Benzine tarihin en büyük zammı geliyor: Litresi 90 TL’yi aşacak

İSTANBUL (Medyascope, ANKA) – Benzine bir seferde tüm zamanların en büyük zammının yapılması bekleniyor. Benzinde, eşelmobil uygulamasının 1 Ekim’de sona ermesinin ardından, halen litrede 4,43 TL olan ÖTV tutarı, 14,83 TL’ye çıkacak. Benzinin litresi bir anda 90 TL’yi aşacak.

Benzine zam geldi.
Benzine tarihin en büyük zammı geliyor: Litresi 90 TL’yi aşacak

ABD-İran savaşıyla birlikte brent petrol ile akaryakıt fiyatları hızla arttı. Benzin ve motorine peş peşe yüksek tutarlı zamlar gündeme geldi. İktidar, bu zamların bir bölümünü ÖTV’den karşılamak ve pompaya yansıtmamak amacıyla ilki martta olmak üzere temmuz ve ağustos aylarında üç değişik tarihte eşelmobil kararları aldı.

ANKA’dan Olcay Aydilek’in haberine göre benzine tarihin en büyük zammı geliyor.

1 Ekim’de benzinde eşelmobil uygulaması sona erecek. Halen, litrede 4,43 TL olan ÖTV tutarı, 1 Ekim‘de 14,83 TL’ye çıkacak.

Habere göre benzinin litresi bir anda 90 TL’yi aşacak. Sektör kaynakları, “10,40 TL ÖTV zammı, 2,08 TL KDV zammı olmak üzere toplam 12,48 TL zam gündeme gelecek“ dedi.

Sektör kaynakları, yeni bir eşelmobil kararıyla motorinde olduğu gibi benzinde de aşamalı bir ÖTV artışının söz konusu olup olmayacağı sorusunu, “Bu yönde yeni bir karar alınırsa elbette bu mümkün. Yeni bir karar alınmazsa 1 Ekim’de çok yüksek bir zam bizi bekliyor“ dedi.

İlki mart ayında uygulamaya girdi

Sektör kaynakları, ANKA Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada, mart ayında Resmî Gazete’de yayımlanan eşelmobil kararına işaret ederek, “Bu kararla birlikte akaryakıtta gündeme gelen zamların yüzde 75’i ÖTV’den karşılandı. Kalan bölümü pompaya yansıdı“ dedi.

Kaynaklar, temmuz ayında ikinci bir eşel mobilkararının uygulamaya girdiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Kararda, akaryakıtta gündeme gelecek zammın 31 Temmuz’a kadar yüzde 50’si, 1 Ağustos’tan 30 Eylül’e kadar da yüzde 25’inin ÖTV’den karşılanması; indirimin gündeme gelmesi halinde bu tutarda ÖTV artışı yapılması öngörüldü. Eşelmobil sisteminin 1 Ekim itibarıyla yürürlükten kaldırılması karara bağlandı.“

Ağustosta, yeni bir eşel mobilkararının daha uygulamaya girdiğini kaydeden kaynaklar, “Motorinde ÖTV tutarları yeniden belirlendi. Buna göre, ÖTV tutarı, ağustos ayında (13-31 Ağustos arasında) sıfır olarak uygulandı. Sonraki aylarda yıl sonuna kadar her ay 3’er lira artırılması öngörüldü. Dolayısıyla ÖTV olarak eylül ayında 3 lira artırtıldı. Ekimde 6 lira, kasımda 9 lira, aralıkta 12 lira alınacak. Motorinde ÖTV tutarı, 1 Ocak 2027‘den itibaren 13,9006 lira olarak uygulanacak ve eşelmobil uygulaması sona erecek” diye konuştu.

Kaynaklar, ağustosta benzin ve LPG‘de eşelmobil sistemi uygulamasında değişiklik yapılmadığını vurguladı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş