Park Holding hakkında bilinenler neler?

1978’de oto yedek parça işiyle başlayan Park Holding, 600 milyon 500 bin TL sermaye ile Ciner Grubu’nun çatı şirketi olarak madencilik, enerji, denizcilik ve medya sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Sahibi Turgay Ciner hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrası holding ve üç bağlı şirkete TMSF kayyumu atandı.

Park Holding hakkında bilinenler neler?
Park Holding hakkında bilinenler neler?

Temelleri 7 Mart 1978 tarihinde atılan ve Aralık 2004 tarihine kadar Park Grubu adıyla bilinen Park Holding, bugün Ciner Grubu’nun çatı şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, ticari faaliyetlerine oto yedek parça üretim, satış ve ithal işleri ile başladı.

Park Holding’in kurucusu Turgay Ciner, 1 Mart 1956 tarihinde Artvin’in Hopa ilçesinde doğdu. Annesinin adı Naciye, babasının adı Hüsnü olan Ciner’in Tuncer Ciner adında abisi var. Lise öğrenciliği yıllarında çay ocaklarında çıraklık yaptı, üniversite yıllarında oto yedek parçacılığı yaparak ticarete başladı.

Grubun gelişimi ve sektörel genişleme

1984 yılında 28 yaşında İstanbul Talimhane’de bulunan dükkânında abisi Tuncer Ciner ile Almanya’dan Mercedes otomobil ithal etmeye başladı. 1980’li yılların ikinci yarısında yurtiçi ve yurtdışı zirai motor ve yedek parça üretim projeleri, anahtar teslimi entegre tesis taahhütleri ve tekstil sanayii tesislerinin kurulması ve işletilmesi projeleri ile faaliyet alanını genişletti.

1990’lı yılların başından itibaren özelleştirme projeleri ile birlikte enerji ve madencilik alanında yatırımlara başladı. Türkiye’de madencilik ve enerji sektöründe faaliyetlerini sürdürdü.

Park Holding hakkında bilinenler neler?

Enerji ve madencilik sektöründeki faaliyetleri

15 Kasım 1995 yılında kurulan Park Teknik, 1996 yılında Ankara Çayırhan’da Yap-İşlet kapsamında yılda 2 milyon 500 bin ton linyit kömürün maden sahasından çıkarılması ve Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. tesislerine teslim edilmesi işini üstlendi. 15 yıllık bir süreyi kapsayan bu iş 29 Aralık 2010 tarihinde tamamlandı.

EÜAŞ’a ait Afşin-Elbistan Çöllolar kömür sahası açık maden işletmesi 2 Nisan 2007 tarihinde fiyat farkları hariç 4 milyar 296 milyon 112 bin 500 TL bedelle Park Teknik’e verildi. Park Teknik, sözleşme gereğince yer tesliminden itibaren 3 yılı yatırım 25 yılı işletme süresi olarak 28 yıllık süre içinde toplam 431 milyon 250 bin ton kömür üretecekti.

Medya sektörüne giriş ve çıkış

Grup daha sonra medya sektörüne girdi. 1998 yılında Sabah Grubu’na ortak oldu, Ekim 2000’da satın aldı. Kanaltürk’ü alma girişimi sonuç vermeyince Kanal 1 ve Habertürk kanallarını satın aldı. Nisan 2009’da Habertürk gazetesini yayın hayatına soktu.

2011 yılında Kasımpaşa Spor Kulübü’nü, Mayıs 2013 ayında Show TV’yi 402 milyon dolara satın aldı. 23 Aralık 2024 tarihinde Park Grubu’nun Ciner Yayın Holding’deki hisselerinin tamamını Can Grubu’na devrettiği açıklandı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Park Holding hakkında bilinenler neler?
Park Holding hakkında bilinenler neler?

Faaliyet alanları ve bağlı şirketler

Park Holding, esas sözleşmesine göre iştirak ettiği şirketler bünyesinde olmak üzere ticari, sınai, tarımsal, madencilik, enerji, inşaat, ulaştırma, turizm, sigortacılık, eğitim, sağlık, reklamcılık, basın yayın gibi konularda faaliyet göstermek üzere kuruldu.

Enerji ve madencilik grubunda Park Teknik, Kazan Soda Elektrik, Eti Soda, Konya Ilgın, Park Toptan, Park Elektrik, Park Cam, Silopi Elektrik gibi şirketler yer alıyor. Ticaret sanayi ve hizmet sektörlerinde ETİ Hava Taşımacılığı A.Ş., Park Tıp Sağlık, Havaş, Larespark Hotel, Park Denizcilik, Denmar, Park Sigorta, Ciner Denizcilik, Ciner Gemi, Lares Turizm bulunuyor.

Ciner Grubu şu anda 10 bin 500 kişi istihdam ediyor. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayii Kuruluşu” arasında Ciner Grubu’nun çeşitli sektörlerdeki bazı şirketleri yer alıyor.

Güncel gelişmeler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Holding yetkilileri hakkında sürdürdüğü soruşturma kapsamında Ciner Grubu sahibi Turgay Ciner hakkında yakalama kararı çıkardı. Soruşturma çerçevesinde Ciner Grubu’na ait Park Holding A.Ş. ile bağlı AFC İthalat İhracat Turizm A.Ş, Zeyfa İthalat İhracat A.Ş ve Silopi Elektrik Üretim A.Ş isimli şirketlere TMSF Başkanlığı yönetim kayyumu atandı.

Başsavcılık açıklamasına göre Kemal Can, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “yönetme” ve “mal varlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek” suçlarından tutuklandı. Soruşturmada Turgay Ciner hakkında “suç örgütü kurma”, “kara para aklama” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Turgay Ciner’in yurtdışında olduğu belirtiliyor.