Ruşen Çakır yorumladı: İran savaşında kimi destekliyorsunuz?

Ruşen Çakır, ABD ile İsrail’in İran’a saldırılarının 8. gününde yaptığı değerlendirmede, İran rejimine karşı olmakla birlikte dış müdahaleye de karşı çıkmanın mümkün olduğunu söyledi.

Ruşen Çakır, İran savaşının 8. gününe girildiğini belirterek savaşı izlemenin güçlüğüne dikkat çekti. Çakır, bölgesel ve küresel dengeleri altüst eden bu çatışmanın aynı zamanda yanlış, eksik ya da çarpıtılmış haberlerin de kaynağına döndüğünü vurguladı; ancak serinkanlı bir bakışın yine de mümkün olduğunu ekledi.

Çakır’a göre savaşlarda hep sorulan “Kimin yanında durmalıyız?” sorusu bu kez de kaçınılmaz biçimde önlerine çıktı. Özellikle odaklandığı soru şuydu: ABD ile İsrail’in başlattığı müdahaleye karşı çıkmak, otomatik olarak İran rejiminin yanında konumlanmak anlamına mı geliyor?

Ruşen Çakır yorumladı: İran savaşında kimi destekliyorsunuz?
Ruşen Çakır yorumladı: İran savaşında kimi destekliyorsunuz?

Irak’tan Suriye’ye süregelen bir ikilem

Çakır, bu sorunun yeni olmadığını ve benzer bir ikilemin Körfez Savaşı’ndan bu yana tekrarladığını belirtti. Irak işgalinde ABD’ye karşı çıkmak Saddam’ı desteklemek şeklinde yorumlanırken, Suriye İç Savaşı’nda Esad rejimine karşı durmak IŞİD ya da HTŞ gibi yapıların yanında saf tutmak anlamına geldi. Çakır, aynı ikilemin bugün İran söz konusu olduğunda da kendini dayattığını belirtti.

Çakır, İran rejiminin yalnızca haziran ayında kendi vatandaşını öldürdüğünü, yıllarca muhalif, Kürt ve kadınları hapsedip idam ettiğini, sokakta kurşunladığını hatırlattı. Büyük ölçüde halk desteğini yitiren bu rejime karşın İran içinde henüz bir kalkışmanın görülmediğini belirtti; ancak bunun halkın rejimle dayanışma içinde olduğu anlamına da gelmediğini vurguladı. Çakır, “İran rejimi bize görüntü servis edemiyor; dolayısıyla gerçekten çok zor bir durumdayız” dedi.

Çakır’a göre asıl güçlük hem otoriter rejimlere hem de dışarıdan gelen müdahalelere aynı anda karşı durabilmek. “Bu otoriter, totaliter, kendi toplumuna düşman rejimlere karşı duruşumuzu koruyup aynı zamanda dışarıdan yapılan müdahalelere de karşı çıkabilmek gerçekten çok zor; çok incelikli davranmak gerekiyor” diyen Çakır, yine de bunun mümkün olduğunu savundu: “Molla rejimini savunmadan İran halkını savunmak mümkün.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.