Ruşen Çakır yorumladı: Savaş uzadıkça Türkiye için riskler artıyor

Ruşen Çakır, İran savaşının 9. gününde Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı riskleri sıraladı. Çakır, göç dalgası, enerji krizi, Kürt meselesi ve Körfez ilişkilerinin sarsılmasının öne çıkan başlıklar olduğunu söyledi.

Ruşen Çakır, İran ile süren savaşın 9. gününde Türkiye’nin tutumunu ve önündeki riskleri değerlendirdi. Çakır’a göre Ankara, savaşın ilk gününden bu yana mesafeli durmaya çalışıyor ve bu tutum isabetli bir saptamaya dayanıyor. “Bu savaşın Türkiye’nin hayrına olmadığını Ankara ilk andan itibaren saptadı. Olabildiğince mesafeli kalmaya çalıştı” diyen Çakır, nötr duruşun giderek sürdürülemez hale geldiğini vurguladı.

Savaşın başında bazı çevrelerin “İran bölgede Türkiye’nin en güçlü rakiplerinden biri, dolayısıyla onun zayıflaması Türkiye’ye yarar” diye düşündüğünü de aktaran Çakır, bu hesabın gerçeklikle örtüşmediğini ortaya koydu.

Türkiye’ye yönelik olduğu öne sürülen ve NATO güçlerinin havada imha ettiği roket meselesinin hâlâ yanıtsız kaldığını belirten Çakır, bunun bir “sahte bayrak operasyonu” olup olmadığının netleşmediğini söyledi.

Ruşen Çakır yorumladı: Savaş uzadıkça Türkiye için riskler artıyor
Ruşen Çakır yorumladı: Savaş uzadıkça Türkiye için riskler artıyor

En büyük tehdit göç dalgası olabilir

Çakır’a göre savaşın tırmanması durumunda Türkiye’yi bekleyen en ağır senaryo büyük bir göç dalgası. Azerbaycanlı Türkler, Kürtler ve diğer İran vatandaşlarının Türkiye’ye geçmek isteyeceğini, geniş kara sınırının da bunu kolaylaştıracağını vurgulayan Çakır, bu tablonun Suriye’dekinden çok daha sarsıcı boyutlara ulaşabileceğini öngördü.

“Suriye ile İran kıyaslanamaz; İran, nüfus, ekonomi ve tarih açısından Suriye’nin kat kat üstünde” diyen Çakır, bu nedenle faturanın da Suriye İç Savaşı’ndan çok daha ağır olacağını söyledi. Enerji alanındaki risklere de değinen Çakır, petrol ve enerji fiyatlarındaki yükselişin zaten ekonomik kriz içindeki Türkiye’yi daha da zorlayacağını vurguladı.

Ruşen Çakır yorumladı: Savaş uzadıkça Türkiye için riskler artıyor
Ruşen Çakır yorumladı: Savaş uzadıkça Türkiye için riskler artıyor

Kürt meselesi yeniden gündemde

Çakır, CNN International’ın yayınladığı Kürdistan haritasının Türkiye’de İletişim Başkanlığı’nı açıklamaya zorladığını aktardı ve bunun sembolik bir gösterge olduğunu söyledi.

Kürtlerin ABD ve İsrail ile birlikte bir kara savaşına dahil olabileceğine ilişkin analizlerin Ankara’yı derinden kaygılandırdığını belirten Çakır, İran’daki Kürt nüfusu içinde PKK yapılanması olan PJAK’ın varlığına özellikle dikkat çekti.

“Irak’ta, İran’da, Suriye’de bir şekilde haklar kazanmış Kürtler; peki Türkiye’de ne durumda?” diye soran Çakır, en geniş Kürt nüfusunun Türkiye’de yaşadığını ve bu sorunun savaşın Türkiye’ye yansımalarının en can yakıcı boyutunu oluşturduğunu vurguladı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.