Asgari ücret gündemdeki yerini korurken bazı uluslararası finans kuruluşları tahminlerini açıkladı. HSBC ve JP Morgan yüzde 20, Morgan Stanley ise yüzde 20-25 aralığında zam öngörüyor. Trading Economics’e göre brüt ücret 32 bin Türk Lirası’na yükselecek. OECD’nin raporuna göre ise 2026’da enflasyon yüzde 21 civarında seyredecek.

Bazı küresel yatırım bankaları ve ekonomik kuruluşlar Türkiye’nin 2026 yılı asgari ücreti için tahminlerini paylaştı.
Önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan, 2026’da asgari ücrete yüzde 20 zam yapılacağını tahmin ediyor. Bu tahmine göre net asgari ücret 26 bin 526 Türk Lirası’na yükselecek. Ayrıca kuruma göre yıl sonu enflasyon yüzde 29,5 olacak.
Morgan Stanley yüzde 20-25 zam öngörüyor
Morgan Stanley ise daha geniş bir aralıkta tahmin yaptı. Kurum, asgari ücret artışının yüzde 20-25 aralığında olacağını öngörüyor. Kurumun eylül ayında yayımlanan raporunda 2025 sonunda enflasyonun yüzde 30’a, 2026 sonunda ise yüzde 21’e gerileyeceği belirtilmişti. Yüzde 25’lik zam senaryosunda net asgari ücret 27 bin 631 Türk Lirası olacak.
Trading Economics’in modellemelerine göre ise 2026’da brüt asgari ücret 32 bin Türk Lirası civarında belirlenecek. Bu tahmin mevcut brüt tutara göre yaklaşık yüzde 25’lik bir artışa karşılık geliyor. Uluslararası piyasa analiz platformu, Türkiye’de ücret artış baskısının süreceğini öngörüyor.
HSBC de tahmin yaptı
HSBC, Türkiye için hazırladığı 2026 raporunda asgari ücrete yüzde 20 civarında zam yapılabileceğini öngörüyor. Banka ayrıca 2026 sonu enflasyonunun yüzde 20’ye, politika faizinin ise yüzde 25,5’e gerileyebileceğini belirtti.
Komisyon bu ay toplanacak
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon bu ay içinde toplanacak. İlk görüşme ise 12 Aralık’ta.
Nihai karar 31 Aralık’a kadar açıklanacak ve 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Komisyon yapısı da değişiyor
İşçi konfederasyonlarının talepleri üzerine 21 Ekim’de Üçlü Danışma Kurulu’nu toplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, komisyonun yapısıyla ilgili adım attı. Bakanlığın gündemindeki “ara formül” ile mevcutta 15 kişiden oluşan komisyonun yapısı, hükümet temsilcisi sayısının düşürülmesiyle değiştirilecek.
Yeni yapıda, işçi ve işveren tarafı komisyonda beşer üyeyle temsil edilmeye devam edecek. Ancak hükümetin üye sayısı beşten bire düşürülecek. Böylece komisyon 15 kişiden 11 kişiye inecek.
TÜRK-İŞ’e sunulan söz konusu düzenleme ile komisyonda hükümeti temsil edecek üyenin hakem rolünün güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu model, hükümet temsilcisinin tarafsız hakem gibi davranmasını öngörüyor.
Komisyonun yapısında değişiklik için mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Yasaya göre, görüşmelerin aralık ayı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor.







