İSTANBUL (Medyascope) – Bugün 2 Nisan 2026. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

Son dakika haberlerini Medyascope’tan takip edin.
Gündem
İBB tutuklularının koğuşlarında, sanıkların bilgilerinin dolandırıcılık yapmak için çalındığı iddia edildi. Avukatların aktardığına göre, Silivri’de tutuklu bulunan bir kişinin, Ekrem İmamoğlu’nun mahkeme evrakındaki bilgilerini not alırken yakalandığını belirtti.
“Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla tutuklanan DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ‘ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda tutuklama kararının kişi özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü başta olmak üzere beş temel hakkı ihlal ettiği savunuldu.
ABD Başkanı Donald Trump, ulusa sesleniş konuşmasında İran’a yönelik operasyonların önümüzdeki iki ila üç hafta boyunca daha da sertleşeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından altın fiyatları dört günlük yükselişini sonlandırarak sert bir düşüşe geçti.
Gazeteci Hannah Lucinda Smith, 2008’de ilk kez geldiği ve 2013’ten itibaren yaşadığı İstanbul’dan ayrıldıktan sonra kaleme aldığı yazısında, İstanbul’un yıllar içinde nasıl değiştiğini ve “karanlığa sürüklenişini” kendi deneyimleri üzerinden anlattı. Smith’in yazısını kendi onayıyla Türkçeye çevirdik. Sizler için paylaşıyoruz.
Medyascope muhabiri Furkan Karabay, Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kaleme aldığı öyküleri “Bizim Burada Ne İşimiz Var” adıyla kitaplaştırdı. Kitap, yazar Ahmet Ümit’in önsözüyle Tekin Yayınevi’nden çıktı.
Özgür Özel’in ara seçim sözlerine DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan yanıt verdi. Seçimin DEM Parti’nin gündeminde olmadığını ve en temel gündemin demokratikleşme olduğunu söyleyen Doğan “Seçim atmosferi tartışması bazı konuların üstünü örten bir etki de yaratıyor. Bir kere seçim denildiğinde başka herhangi bir gündemi konuşmak mümkün olmuyor” dedi.
Türkiye’de kurulacak yeni NATO karargâhı Türkiye’nin gündeminde. Türkiye’nin NATO’daki eski Daimi Temsilcisi ve Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan sürecin “yeni bir karar değil, yıllardır adım adım ilerleyen bir planın sonucu” olduğunu söyledi. Ceylan, “Türkiye’nin bilgisi ve onayı olmadan bu tür yapılanmalar mümkün değil” dedi.
İç hastalıkları profesörü ve yazar Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi, 88 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberini, kitaplarını yayımlayan Dergah Yayınları sosyal medya hesabından duyurdu.
Oyuncu Ramazan Tetik (31) hayatını kaybetti. Tetik, son olarak Kanal D’de son dönemin popüler dizilerinden Eşref Rüya’da rol alıyordu.
Dünya
İran ile ABD ve İsrail arasında 34 gündür süren savaş, hem askeri hem de siyasi açıdan daha tehlikeli bir evreye giriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın “sona yaklaşıyoruz” mesajına rağmen sahada saldırılar yoğunlaşarak sürerken, İran yönetimi herhangi bir ateşkes ihtimalini kesin bir dille reddediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, İran savaşının 34. gününde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Washington’ın askeri hedeflerine “çok yaklaştığını” savundu. Trump, bir yandan “görüşmeler sürüyor” derken diğer yandan İran’ı “ait olduğu taş devrine geri götüreceklerini” söyledi.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 54 yıl sonra ilk insanlı Ay görevini başlattı. Artemis II misyonu kapsamında dört astronotu taşıyan Orion uzay aracı başarıyla fırlatıldı. Bu görev, insanlığın Ay’a dönüşünün ilk adımı.
ABD’de 1974’te öldürülen 17 yaşındaki Laura Ann Aime’nin katilinin Ted Bundy olduğu, cinayetten 51 yıl sonra kesinleşti.
ABD’li gazeteci Shelly Kittleson (49), Irak’ın başkenti Bağdat’ta gündüz gözüyle silahlı kişiler tarafından zorla araca bindirilerek kaçırıldı. Kaçırılmadan saatler önce tehdit edildiği ortaya çıkan Kittleson’dan hâlâ haber alınamıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD ve İsrail’in İran’a saldırılarında NATO’yu daha fazla devreye sokmaya çalışıyor. NATO ülkelerinin “Bu bizim savaşımız değil” demesine rağmen Trump, ittifakı sert sözlerle hedef alıyor ve çekilme ihtimalini açıkça dile getirdi. Peki NATO nedir, bu ittifak nasıl çalışıyor, Türkiye’nin rolü ne ve Donald Trump gerçekten ABD’yi NATO’dan çıkarabilir mi?
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) terör örgütü EOKA’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle toplanan bazı Kıbrıslı Rumlar, başkent Lefkoşa’daki sınırın sıfır noktasından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Yiğitler Burcu’ndaki Kıbrıslı Türklere taşlı saldırı düzenledi.
Endonezya’nın kuzeydoğusunda Maluku Denizi’nde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde bir kişi hayatını kaybetti, çok sayıda bina hasar gördü. Depremin ardından verilen tsunami uyarısı kısa süre içinde kaldırıldı.








