 25 Eylül’de Washington’da Trump ile görüşmesi planlanıyor. Bu görüşme, altı yıl aradan sonra gerçekleşecek ilk Beyaz Saray ziyareti olacak.
Ziyaret öncesi Türkiye, ABD’ye uygulanan bazı ek gümrük vergilerini kaldırdı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 18 Eylül’de yaptığı bir konuşmada Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyareti için Trump’ın oğlu Trump Jr. ile İstanbul’da gizli bir görüşme yaptığını iddia etmişti.
Özel, Erdoğan’ın bu görüşmede “Babanıza söyleyin, bize randevu verirse 300 Boeing alacağız, F-16 satın almayı konuşacağız” dediğini öne sürdü.
Trump ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “büyük ölçekli Boeing uçağı alımı” ve “F-16 anlaşması” üzerinde çalışıldığını duyurdu.
Trump, F-35 görüşmelerinin devam ettiğini ve bunun olumlu sonuçlanmasını beklediklerini de kaydetti.
Erdoğan’ın New York programında ayrıca Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile de görüşecek.