İSTANBUL (Medyascope) – Ruşen Çakır, Ekrem İmamoğlu’nun Silivri’deki savunmasını salonda izledikten sonra konuşmayı “tarihi bir savunma” olarak niteledi. Çakır’a göre İmamoğlu, mahkemede adını vermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a meydan okudu ve nasıl bir Türkiye istediğini anlatan “bir manifesto” okudu.
Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, Ekrem İmamoğlu’nun savunmasının son bölümünü Silivri’deki duruşma salonundan izledi. Davanın tutuksuz sanıkları arasında yer alan Çakır, yaklaşık iki saat süren konuşma için “Ekrem İmamoğlu hakkında ne düşünürseniz düşünün, konuşma çok etkileyiciydi” dedi.
Çakır, İmamoğlu’nun önündeki notlara rağmen birçok bölümü ezberlemiş gibi konuştuğunu aktardı. Çakır, “Şimdi olumsuz olarak yorumlamayın ama bu bir şovdu” dedi.
Çakır, İmamoğlu’nun konuşma boyunca sürekli manşetlik sözler söylediğini anlattı:
“Bir gazeteci için hazine gibiydi. Benim irademe sahip olacak kişi anasının karnından doğmadı. Ben burada savunma yapmıyorum, ben burada yargılıyorum.”
Adını vermeden Erdoğan’a meydan okudu
Çakır, İmamoğlu’nun bir “kalleş düzen” ve “pusu düzeni” kurulduğunu öne sürdüğünü belirtti. Çakır, “Bir yandan Erdoğan’ı uyarırken esas olarak adını vermeden Erdoğan’a meydan okudu” dedi. Çakır’a göre İmamoğlu, “Sen kimsin de senden korkacağım ya” diye seslendi.
Çakır, İmamoğlu’nun konuşmanın ortasından itibaren “bir manifesto” okuduğunu ve çoğulcu, demokratik bir cumhuriyet tasavvuru ortaya koyduğunu söyledi. Çakır, İmamoğlu’nun “İlk kez bir kuşağın bir önceki kuşaktan daha yoksul olduğu bir Türkiye yaşıyoruz” tespitini “Bu çok ilginç bir saptama. Galiba da doğru” diye değerlendirdi.
“Televizyonda asla yayınlanamazdı”
Çakır, yaklaşık 600 gündür tutuklu olan İmamoğlu’nun kendinden emin duruşunun önemli olduğunu vurguladı. Çakır, konuşmanın neden televizyonda yayınlanmadığını şöyle yorumladı:
“Asla yayınlanamazdı. Ortalık karışırdı yani her anlamda.”
Çakır, İmamoğlu’nun “ey halkım” çağrısının 87 milyona ne ölçüde ulaştığının ise ayrı bir soru olduğunu kaydetti. Çakır, siyasi iktidarın İmamoğlu’nu etkisizleştirmek için yeni yollar arayacağını öne sürdü. Çakır, “Tarihi bir olaydı, tarihi bir savunmaydı” dedi.
- Ekrem İmamoğlu’nun savunmasının tam metni (14 Ekim 2026): “Aynaya baktılar, gördüklerini benim adıma iddianameye yazdılar”
- Ekrem İmamoğlu’nun savunmasının tam metni (15 Ekim 2026): “Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘tanık’ olarak dinlenmesini talep ediyorum”
- Ekrem İmamoğlu’nun savunmasının tam metni (16 Ekim 2026): “Biz cemaatlere, vakıflara, derneklere hizmet işi dönemini bitirdik, onun için buradayız”
- Medyascope ekibi Silivri’de | Dört günlük savunmada öne çıkanlar








