CHP’nin Uşak mitingi | Özgür Özel: “Bir ülkenin ulusal marşını başka dilde okutmaya çalışırsan senin derdin bu ülkeyi bölmektir”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin 98’incisinde Uşak’ta konuştu, Karaman’da bir ilköğretim okulunda İstiklal Marşı’nın Arapça okutulmasını sert bir dille kınadı.

Özgür Özel İstiklal Marşı'nın Arapça okunmasını eleştirdi
Özgür Özel İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasını eleştirdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 81 ilde sürdürdüğü “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin 98’incisi için Uşak’ta konuştu. 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda saat 14.00’te başlayan buluşmaya Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım ile CHP Uşak İl Başkanı Celalettin Çoban da katıldı.

İmamoğlu mektubunda şunları dile getirdi:

“Gözaltına alınıp tutuklanmamızın üzerinden bir yıl geçti. Bu sistemin derdi benimle ve demokrasiyle. Bu davanın amacının hukuku uygulamak olmadığını biliyorsunuz.”

Özel’den İstiklal Marşı tepkisi: “Utanmaz adamlar”

Özel’in konuşmasında en sert tepkiyi Karaman’daki bir ilköğretim okulunda yaşanan olay çekti. Özel, söz konusu okulda öğrencilere İstiklal Marşı’nın Arapça okutulduğunu aktararak Milli Eğitim Bakanı’nı hedef aldı. “Böyle bir utanmazlığın asla affı yoktur. Utanmaz adamlar” diyen Özel, “Eğer Milli Eğitim Müdüründen bağımsızsa, dün derhal görevden alınması gerekirdi” diye ekledi. Bir ülkenin ulusal marşının kendi dilinde okunduğunu, dünyada bunun aksine tek bir örnek bulunmadığını vurgulayan Özel, “Bu bölücülüğe asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“CHP Uşak’ı 35 yıl sonra yüzde 41 ile kazandı”

Özel, Uşak’ın siyasi tarihine de değindi. CHP’nin Uşak Belediyesi’ni en son 1989’da kazandığını, 35 yıllık aranın ardından geçen yerel seçimlerde yüzde 41 oy ile bu kenti yeniden aldığını belirtti. Uşak Belediyesi’nin Türkiye’de bütçe fazlası veren 10 belediyeden biri olduğunu da vurgulayan Özel, 153 araçlık hizmet filosu, Halk Et uygulaması, 1 liraya emekliye çay ve yeni su kuyuları gibi hizmetleri sıraladı.

Özgür Özel İstiklal Marşı'nın Arapça okunmasını eleştirdi
Özgür Özel İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasını eleştirdi

Tramvaya ÇED isteniyor, madene istenmiyor

Özel, Uşak’ta İsmetpaşa Caddesi’nden geçmesi planlanan tramvay projesine ilişkin siyasi bir tartışmayı da gündeme taşıdı. Rayları gelen, anlaşması ve projesi tamamlanan tramvay için bir AKP milletvekili girişimiyle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu şartı getirildiğini öne süren Özel, aynı iktidarın Muğla’daki çimento fabrikasına, bir koy projesine, Bolu Mengen’deki maden ocağına ve Uşak Murat Dağı’ndaki madene “ÇED gereği yoktur” raporu verdiğini ileri sürdü.

Erzincan İliç’teki madeni de anımsatan Özel, “Dokuz işçiye mezar olan İliç’teki madende ‘ÇED’e gerek yok’ dediler; bugün İsmetpaşa Caddesi’nden geçecek tramvaya ÇED istiyorlar” dedi.

Emekliye bayram ikramiyesi eleştirisi

Özel, emeklilerin ekonomik durumuna ilişkin rakamlar sıraladı. Kişi başına milli gelirin 18 bin dolar olarak açıklandığını, oysa emeklilerin kişi başına milli gelirinin 5 bin 500 dolar, ücretli çalışanların ortalamasının ise 7 bin 500 dolar kaldığını belirtti. AK Parti iktidarı döneminde en düşük emekli maaşının 8 çeyrek altından bugün 1,5 çeyrek altına gerilediğini öne süren Özel, bayram ikramiyesine de değindi. 2018’de verilen bin liralık ikramiyeyle 24 kilo dana kuşbaşı alınabildiğini, bugün ise 4 bin liralık ikramiyeyle 4 kilo bile alınamadığını söyledi. CHP iktidarında en düşük emekli maaşının bir asgari ücret, beş yılın sonunda ise 1,5 asgari ücret olacağını vaat etti.

İmamoğlu davası için “ısmarlama mahkeme” iddiası

Özel, İmamoğlu davasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu, 402 sanıklı davayı gören mahkeme heyetinin yeterliliğini sorguladı. İki yardımcı hakimin 2024’te, yani bir yıl dokuz ay önce göreve başladığını öne süren Özel, “Normalde böyle bir kürsüde üç hakimin toplam kıdemi 60-70 yıl olmalı; bu heyetin toplam kürsü kıdemi 10 yıl altı ay” dedi. Gizli tanıkların ifadelerini de sorgulayan Özel, itirafçıların bazı beyanlarından caydığını ileri sürerek “İddianame ısmarlama, mahkeme ısmarlama, heyet ısmarlama” diye niteledi.

Çiftçi borçları silinecek, süte parite garantisi gelecek

Özel, tarım politikalarına ilişkin vaatlerini de sıraladı. CHP iktidarında tarım kredilerinin faizlerinin bir sefere mahsus tamamen sileneceğini, ana paranın beşe bölüneceğini açıkladı. Süt üreticileri için 1 kilo sütün 1,6 kilo yem alabileceği bir parite uygulanacağını belirterek Zafer Havalimanı’ndaki yolcu garantisi modelini örnek verdi:

“Uçulmayan uçağa geçiş garantisi öderken süt üreticisine parite farkını neden ödemeyiz?”

Uyuşturucuyla mücadele konusunda ise CHP iktidarında kara para takibi, uyuşturucu baronlarının mal varlıklarına el koyma ve MASAK’ın yeniden yapılandırılmasını içeren bir seferberlik ilan edeceklerini duyurdu.

Özel, mitingin sonunda tüm Türkiye’yi çarşamba akşamı saat 20:30’da Saraçhane’deki yıldönümü buluşmasına davet ederek “İstanbul bizi bekliyor” dedi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.