İSTANBUL (Associated Press) – ABD’li gazeteci Shelly Kittleson (49), Irak’ın başkenti Bağdat’ta gündüz gözüyle silahlı kişiler tarafından zorla araca bindirilerek kaçırıldı. Kaçırılmadan saatler önce tehdit edildiği ortaya çıkan Kittleson’dan hâlâ haber alınamıyor.
Haberin özeti:
- ABD’li gazeteci Shelly Kittleson, Bağdat’ta silahlı kişiler tarafından kaçırıldı ve kendisinden hâlâ haber alınamıyor.
- Kittleson, yıllardır Irak ve Ortadoğu’da çalışan bir gazeteciydi.
- Kaçırılmadan saatler önce, ABD’li yetkililerin kendisini bir milis grubunun hedef alabileceği konusunda uyardığı bilgisi ortaya çıktı.
- Annesi, Kittleson’ın gazetecilik tutkusunu ve kızının yardım amacıyla bölgede kalmak istediğini anlattı.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta çalışan ABD’li serbest gazeteci Shelly Kittleson, 31 Mart Salı günü gündüz saatlerinde kaçırıldı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, iki kişinin Kittleson’ı zorla araca bindirdiği görülüyor.
Irak İçişleri Bakanlığı, Kittleson’ı kaçıranlardan birinin yakalandığını açıkladı.
49 yaşındaki gazeteci Kittleson, uzun yıllardır Irak, Suriye ve Ortadoğu’nun farklı noktalarından haber yapıyordu. Çoğu zaman büyük medya kuruluşlarının desteği olmadan çalışan Kittleson, düşük bütçeyle, tek başına ve riskli bölgelerde haber peşinde koşan bir gazeteciydi.
“Kimsenin gitmek istemediği yerlere giderdi”
Kittleson’ı yakından tanıyan gazeteciler, onun özellikle çatışma bölgelerine gitme konusundaki ısrarına dikkat çekti.

Fotoğraf: Associated Press.
İtalyan haber ajansı ANSA’nın eski editörlerinden Patrizio Nissirio, “O harika bir muhabirdi ve herkesin kaçındığı yerlere gitmek isterdi” diyerek meslektaşını anlattı.
Nissirio’ya göre Kittleson, savaş bölgelerinde çalışmanın gazetecilik açısından değerli olduğuna inanıyordu. Çoğu zaman yerel halkla iç içe yaşayan gazeteci, oteller yerine ailelerin yanında kalmayı tercih ediyordu.
ABD’nin Wisconsin eyaletinde doğan Kittleson, 19 yaşında ülkesinden ayrıldı, İtalya’da eğitim gördü ve bir süre İtalya’da yaşadıktan sonra Irak’a yerleşti. Son yıllarda bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden bağımsız bir muhabir olarak çalışıyordu.
Kaçırılmadan önce uyarı aldı
Kittleson, kaçırılmadan sadece saatler önce Bağdat’ın Karrada semtinde bir arkadaşıyla buluşmuş ve arkadaşına ABD’li yetkililerin kendisini bir milis grubun hedef alabileceği yönünde uyardığını söylemişti.

Arkadaşına “Bana zarar vermezler” dediği aktarılan Kittleson, aynı gün şehirler arası ulaşım yolları hakkında bilgi toplamaya ve yeni haberler için temas kurmaya devam etti.
Kittleson’ın daha önce de kontrol noktalarında güvenlik güçleri ve milis gruplar tarafından durdurulduğu ancak her seferinde serbest bırakıldığı biliniyor.
İran savaşının ortasında kaldı
Kittleson’ın kaçırılma olayı, İran savaşı nedeniyle Irak’ta artan gerilimin ortasında gerçekleşti. Ülke, hem İran hem de ABD bağlantılı saldırıların hedefi olurken, İran destekli milis gruplar da ülkedeki Amerikan varlıklarına yönelik saldırılar düzenliyor.
İran uzmanı Oral Toğa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kittleson’ın kaçırılmasını “İran-Irak savaşı boyunca Hizbullah’ın Lübnan’da İran için yaptığı faaliyetlere” benzetti. Toğa, “O dönemde kaçırılan birçok isim daha sonra İran tarafından pazarlık unsuru olarak kullanılmıştı. Bölgede başka kaçırma olayları görmek mümkün” diye yazdı.
Shelly Kittleson'ın kaçırılması İran-Irak Savaşı boyunca Hizbullah'ın Lübnan'da İran için yaptığı faaliyetlerin benzerini hatırlatıyor. O dönemde kaçırılan birçok isim daha sonra İran tarafından pazarlık unsuru olarak kullanılmıştı. Bölgede başka kaçırma olayları görmek mümkün.
— Oral Toğa (@OralToga) March 31, 2026
Gazeteci, son olarak İtalyan Il Foglio gazetesi için yazdığı haberinde savaşın Irak Kürdistan Bölgesi üzerindeki etkilerini ele almıştı.
Kittleson’ın annesi Barb Kittleson, 2022’den beri kızını yüz yüze görmediğini, en son olaydan bir gün önce e-posta aldığını söyledi.
“Bana ‘İşte şu anki halim’ diyerek fotoğraf göndermişti” diyen anne, kızının gazeteciliğe olan bağlılığını şu sözlerle anlattı: “Eve dönmesini istedim ama o ‘İnsanlara yardım ediyorum’ dedi.”









