Ruşen Çakır yorumladı: İktidarın hedefinde LGBTİ+ var

Ruşen Çakır, Ceren Bayar’ın ulaştığı 11. yargı paketi taslağındaki LGBTİ+’lara yönelik düzenlemeleri değerlendirdi. Çakır, TCK’ya eklenecek maddeyle “biyolojik cinsiyete aykırı davranışları teşvik edenlere” 1-3 yıl hapis cezası öngörüldüğünü belirterek “Zeki Müren ve Bülent Ersoy sanat hayatlarının büyük kısmını cezaevinde geçirmek zorunda kalacaklardı” dedi.

Ruşen Çakır, Ceren Bayar’ın ulaştığı 11. yargı paketi taslağını değerlendirdi. Çakır, meslektaşını tebrik ederek “Kendisini tebrik ediyorum. Meclis’e getirilmesi söz konusu olan 11. Yargı Paketi’nin taslağına ulaşmış” dedi.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’e sorulduğunda “Henüz elimizde taslak yok, çalışmalar sürüyor” denildiğini aktardı. Çakır, “Belli ki meslektaşımız daha onun eline geçmeden taslağa ulaşmış ya da henüz o süreç resmi olarak tamamlanmadığı için Abdullah Güler öyle bir açıklama yaptı” yorumunu yaptı.

Taslakta birçok husus olduğunu ama en çarpıcı yönün LGBTİ+’ya yönelik düzenlemeler olduğunu söyledi.

“Türkiye’de ciddi bir iktidar baskısı söz konusu”

Çakır, Türkiye’de bir süredir bu konuda çok ciddi iktidar baskısı olduğunu vurguladı. Özellikle Onur Yürüyüşleri’ne getirilen yasakları hatırlattı, “Bir zamanlar bunların hepsi serbestti. Özellikle Avrupa Birliği sürecinde Türkiye bu konularda farklı cinsel yönelimler konusunda çok sert uygulamalara gitmiyordu” dedi.

Çakır, “Avrupa işi de bittikten sonra ve Türkiye’deki rejimin otoriterleşmesine paralel olarak bu konu ciddi bir şekilde siyasetin ve iktidarın gündemine geldi” diye konuştu.

Ruşen Çakır yorumladı: İktidarın hedefinde LGBTİ+ var
Ruşen Çakır yorumladı: İktidarın hedefinde LGBTİ+ var

Batı’daki yeni aşırı sağ ile benzerlikler

Çakır, durumun Türkiye’ye özgü olmadığını söyledi, “Özellikle Batı’da yükselen yeni aşırı sağ ile birlikte sıklıkla karşınıza çıkan bir husus” diye vurguladı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Kimlik politikalarının dünya çapında siyaseti etkilediğini, şimdi buna karşı tepki hareketleri görüldüğünü belirtti, “Erdoğan defalarca bu konuyu işledi, dire getirdi. Sadece o değil, partinin bir takım sözcüleri de başları sıkıştığı zaman bu tür bu konuyu dillerine doluyorlar ve buradan bir kelimenin gerçek anlamıyla ucuz bir popülizm yapıyorlar” dedi.

Ruşen Çakır yorumladı: İktidarın hedefinde LGBTİ+ var
Ruşen Çakır yorumladı: İktidarın hedefinde LGBTİ+ var

“Genel ahlak tamamen keyfî bir şey”

Çakır, düzenlemedeki ifadelerin belirsizliğini eleştirdi, “Genel ahlaka aykırı tutum ve davranış dediğiniz zaman bu tamamen keyfe keder bir şey. Nedir genel ahlak? Nedir ona aykırı tutum? Özendirmek nedir?” diye sordu.

Çakır, bir eşcinselin ya da travestinin, özellikle transseksüelin kılık kıyafetini özendirme olarak görebileceklerini söyledi.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı yaşı 18’den 25’e çıkıyor

Taslakta dijital platformlara yönelik ciddi düzenlemeler öngörüldüğünü aktaran Çakır, cinsiyet değiştirme ameliyatı yaşının 18’den 25’e çıkarıldığını söyledi, “Evli olmaması şartı var mesela, 25 yaşını doldurmuş olması, Ruh Sağlığı açısından zorunluluğunu Sağlık Bakanlığı tarafından vesaire vesaire kanıtlanması gibi birtakım şartlar daha da ağırlaştırılıyor” dedi.