Doruk Madencilik işçileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde: Bir madenci bayıldı

İSTANBUL (Medyascope, ANKA) – Doruk Madencilik işçileri, verilen sözlerin tutulmadığı gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Açıklamada “Protokolde yazılanlar ödeninceye kadar Ankara’dan ayrılmayacağız” denildi. Açıklamanın ardından bir madenci bayıldı.

Haberin özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
  • Doruk Madencilik işçileri, ödenmeyen maaş ve tazminatları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde açıklama yaptı.
  • İşçiler, verilen sözlerin tutulmasını talep ederek Ankara’dan ayrılmayacaklarını belirtti.
  • Açıklamanın ardından bir madenci bayıldı.
Doruk Madencilik işçileri açıklama yaptı: Bir madenci bayıldı

Doruk Madencilik bünyesinde çalışan Türk Maden-İş üyesi işçiler, söz verilen ödemelerin yapılmaması gerekçesiyle Enerji ve Tabii Bakanlığı önünde toplandı. Burada açıklama yapan işçiler, “Protokolde yazılanlar ödeninceye kadar Ankara’dan ayrılmayacağız. Akşam net bir cevap gelmezse yarın holding önünde eylemlerimizin şiddetini artırarak devam edeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından alanda bekleyen madencilerden biri bayıldı.

İşçiler, 30 Temmuz’da saat 14.00’te Yıldızlar SSS Holding’in önünde olacaklarını belirterek, açıklamanın ardından alandan ayrıldı.

“Emek mücadelesi veriyoruz”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, “Doruk Madenci’de yaşayan arkadaşların sıkıntısı yaklaşık 45 ay oldu, fakat ne hikmetse bir türlü çözüm önerisi, net bir çözüm gelmedi. Protokolde yazılanlar ödeninceye kadar Ankara’dan ayrılmayacağız. Bu bir tehdit değil, bu sadece emek mücadelesi verdiğimizin göstergesidir. Biz emniyet güçlerimizle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bugün, akşam net bir cevap gelmezse yarın holding önünde eylemlerimizin şiddetini artırarak devam edeceğiz” dedi.

Firmanın 45 aydır herhangi bir iş yapamadığını söyleyen Kocabıyık, şirketin başka işletmelerde de benzer mağduriyetlere neden olduğunu belirtti. “Bu çalışan arkadaşlar her defasında yollara düşüp emeğinin hakkını aramak zorunda değildir” diyen Kocabıyık, Bakanlığa ve yetkililere, “Bu işi elinden alın, bunun başka türlü kurtuluşu yok” çağrısında bulundu. Kocabıyık, şöyle devam etti:

“Doruk Madencilik’in yakınında bir işletme daha var. Orada hiçbir sorun yaşanmazken burada 45 aydır hiçbir sorun bitmedi. Hep sorun, hep sorun. O yüzden devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Yapabilecek insanlar işletsin bu tür işletmeleri. Kömür sektöründe yaşanan sorunlar hiçbir zaman bitmiyor. En kısa sürede çare olmalarını bekliyoruz. Burada 580 kişinin kıdem tazminatı var. 50’ye yakın arkadaşımın daha nisan maaşı ödenmedi. Hâl böyleyken benim buraya gelmem aşikardır. Cevap gelmezse eylemler şiddetli bir şekilde devam edecektir.”

“Bir işçinin üç yıl önce kıdem tazminatı alması gerekirken hâlâ bir ödeme yapılmamış”

Kocabıyık, holdingin tesislerinde yeraltı işletmesinin çalışmadığını, sadece santral enerji tarafının çalıştığını söyledi. “O da dışarıdan piyasadan aldığı kömürlerle, taşıma suyuyla değirmen çeviriyor” diyen Kocabıyık, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yeraltı ocağı kapalı durumda, 25 kişi normal rutin işleri yapıyor. Aldığımız bilgilere göre ruhsat sahibi KİAŞ, TKİ’nın iştiraki. Onlara yapılması gereken ödemeler de yapılmamış. Piyasadan kömür aldığı esnafın kömür borcunu ödememiş. Beypazarı’ndaki esnafın borcunu ödememiş. İşletme için kurban kesiyor, kurbanın parasını ödememiş. Burada üç yıl önce ayrılan arkadaşlarımız var. Üç yıl önce kıdem tazminatı alması gerekirken halen daha ödenmemiş. Üstüne üstelik holding önüne geldiğimizde işveren tarafından haklı fesih yapan 80 arkadaşımıza ve sendikamıza dava açmışlar, ‘Bizi mağdur etti’ diye. Hem para ödemeyeceksin, hem arkadaşlardan iş bekleyeceksin, böyle bir dünya yok.”

Talih Kocabıyık açıklamasının ardından  bakanlık yetkilileriyle görüşmeye geçti. Bu sırada alanda bekleyen madencilerden biri bayıldı. Madenciler, Kocabıyık görüşmeden çıkana kadar alandaki bekleyişlerini sürdürdü.

Ne olmuştu?

Doruk Madencilik işçilerinin Ankara’ya yürüyüşü nisan ayının ortasında başladı. Yıldızlar SSS Holding’e bağlı işçiler, Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde ödenmeyen maaş ve tazminatları için 13 Nisan’da Eskişehir’den yola çıktı. Altı gün yürüyen işçiler 19 Nisan’da Ankara’ya ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 110 maden işçisi açlık grevine başladı. Bağımsız Maden İş, 21 Nisan’da madencilerden 110’unun gözaltına alındığını açıkladı. Madenciler 14 saatin sonunda serbest bırakıldı.

Kurtuluş Parkı’nda sürdürülen eylemde polis ile işçiler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Özgür Özel ve Tülay Hatimoğulları da işçileri ziyaret etti.

Doruk Madencilik işçileri açıklama yaptı: Bir madenci bayıldı

Direnişin 28 Nisan’da sona ermesi, üç bakanlığın garantörlüğüyle varılan bir uzlaşmanın ardından gerçekleşti. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve sendika temsilcilerinden oluşan heyet İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile görüştü. Çakır görüşmenin ardından “Çoğu arkadaşımızın maaşları yattı. 15 gün süre istediler bizden. Bunun da garantörü bakanlıklar” dedi ve eylemin sona erdiğini açıkladı.

Ancak belirlenen 15 Mayıs tarihi geçti, taahhüt edilen ödemelerin büyük bölümü yapılmadı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Mayıs konuşmasında madencilerin parasının ödendiğini söyledi, muhalefet bu açıklamayı yalanladı. Özel, şirketin 180 işçiye 160 milyon lira borcu olduğunu ve “yatan bir para yok” dediğini kamuoyuyla paylaştı.

İşçiler 4 Haziran’da yeniden harekete geçti. Ankara’ya yürümek için Beypazarı’ndan yola çıkan madenciler polisle karşılaştı. 36 işçi Ankara’ya ulaşarak Yıldızlar SSS Holding önüne geldi. Siyasi partiler ve sendikalar da alana geldi. Eylem sürerken işçilerin banka hesaplarına kısmi ödemeler yapılmaya başlandı, gece saatlerinde tüm alacakların ödendiği duyuruldu. Bağımsız Maden-İş, direnişin zaferle sonuçlandığını ilan etti.

“Madenci dilenci değildir”

Ancak bu açıklamanın ardından taahhüt edilen hakların tamamını alamadıklarını duyuran işçiler, yeniden eyleme geçti. Maden-İş Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, nisan ayına ait alacakların ve mayıs ayı maaşlarının verilen sözlere rağmen hâlâ ödenmediğini duyurdu, mahkeme kararıyla alacaklarını kazanan işçilerin dahi tahsilat yapamadığını öne sürdü.

Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketin itibarı ancak işçinin bütün hakları ödendiğinde kurtulabilir. Kamuoyu da madenciler de yaşananları unutmayacaktır. Haklarımızı vermemekle nam salmış bu şirket, adeta madencinin kabusu haline gelmiştir. Madenci dilenci değildir. Hakkı olmayanın peşine düşecek kadar onursuz da değildir. Biz kimsenin yardımını istemiyoruz. Sadece alın terimizin karşılığını talep ediyoruz. Yıllarca emeğimizle lüks hayatlar yaşayanlar, madencinin ekmeğine göz dikenler asla iflah olmayacaktır.”

Kocabıyık kendilerini kimsenin bu yoldan çeviremeyeceğini söyledi, “Haklarımız teslim edilene kadar meydanlardan ve alanlardan çekilmeyeceğiz. Bu yürüyüş adaletsizliğe karşı atılmış büyük bir çığlıktır. Haklıyız ve hakkımızı alacağız” diye konuştu.

Açıklamaların ardından Türk Maden-İş üyesi işçiler ve sendika temsilcileri, Beypazarı’ndan Ankara’ya yürümeye başladı.

Yıldızlar SSS Holding’in önünde açıklama yapmayı planlayan madencilerin yürüyüşüne polis engel oldu. Bunun üzerine işçiler ve polis arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında emniyet mensuplarının işçileri darp ettiği iddia edildi.

Doruk Madencilik bünyesinde çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası işçilerinden oluşan dört kişilik heyet, Yıldızlar SSS Holding yetkilileriyle görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek, “Bize verilen sözler şöyle, ‘Nisan maaşı bugün, mayıs maaşı da haftaya ödenecek’ denildi. Kıdem ve geriye dönük alacaklar için de yedinci ayın içi gibi bir taahhütte bulunuldu. Eylemimize devam ediyoruz” dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 16 Haziran’da Doruk Madencilik işçileri ile uzlaşı sağlandığını açıkladı. Açıklamada “Bu uzlaşı çerçevesinde, yetkili sendika olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve işveren tarafları arasında imzalanan protokol ile işçilerin alacaklarının ödenmesi bir takvime bağlanmıştır. Buna bağlı olarak işçilerin protokol kapsamında mutabakata bağlanan hak ve alacaklarının ödenmesi güvence altına alınmıştır” sözlerine yer verildi.

Doruk Madencilik işçileri, “alacaklarının resmi taahhütlere rağmen ödenmediği” gerekçesiyle 27 Temmuz Pazartesi günü Ankara’daki holding önünde oturma eylemi başlattı, 28 Temmuz Salı günü de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı. İşçiler, “Yapılan protokolde sözü verilen ödemelerin hepsi hesaplara geçinceye dek Ankara’dan ayrılmayacağız. Perşembe gününe kadar gelişme olmazsa farklı aksiyonlar alacağız” dedi.

Şirkete yönelik gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini ifade eden Kocabıyık, “Buradaki arkadaşlar sadaka istemiyor, yıllardır bekledikleri kıdem tazminatları başta olmak üzere yasal hak edişlerini istiyorlar. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Biz emekçiler için en büyük güvence devletimizin kendisidir” diye konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş